Arap dünyasından Suriye'ye ilk ekonomik somut adım Ürdün'den... Serbest bölge yeniden açılıyor

Arap dünyasından Suriye'ye ilk ekonomik somut adım Ürdün'den... Serbest bölge yeniden açılıyor
Suriye Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanlığı ile Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanlığı, 1 Aralık 2021 tarihinden itibariyle Suriye-Ürdün Ortak Serbest Bölgesi'nin yeniden açıldığını, duyurdu.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan bilgiye göre, sözkonusu Ortak Serbest Bölge'nin açılmasıyla ticari ve ekonomik faaliyetlerin başladığı bildirildi.

İki taraf da bölgenin yeniden açılmasının ticari trafiği canlandırmayı, yatırımları çekmeyi ve hizmet sektörünü harekete geçirmeyi amaçladığını belirtti.

Sözkonusu adımla, Suriye ve Ürdün arasında istihdam yaratılması ve her iki ülke için de ekonomik ve sosyal kalkınma sürecinin desteklenmesine katkıda bulunulacağı ifade edildi.

Tarafların yaptığı açıklamada, Suriye-Ürdün Ortak Serbest Ticaret Bölgesinin rehabilitasyonu için gerekli şartların tamamlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü ve dost ülkelerden yatırım almaya hazır hale getirilmesinin ardından açılışın tamamlanacağı ifade edildi.

Ürdün - Suriye normalleşme adımları

Son aylarda ABD'deki bazı senatörlerin ciddi anlamda karşı çıkmasına rağmen Arap dünyası Suriye ile normalleşme yolunda adımlar atmaya başlamıştı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkilerde yeşil ışık yakan ülkelerin başında gelen Ürdün ise bugün itibariyle ekonomik anlamda ilk somut adımı atan devlet oldu.

Suriye'nin güneyinde yer alan Ürdün, salgında büyük hasar gören ekonomisi ve güneydeki zengin ve güçlü komşusu Suudi Arabistan'la olan ilişkisiyle Arap dünyasının Şam politikasındaki değişiminin en önemli aktörlerinden biri.

Yıllar sonra Suriye ile normalleşme süreciyle ilgili gündeme gelen ülke yine Ürdün olmuştu. 27 Eylül 2021'de Suriye'den dört bakan Ürdün'e giderek ikili ilişkiler için temaslarda bulundu. Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleştirilmeye başlanan Bakanlar toplantısında iki ülke arasındaki elektrik, ticaret, ulaşım, tarım ve su kaynakları alanlarında ikili işbirliklerinin konuşuldu.

Söz konusu görüşmelerden iki gün sonra Ürdün ve Suriye arasındaki Cabir Sınır Kapısı, iki aylık bir aradan sonra yeniden hizmet vermeye başladı.

Nasib-Cabir geçişi Ağustos 2018 ortalarında yeniden açılsa da 2020'de önce Covid-19 salgını, 31 Temmuz'da da Dera'daki çatışmalar nedeniyle iki kez kapatılmıştı.

9 yıl aradan sonra uçuşlar başlamıştı

28 Eylül'de ise Ürdün ve Suriye arasında 9 yıllık bir aranın ardından uluslararası uçuşların yeniden başlayacağı haberleri gündemde yerini aldı. Uçuşların 3 Ekim'den itibaren başlayacağı bilgisi verilmişti.

Öte yandan Ürdün Enerji Bakanı Hale Zevati, Lübnan Enerji Bakanı Velid Fayyad ve Suriye Elektrik Bakanı Gassan ez-Zamil, Ürdün'ün başkenti Amman'da dün bir araya geldi. Görüşmede, Ürdün Enerji Bakanlığı, Suriye üzerinden Lübnan'a elektrik tedariki için üç ülkenin anlaştığını duyurdu.

Ürdün ve Suriye hızlı bir normalleşme politikası geliştirirken bir ilk daha yaşandı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Ürdün Kralı Abdullah'ı telefonla aramıştı. 10 yıl sonra lider düzeyinde görüşmeler açısından bir ilk olarak yorumlanan bu gelişmede, Kral Abdullah'ın 'Suriye'nin egemenliğini ve istikrarını koruma girişimlerini desteklediğini' söylediği belirtilmişti.

Etiketler :