Pelosi saldırganı hakkında yeni gelişme: Facebook'ta komplo teorileri paylaşıyormuş

Pelosi saldırganı hakkında yeni gelişme: Facebook'ta komplo teorileri paylaşıyormuş
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin kocasına çekiçle saldıran şahsın salı günü mahkemeye çıkarılacağı bildirildi. Saldırganın daha öncesinde Facebook'ta komplo teorileri paylaştığı ortaya çıktı. ABD Başkanı Joe Biden, sözkonusu saldırıyı "alçakça" bularak kınadı.

San Francisco Bölge Savcısı Brooke Jenkins'in dün akşam attığı tweet'e göre, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin eşi Paul Pelosi'ye saldırdığı iddia edilen David DePape adlı şahsın salı günü mahkemeye çıkarılması bekleniyor. DePape, adam öldürmeye teşebbüs, birinci derece hırsızlık, ölümcül bir silahla saldırı ve ciddi bedensel yaralanma dahil bir dizi suçtan yargılanacak.

42 yaşındaki DePape, Pelosi'nin evine girmek ve eşine çekiçle saldırmakla suçlanıyor. San Francisco Polis Şefi William Scott, şüphelinin dün gece itibarıyla hala hastanede olduğunu ancak ağır suçlamalarla hapse atılacağını söyledi. Scott, DePape'in nasıl yaralandığı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi, ancak memurlar eve ilk geldiklerinde Pelosi ile davetsiz misafir arasında bir çekiç mücadelesine tanık olduklarını söylediler.

Komplo teorileri paylaşıyormuş

Polisin yaptığı açıklamaya göre, şüpheli daha önce Facebook'ta Covid-19 aşıları, 2020 seçimleri ve 6 Ocak saldırısı hakkında memeler ve komplo teorileri paylaşmıştı. Kendisini sekiz yıldır tanıyan eski bir tanıdığı CNN'e geçmişte DePape'den "gerçekten rahatsız edici" e-postalar aldığını söylemişti.

Emniyet yetkilileri saldırının nedeninin hala araştırılmakta olduğunu belirtirken, saldırıyı siyasi bir şiddet eylemi olarak nitelendirmeyi şu ana kadar reddetti. Şüphelinin internetteki faaliyetleri ve evde yaptığı bildirilen açıklamalar bu tespitte rol oynayabilir.

Biden'dan 'Yeter artık yeter' çıkışı

ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin eşine yapılan saldırıyı "alçakça" olarak nitelendirdi ve saldırıyı doğrudan aşırı sağcılığın artan türleriyle ilişkilendirdi.

Dün Philadelphia'da düzenlenen bir bağış yemeğinde konuşan Biden, "Bu alçaklıktır. Amerika'da bunun yeri yok, çok fazla şiddet var, siyasi şiddet. Çok fazla nefret var. Çok fazla kin var" ifadelerini kullandı.

Biden sözlerine, "Yeter artık yeter. Vicdan sahibi her iyi insanın açık ve net bir şekilde şiddete karşı durması gerekiyor" diyerek devam etti ve günün erken saatlerinde Nancy Pelosi ile konuştuğunu ve San Francisco'ya dönüş seyahatinin ayarlanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin eşi Paul Pelosi, çiftin San Francisco'daki evinde gerçekleşen saldırının ardından hastaneye kaldırıldı. Pelosi'nin ofisi tarafından yapılan açıklamada, saldırganın gözaltında olduğu ve saldırının nedeninin ise araştırıldığı kaydedildi.

Pelosi'nin sözcüsü Drew Hammill yaptığı açıklamada saldırıya uğrayan 82 yaşındaki Paul Pelosi'nin "tedavi altında olduğunu ve iyileşmesinin beklendiğini" söyledi. Hammill, Nancy Pelosi'nin saldırı sırasında San Francisco'da olmadığını da sözlerine ekledi.

NBC Haber muhabiri Tom Winter, saldırganın saldırıyı gerçekleştirirken Paul Pelosi'ye, "Nancy nerede, Nancy nerede?" diye bağırdığını belirtti.

Krizlerin kadını Pelosi'nin Tayvan çıkarması

ABD'nin en güçlü isimlerinden Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, geçtiğimiz Ağustos ayı başında gerçekleştirdiği Tayvan ziyaretiyle dünyada yeni bir krizin doğmasına neden olmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin uçağının önceki gün Tayvan'a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, ziyareti kınadığını bildirmiş, Savunma Bakanlığı da ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanlığı, gece saatlerinde ABD'nin Beijing Büyükelçisi Nicholas Burns'ü çağırarak ziyarete dair rahatsızlığını iletmişti.

Pelosi'nin dünya çapında büyük yankı uyandıran Tayvan ziyareti ardından CNN, Çin'in adanın etrafındaki askeri tatbikatının başladığını ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu güçlerinin adayı çevrelediğini yazmıştı. Beijing ve Washinton arasında büyük gerilime sebep olan bu ziyaret adayı çevreleyen sulara 26 yıl sonra 11 füze fırlatılmasına kadar gitmişti.

82 yaşındaki Pelosi'nin nisan ayında yapmayı planladığı ziyaret, Covid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin tanımladığı "kırmızı çizginin aşılması" anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

Taipei'den hemen sonra Erivan'a gitti

Tayvan'a giderek ABD ve Çin'in arasındaki krizi büyüten Pelosi, Taipei'de yarattığı tansiyonun hemen ardından da Türkiye ile normalleşme yolunda olan Ermenistan'a gitmiş ve Ankara'yı kızdıracak açıklamalarda bulunmuştu.

Pelosi, Türkiye ve Azerbaycan'ı daha önce de çatışmalardan sorumlu tuttuklarını belirterek, "Görüşmenin başında da kongredeki her iki tarafın yıllardır süren çatışmalardan Türkiye ve Azerbaycan'ı sorumlu tuttuğundan bahsettik" diye konuşmuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanı, ziyareti öncesinde Twitter hesabından bir paylaşım yaparak, sözkonusu ziyaretinin "Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1,5 milyon Ermeni'nin öldürülmesini soykırım olarak tanınması" ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından "Ermeni soykırımının" resmen tanınmasını takip ettiğini belirtmişti.

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Etiketler :