Dünya bunu konuşuyor: Pelosi ailesine sır saldırı
Kritik bölgelerde ABD'nin rakiplerini kışkırtacak ve diplomatik krizleri tetikleyecek ziyaretleriyle bilinen ve geçtiğimiz aylarda da Tayvan ziyaretiyle gündeme gelen ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin eşi Paul Pelosi, çiftin San Francisco'daki evinde gerçekleşen bir saldırının ardından hastaneye kaldırıldı. Pelosi'nin ofisi tarafından yapılan açıklamada, saldırının eve giren biri tarafından gerçekleştirildiği açıklandı. Açıklamanın devamında saldırganın gözaltında olduğu ve saldırının nedeninin ise araştırıldığı kaydedildi.
Emniyet kaynaklarının CNN'e verdiği bilgiye göre, Pelosi'nin eşi Paul Pelosi'ye yapılan saldırı çekiçle gerçekleştirildi.
Pelosi'nin sözcüsü Drew Hammill yaptığı açıklamada saldırıya uğrayan 82 yaşındaki Paul Pelosi'nin "tedavi altında olduğunu ve iyileşmesinin beklendiğini" söyledi. Hammill, Nancy Pelosi'nin saldırı sırasında San Francisco'da olmadığını da sözlerine ekledi.
NBC Haber muhabiri Tom Winter, saldırganın saldırıyı gerçekleştirirken Paul Pelosi'ye "Nancy nerede, Nancy nerede?" diye bağırdığını belirtti.
Hammill, "Meclis Başkanı ve ailesi olaya ilk müdahale edenlere ve sağlık çalışanlarına müteşekkirdir ve şu anda gizlilik talep etmektedir" dedi.
Paul Pelosi, mayısta alkollüyken karıştığı kaza nedeniyle 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Nancy Pelosi, ABD'de Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in ardından en üst düzey yetkili konumunda bulunuyor.
Krizlerin kadını Pelosi'nin Tayvan çıkarması
ABD'nin en güçlü isimlerinden Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, geçtiğimiz Ağustos ayı başında gerçekleştirdiği Tayvan ziyaretiyle dünyada yeni bir krizin doğmasına neden olmuştu.
Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin uçağının önceki gün Tayvan'a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, ziyareti kınadığını bildirmiş, Savunma Bakanlığı da ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu. Dışişleri Bakanlığı, gece saatlerinde ABD'nin Beijing Büyükelçisi Nicholas Burns'ü çağırarak ziyarete dair rahatsızlığını iletmişti.
Pelosi'nin dünya çapında büyük yankı uyandıran Tayvan ziyareti ardından CNN, Çin'in adanın etrafındaki askeri tatbikatının başladığını ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu güçlerinin adayı çevrelediğini yazmıştı. Beijing ve Washinton arasında büyük gerilime sebep olan bu ziyaret adayı çevreleyen sulara 26 yıl sonra 11 füze fırlatılmasına kadar gitmişti.
82 yaşındaki Pelosi'nin nisan ayında yapmayı planladığı ziyaret, Covid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin tanımladığı "kırmızı çizginin aşılması" anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.
Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Daha önce 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.
Taipei'den hemen sonra Erivan'a gitti
Tayvan'a giderek ABD ve Çin'in arasındaki krizi büyüten Pelosi, Taipei'de yarattığı tansiyonun hemen ardından da Türkiye ile normalleşme yolunda olan Ermenistan'a gitmiş ve Ankara'yı kızdıracak açıklamalarda bulunmuştu.
Pelosi, Türkiye ve Azerbaycan'ı daha önce de çatışmalardan sorumlu tuttuklarını belirterek, "Görüşmenin başında da kongredeki her iki tarafın yıllardır süren çatışmalardan Türkiye ve Azerbaycan'ı sorumlu tuttuğundan bahsettik" diye konuşmuştu.
Temsilciler Meclisi Başkanı, ziyareti öncesinde Twitter hesabından bir paylaşım yaparak, sözkonusu ziyaretinin "Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1,5 milyon Ermeni'nin öldürülmesini soykırım olarak tanınması" ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından "Ermeni soykırımının" resmen tanınmasını takip ettiğini belirtmişti.
halktv.com.tr // Dış Haberler
Pelosi, Türkiye'yi kızdıracak: Erivan'dan Ankara'ya 'soykırım' nispeti