Libya hükümetinden Birleşmiş Milletlere 'reddetme' çağrısı

Libya hükümetinden Birleşmiş Milletlere 'reddetme' çağrısı
Libya parlamentosu sözcüsü Aguila Saleh, uluslararası toplumu, Türkiye ile yakın askeri bağları olan, savaştan zarar görmüş ülkenin Birleşmiş Milletler tarafından tanınan hükümetinin meşruiyetini reddetmeye çağırdı.

2011 yılında NATO destekli eylemlerle Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden bu yana parçalanmış olan Libya'da Hafter güçleri ile Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında iç savaş yaşanıyor. AFP'ye konuşan Libya parlamentosu sözcüsü Saleh ise, "Libya parlamentosu önümüzdeki günlerde Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin uluslararası arenada tanınmasının geri çekilmesi için harekete geçecek" ifadelerini kullandı.

"Yeni bir hükümetin kurulmasının zamanı geldi"

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ile Avrupa Birliğine Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin tanınmasının geri çekilmesi için mesaj ilettiğini de belirten Saleh, "Libya halkı ve parlamentosu tarafından desteklenen yeni bir hükümetin kurulmasının zamanı geldi" dedi.

"Uluslararası hukuka aykırı"

Kıbrıs Haber Ajansı'nda yer alan bilgiye göre, Saleh mevkidaşı Dimitris Syllouris ile yaptığı görüşmede ise, Türkiye ile Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında gerçekleşen anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olduğu ve Ankara'nın Libya'ya asker göndermesinin bölgedeki gerilimi daha da artıracağını dile getirdi.

Saleh'in Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne yaptığı bu ziyaretin, Doğu Akdeniz konusunda yaşanan gerginliklerin ardından gelmesi ise dikkat çekti.

Güney Kıbrıs ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi talebi

Libya'da Trablus Parlamentosu, Güney Kıbrıs Rum yönetimi Meclis Başkanı Dimitris Syllouris'in açıklamalarının Libya'nın egemenliğine saldırı ve içişlerine müdahale olduğunu belirtti.  

Trablus Parlamentosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Syllouris'in açıklamaları kınanırken bunların uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler kararlarının açık ihlali anlamına geldiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, Trablus Parlamentosu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile diplomatik bağların kesilmesi, yatırım ve mevduatların geri çekmesi de dahil olmak üzere bu konuda tüm yetkilerin hükümete verilmesi talebinde bulundu.

Ayrıca açıklamada, Rum Kesimi'nin müdahalesinden Avrupa Parlamentosu ve BM Güvenlik Konseyi sorumlu tutuldu.

İlgili Haberler
Etiketler :