Kuzey Kore'de yeni salgın alarmı: Kim Jong-un ilaç stokundan bağış yaptı

Kuzey Kore'de yeni salgın alarmı: Kim Jong-un ilaç stokundan bağış yaptı
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) göre, ülkenin güneydoğusundaki Haeju kentinde yeni bir salgın hastalık tespit edildi. Sözkonusu salgının boyutunun henüz açıklanmadığı ülkede Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'un, salgının kontrol altına alınması için özel ilaç stokundan bağışta bulunduğu yazıldı.

Covid-19 vakalarının görülmesiyle gündeme gelen Kuzey Kore'de yeni bir salgın hastalığın tespit edildiği bildirildi. Uzmanlar, Kuzey Kore'deki salgın hastalık iddialarının genellikle kirlenmiş yiyecek ve su yoluyla bulaşan tifo, dizanteri veya kolera gibi hastalıklar olduğunu ve bu yolla yeni halkla ilişkiler faaliyeti yürütüldüğünü kaydediyor.

'Kore'deki mesele politik bir mesaj gibi'

Kuzey Kore'nin sağlık alanındaki gelişmeleri inceleyen internet sitesi prkhealth.org'un yöneticisi Ahn Kyung-su, "Kuzey Kore'de kızamık veya tifo salgını nadir değildir. Orada bir salgını olduğu doğru ama Kuzey Kore bunu Kim'in halkına değer verdiğini vurgulamak için bir fırsat olarak kullanıyor. Kuzey Kore'deki mesele daha çok politik bir mesaj gibi" ifadelerini kullandı.

Vaka sayısı milyonlara ulaştı

Covid-19'un başlangıcından yakın zamana kadar salgının yayılmadığını iddia eden Kuzey Kore'de nisan ayının sonundan itibaren vaka sayılarında ciddi artış olduğu biliniyor. KCNA'ya göre, 26 milyon nüfuslu ülkede tespit edilen Covid-19 vaka sayısı 4,55 milyonu aşarken salgın nedeniyle 73 kişi hayatını kaybetti. Ülkede salgına yakalananlardan yaklaşık 4,51 milyon kişi iyileşti, yaklaşık 46 bin 230 kişinin tedavisi sürüyor.

'Krizi aştık' açıklaması

Kim, 9 Haziran'daki İşçi Partisi kongresinde yaptığı konuşmasında, Covid-19 salgınında "ciddi kriz" aşamasını atlattıklarını açıklamıştı. Kuzey Kore, Dünya Sağlık Örgütünün düşük ve orta gelirli ülkelerin aşılara eşit erişimini sağlamayı amaçlayan Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'nca (COVAX) yapılan milyonlarca dozluk aşı teklifini reddetmişti. Kuzey Kore, salgının kararlı tedbirler sayesinde ülkede yayılmadığını iddia ediyor. Kapatılan sınır kapılarının ülke ekonomisine ciddi darbe vurduğu ifade ediliyor.

Ne olmuştu?

Dünyanın kapalı kutusu olarak bilinen Kuzey Kore'de, Covid-19 salgının patlak verdiği 2020 yılından beri ilk kez ülkedeki vaka sayılarına yönelik adım atılmış ve ülkedeki vaka sayıları net bir şekilde açıklanmazken, sıkı kapanma tedbirlerinin uygulanacağı açıklanmıştı. Nisan ayının sonunda Covid vakaları haberleri gelmeye başlayan ülkede Kim Jong-un, salgınla mücadele için orduyu göreve çağırmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) hiç vaka bildirimi yapmayan Kuzey Kore, medya aracılığıyla vatandaşlarına geleneksel tedavi yöntemleri önermişti. Hükümet yanlısı gazete Rodong Simnun, hastalığı ciddi boyutta olmayan hastalar için zencefil ve hanımeli çayı gibi geleneksel yöntemleri kullanmalarını, sıcak içeceklerin boğaz ağrısı ve öksürük gibi Covid belirtilerini önleyeceğini ifade etmişti.

Devlet medyası, sabah akşam tuzlu suyla gargara yapan bir çiftle de röportaj yaparak, "Antiseptik bir çözüm olarak Pyongyang'a binlerce ton tuzlu su gönderildiğini" bildirmişti.

Ajanslar / halktv.com.tr Dış Haberler Servisi