Kral III. Charles'ın taç giyme töreni: Altın Küre Operasyonu

Birleşik Krallık'ta en son yaklaşık 70 yıl önce Kraliçe II. Elizabeth tahta çıktığında taç giyme töreni düzenlenmişti. Dolayısıyla bu sefer Kral III. Charles’ın taç giyme töreninde bazı değişiklikler yaşanması bekleniyor. Kral Charles’ın taç giyme töreni hakkında merak edilenleri derledik.

Annesi Kraliçe II. Elizabeth'in 8 Eylül 2022'de vefat etmesiyle Prens Charles, otomatik olarak Kral III. Charles oldu ancak taç giyme töreni aylarca gerçekleşmeyebilir. Öte yandan Kraliyet ailesi ve Birleşik Krallık hükümetinin, II. Elizabeth’in ölümü sonrası yapılacakları daha önceden planladıkları düşünüldüğünde, taç giyme töreninin birçok yönünün çoktan yerli yerine oturtulduğu biliniyor.

Taç giyme töreni ne zaman?

II. Elizabeth’in yasına uygun bir süre ayırabilmek ve taç giyme törenini tam olarak planlayabilmek için Kral III. Charles’ın tahta çıkışını görmemiz muhtemelen bir süre mümkün olmayacak. Daily Mail’e göre, taç giyme töreni önümüzdeki yılın sonbaharından önce gerçekleşecek.

Törende neler olacak?

İngiltere gibi geniş bir tarihe sahip bir ulustan beklenebileceği üzere, her taç giyme töreni için belirlenmiş bir dizi prosedür ve gelenek bulunuyor. Kraliyete ait internet sitesi, taç giyme töreninin "bin yıldır temelde aynı kaldığını" yazıyor, bu nedenle Kraliçe Elizabeth'in taç giyme töreninde yaşananların çoğunun Kral Charles'ınkinde de gerçekleşmesi bekleniyor.

Tahtın önceki sahibi olan annesi gibi Charles’ın taç giyme töreni de son 900 yıldır taç giyme törenlerinin geleneksel olarak yapıldığı Westminster Abbey'de gerçekleşecek. Töreni Canterbury Başpiskoposu yönetecek ve tören sırasında Kral Charles taç giyme yeminini edecek. Öte yandan Charles’ın taç giyme töreni, daha kısa sürmesiyle geleneksel taç giyme törenlerinden ayrılacak.

III. Charles ve saray, "Altın Küre Operasyonu" adını verdikleri bir planla, "daha kısa ve daha modern bir taç giyme töreninin" ana hatlarını belirledi. Daily Mail'e konuşan bir kaynağa göre, Charles'ın töreni annesininkine kıyasla daha küçük ölçekli olacak. Sözkonusu kaynak, törenin "daha kısa, daha erken, daha küçük, daha az masraflı ve topluluğun farklı kesimlerini ve inanç gruplarını daha iyi temsil eden" bir tören olacağını açıkladı.

Kral III. Charles, Birleşik Krallık'ı yeni bir çağa taşıyacak, bu nedenle hükümdar olarak takdiminde daha modern bir yaklaşım benimsemek istemesi birçok kesim tarafından mantıklı bulunuyor. Öte yandan, Kral taç giyme töreninde günümüz İngiltere'sini yansıtmak istese de, bunun yine de bir Anglikan töreni olacağının unutulmamalıdır. Ayrıca sarayın Covid-19 salgını nedeniyle yeni sağlık ve güvenlik önlemlerini de dikkate alması gerekecek.

Kraliçe Camilla'nın rolü ne olacak?

Şubat ayında Kraliçe 2. Elizabeth, Prens Charles'ın eşi Camilla Parker-Bowles'ın tahta geçtikten sonra "Konsort Kraliçe" unvanını almasını istediğini ifade eden çığır açıcı bir açıklama yapmıştı. Parker-Bowles'ın yeni unvanıyla Kral III. Charles ile birlikte taç giyeceği düşünülüyor. Ülkedeki son Konsort Kraliçe olan II. Elizabeth’in annesi, 1937 yılında Kral VI. George’un yanında taç giymişti. Kraliçenin kocası Prens Philip'in ise taç giymesine izin verilmemiş ve bunun yerine taç giyme töreninde karısının önünde diz çökmüştü.

Törende kimler olacak?

Bu ölçekte bir kraliyet etkinliğinin, dünyanın her yerinden binlerce ziyaretçiyi çekeceği öngörülüyor, peki Westminster Abbey'de kimler olacak? Özetleyecek olursak hemen hemen herkes. Kraliyet ailesinin yanı sıra pek çok ülkeden kraliyet mensupları, Parlamento temsilcileri ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinden "önde gelen vatandaşlar" da törene katılacak.

Kral Charles'ın taç giyme töreninin muhtemel ihtişamına karşın, misafir listesi Kraliçe Elizabeth’inkine kıyasla kısaltıldı. Kraliçe'nin taç giyme törenine 8 binden fazla devlet adamı katılırken, Charles konuk listesini 2 bin ile sınırlandırmak istiyor.

Prens Harry’nin ise Charles’ın taç giyme törenine katılmayabileceği düşünülüyor. Marie Claire’in aktardığına göre, Harry’nin 1997’de cenaze töreni Westminster Abbey’de yapılan annesi Prenses Diana’nın anısına saygısından dolayı, aynı yerde gerçekleşecek taç giyme törenine katılmayı reddetmesi ihtimaller arasında yer alıyor.

Törenden sonra ne olacak?

Kral Charles ve Konsort Kraliçe Camilla'nın taç giyme töreninden sonra, sekiz atlı bir araba olan Altın Vagon'a (Gold Coach) binmeleri bekleniyor. Yaldızlı devasa araba 1760 yılında inşa edildi ve en son 2002 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından Altın Jübile kutlamalarında kullanıldı, bu nedenle arabanın birkaç yenilemeye ihtiyacı olabileceği düşünülüyor.

Yeni taç giyen Kral ve Konsort Kraliçe, gelenek olduğu üzere, ülkeyi saray balkonunda selamlayacakları Buckingham Sarayı'na Altın Vagon ile "şık bir yolculuk" yapacaklar. Ancak bu kez kraliyet ailesinin çok daha küçülmüş bir haliyle karşılaşılabilir. Zira Daily Mail'e konuşan bir kaynak, "Buckingham Sarayı'nın balkonunda sadece Charles ve Camilla, Kate ve William ile çocuklarını görürsem şaşırmam" ifadelerini kullandı.

halktv.com.tr // DIŞ HABERLER