Körfez'den Şam'a büyük adım: Büyükelçi atadı

Körfez'den Şam'a büyük adım: Büyükelçi atadı
Bahreyn, 2012'de büyükelçisini geri çağırarak diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğü Suriye'ye 10 yıl aradan sonra yeniden büyükelçi atadığını duyurdu.

Arap Ülkelerinden Suriye’ye yönelik normalleşme adımları hızla devam ediyor. 2021 yılını geride bırakırken Şam'a yönelik son büyük adım Bahreyn'den geldi. Bahreyn resmi ajansı BNA'nın haberine göre, Kral Hamed bin İsa Al Halife yayımladığı kararnameyle, Vahid Mubarek Seyyar'ı Bahreyn'in Suriye'deki diplomatik misyonunun başına "Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçi" unvanıyla atadı.

2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş ve karışıklıklar nedeniyle 2012 yılında Bahreyn ve Umman büyükelçilerini geri çağırarak diplomatik temsil seviyelerini düşürmüştü.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ve Kuveyt de elçilerini geri çekerek diplomatik ilişkilerini tamamıyla kesmişti.

Yeniden atılan adımlar

BAE, 27 Aralık 2018'de Suriye'deki diplomatik temsilciliğini maslahatgüzar seviyesinde yeniden açtığını, Umman da 5 Ekim 2020'de Suriye'ye büyükelçi gönderdiğini duyurmuştu.

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, 9 Kasım'da Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana Şam'a gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya gelmişti.

Temmuz ayından bu yana Ürdün, BAE ve Mısır başta olmak üzere Arap ülkeleri Şam ile normalleşme adımlarını hızlandırdı.

Normalleşme adımları ardından yandaş da çark etti.

Korutürk: Esad artık kalıcı görülüyor

Eski CHP Milletvekili ve emekli büyükelçi Osman Korutürk halktv.com.tr'den Berrak Güngör'e verdiği demeçte, "Şam yönetimi, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından zaten meşru bir hükümet olarak görülüyor. Dolayısıyla toprak bütünlüğü açısından BM tarafından meşru görülen Şam için haliyle diğer ülkeler de tüm resmi kurum ve kuruluşlarıyla normalleşme adımları atmaya başlıyorlar. Bütün bu gelişmeler içerisinde bizim tutumumuzu anlamaksa mümkün değil" diye konuşmuştu.

Korutürk öte yandan, atılan normalleşme adımlarına dair "Esad’ın artık üçüncü taraflarca da kalıcı olarak görüldüğünü ve muhatap kabul edildiğini gösteriyor" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)