Kıbrıs suları ısınıyor: Rum yönetiminin sondaj adımına tepki

Kıbrıs suları ısınıyor: Rum yönetiminin sondaj adımına tepki
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz'de yeniden tek taraflı adımlar atmaya başlayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) tepki gösterdi. Tatar, "Kabul edilemez" dedi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından Nautical Geo araştırma gemisinin faaliyetlerine yönelik 29 Eylül 2021'de NAVTEX (Denizcilere Duyuru) yayımlanması ve Malta bayraklı, İtalyan sahipli Nautical Geo'nun 3 Ekim 2021'de çalışmalarına başlaması ve Rum makamlarının tek taraflı sondaj programlarının yeniden başlayacağı açıklamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

'Bu gibi çalışmalar anlaşma olmadan riskli'

Rum yönetiminin hidrokarbon kaynaklarının araştırılması konusunda takındığı tavrın doğru olmadığını ifade eden Tatar, Kıbrıs'ta bir anlaşma olmadan bu gibi çalışmaların riskli olduğunu vurguladı. Rum yönetiminin "Kıbrıs adası sadece kendilerine aitmiş gibi davrandıklarını" aktaran Tatar, "Kıbrıs Türk halkını yok sayarak faaliyetlerde bulunduğunu" belirterek, bu durumun "büyük bir adaletsizlik" olduğunu ifade etti.

'Kışkırtan taraf Rum kesimidir'

Tatar, Kıbrıs'ta bir anlaşma olmamasına rağmen burada iki ayrı halkın olduğunu tüm dünyanın bildiğini vurguladı. Türk tarafının yeni politika gereği, Kıbrıs'ta egemen eşitlik temelinde iki devleti savunduğunu ve bunu her platformda dile getirdiğini işaret eden Tatar, "Kıbrıs'ta bir anlaşma olmadan nasıl olur da Rumlar işgal ettikleri Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kullanarak Ada'nın bütün zenginliklerini kendilerine aitmiş gibi yönetmeye çalışıyorlar? Rum kesiminin, gerginliğin artmaması için böyle faaliyetlerden (tek taraflı sondaj çalışmaları) uzak durması lazım. Bunlarla iş birliği yapan ülkelerin de bizim söylediklerimizi de dikkate almaları gerekir. Aksi takdirde Türkiye ile yaptığımız istişareler sonucunda, bizim de benzer adımlar atmamız söz konusu olacak. Mavi Vatan'daki haklarımıza sahip çıkmak suretiyle bu gibi çalışmalara (hidrokarbon arama) başlamamız gündeme gelecek. İşi kışkırtan taraf, Kıbrıs Rum kesimidir" dedi.

thumbs-b-c-38f9b3149175d3eedbeec256eb900b4c.jpg

'Kimse fayda sağlamaz'

Tatar, BM'nin Kıbrıs'taki taraflar arasında ortak bir zemin bulmak için çabaladığını ancak Rum tarafının tek taraflı çalışmalarla gerginliği artırdığına işaret ederek, "Kimsenin bu gibi gerginliklerden fayda sağlayacağını düşünmüyorum" ifadelerine yer verdi.

Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarının aranması noktasındaki tek taraflı adımlarının kabul edilemez olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, "Dünyada da bu meseleler iş birliği, dayanışma ve hukuk zemininde yürütülüyor. Rumların, Kıbrıs'ta bir anlaşma olmadan bu gibi zenginliklerin araştırılması çalışmalarından uzak durmaları lazım. İnadına yapıyorlar, belli ki arkalarını sıvazlayanlar var" açıklamalarında bulunarak şöyle devam etti: "Bu arkalarını sıvazlayanların da Türk tarafının verdiği uyarıları dikkate alması gerekmektedir. Aksi takdirde gerginlik daha fazla arttığında, bırakın kapsamlı çözüm çalışmalarını, işler, eskisinden daha kötü bir noktaya gidecek. Bu da beni üzüyor. Kimsenin bu gibi gerginliklerden fayda sağlayacağını düşünmüyorum."

Ne olmuştu?

Rum yönetiminin, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle Nisan 2020'de ertelenen Doğu Akdeniz'de ilan ettiği "münhasır ekonomik bölge" (MEB) sondaj programlarının yeniden başlayacağını duyurması, bölgede yeni bir gerginliğe yol açmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile Varşova'daki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek burada konuya ilişkin "Cumhurbaşkanımız Doğu Akdeniz Konferansı'nı teklif etti Avrupa Birliği'ne (AB). Henüz AB'den de bu anlamda bir cevap yok, o da çok ilginçtir" diye konuşmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)