Irak seçimleri yorumu: ABD için zafer İran için yenilgi
Irak’ta 10 Ekim pazar günü gerçekleşen seçimlerin sonuçlarına yönelik belirsizlik atmosferi devam ediyor. Sadr Hareketi’nin çoğunluğu kazanması, Irak içi değişecek dengelere yönelik ipuçları veriyor. Irak seçimleri ve henüz kesinleşmeyen sonuçlarını Yakındoğu Haber Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci Alptekin Dursunoğlu ile konuştuk.
Seçimlerin ardından Irak’ta durumun daha da karışabileceğini ifade eden Dursunoğlu son gelişmeleri, “Irak’ta durum biraz karışabilir. Irak Yüksek Seçim Kurulu hala açılmamış 3 bin 100 sandık olduğunu yönünde bir açıklama yaptı. Fetih İttifakı da bu seçimlere itiraz ediyor. Yeniden sayım yapılırsa ve eğer Fetih İttifakı birinci çıkarsa bu sefer de Mukteda El Sadr’ın bu sonuçları kabul etmeyeceğini düşünüyorum. Bu sebeplerden dolayı ortalık biraz karışabilir” şeklinde değerlendirdi.
Fetih İttifakı Lideri Hadi el-Amiri, oyların sayımının henüz bitmediğini sayımın gerçek anlamda bitmesinin ardından her şeyin belli olacağını, ellerindeki verilere göre kendilerinin kazandıklarını ifade etmişti. Bu konuya da değinen Dursunoğlu, "Zaten seçim kaybedenlerin böyle bir refleksi oluyor biliyorsunuz ki bu şimdi bir iddia mıdır yoksa mevcut sonucu değiştirebilecek bir oran mı olur bunu zaman gösterecek. Şu an için bir şey söyleyebilmek mümkün değil önümüzdeki hafta içinde belli olur diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
'Mevcut tablo ABD'yi rahatlattı'
Irak seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre ortaya çıkan tablonun Amerika Birleşik Devletleri'ni Irak ve Suriye'deki varlığı konusunda rahatlattığını kaydeden Dursunoğlu, Sadr'ın "Mukavemet hareketi dahil, ülkedeki tüm silahlı güçlerin Irak ordusu çatısı altında birleşmesi gerekir" dediğini hatırlatarak, "Sadr halk güvenlik güçlerinin silahsızlandırılması ve orduya dahil olmasını istiyor bu da Amerika'nın da istediği bir hamle aslında" diye konuştu.
Dursunoğlu, "Parlamento'da oylarını yükseltenlere baktığımız zaman mevcut durumun Amerika’yı rahatlatacak bir tablo olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü, ABD Irak'ta kalırsa Suriye'deki varlığı da devam eder. Mesela, seçimleri Fetih İttifakı kazanmış olsaydı ABD Irak’ta kalamayacaktı. Irak’ta kalamayınca Suriye’de de kalamayacaktı. Bu iş tamamen koordineli bir şekilde ilerliyor. ABD'nin Suriye'deki varlığının Irak'taki varlığına bağlı olmasını açmak gerekirse, Suriye'ye yönelik mühimmat, lojistik gibi takviyeler Irak üzerinden gerçekleştiriliyor. Irak bu anlamda önemli" şeklinde konuştu.
'İran için yenilgi'
Irak seçimlerinin İran üzerindeki etkilerini de sorduğumuz Dursunoğlu, "Iraktaki mevcut durum ABD için zafer İran açısından da bir yenilgidir. Çünkü, Amerika’nın oradaki varlığını destekleyen bir siyasal tablo İran için yenilgi demektir. Şimdiki durum da bunu göstermekte" ifadelerini kullandı.
Ankara çekimser adımlar atarken... 7 Arap ülkesi Suriye ile köprüleri kurdu
Korutürk'ten normalleşme yorumu: Araplar Esad'ın kalıcı olduğunu gördü