Halkbank’ın temyiz başvurusu bir kez daha reddedildi

Halkbank’ın temyiz başvurusu bir kez daha reddedildi
ABD’de devam eden Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbank’ın, istinaf mahkemesine ikinci kez yaptığı temyiz başvurusunun reddedildiği bildirildi.

Daha önce ABD’de yargılanamayacağı iddiasıyla, İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne bir alt mahkemenin kararını temyiz için başvuran ve temyiz talebi reddedilen Halkbank, mahkemeye 5 Kasım’da yeni bir başvuruda daha bulunmuştu. Dün açıklanan karara göre Halkbank'ın bu talebi reddedildi.

İkinci kez reddedildi

Voice of America Türkçe'de yer alan habere göre, Halkbank son başvurusunda, yeni bir duruşmayla temyiz davasının yeniden görülmesini ve mahkemenin daha önce almış olduğu ret kararını gözden geçirmesini istemişti.

İkinci kez hakkında çıkan karara yönelik temyiz talebi değerlendirilen Halkbank için bir kez daha ret kararı verildi. Üç temyiz hakiminin incelediği Halkbank’ın başvurusunun kabul edilmediğiyle ilgili kararının belgesi, İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nin Katibi Catherine O’Hagan’ın imzasıyla yayınlandı.

fa0342ff-b022-4ce7-9263-9aa0e9c321ef-w650-r0-s.webp

Halkbank’ın, 27 sayfalık yeniden yargılanma ve yeni bir duruşma yapılması talebi bankanın ABD’deki avukatları Robert M. Cary, Simon Latcovich, Eden Schiffmann, James W. Kirkpatrick’ın imzasıyla, Adalet Bakanlığı’nın elektronik başvuru sistemi üzerinden 5 Kasım günü yapılmıştı.

Ne olmuştu?

Halkbank’ın ikinci kez yaptığı temyiz başvurusunda, şimdiye kadar ülke tarihinde ilk kez "Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası" kapsamında olan bir kurumun, ABD’de yargılanması için mahkeme heyetinin yeşil ışık yaktığı, mahkeme heyetinin son derece önemli bir hukuki hata yaptığı belirtilmişti.

Dilekçede, daha önce benzeri davalarda alınmış kararlara yer verilmişti. Dilekçede, mahkemenin Halkbank’ın temyiz başvurusunu 22 Ekim tarihinde reddeden kararıyla hukuki içtihatlara da uymadığı da iddia edilmişti. ABD Anayasa Mahkemesi’nin, "Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası" kapsamında yabancı devlet kuruluşlarının bu ülkede yargılanmasına izin vermediği belirtilmişti.

Fotoğraf: AA