Gezi davası dünya basınında: Adalete turnusol testi

Gezi davası dünya basınında: Adalete turnusol testi
İş insanı Osman Kavala’nın tutuklu bulunduğu 17 sanıklı, Gezi ana davasında, Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet; Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Yiğit Ali Emekçi'ye 18 yıl hapis ve tutuklama kararı çıktı. Dünya basınının da yakından takip ettiği davada çıkan sonuç ardından yabancı yayın kuruluşları tepki çeken kararlara geniş yer verdi.

2019 yılından bu yana devam eden 17 sanıklı Gezi ana davası dün karara bağlandı. İş insanı Osman Kavala'ya müebbet ve 7 sanığa 18 yıl hapis verilen kararın ardından dünya basını da sayfalarını Gezi'ye ayırdı.

Dünyanın önde gelen basın kuruluşlarının yaptığı haberlerde Türkiye'ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı hatırlatıldı.

'Muhalefet'i parmaklıklar ardında atmaya istekliler'

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) önde gelen gazetelerinden The New York Times'ın Türkiye sorumlusu Carlotta Gall imzası taşıyan haberde, "iktidarın muhalefeti parmaklılar ardına atmaya hevesli" olduğunun altı çizildi.

Gazete haberinde, Türkiye'nin 1950'den bu yana Avrupa Konseyi üyesi olarak AİHM'in kararlarına uyma yükümlülüğü bulunduğunu hatırlattı.

Gezi davasına yönelik sürecin geniş bir şekilde anlatıldığı haberde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gitgide artan ekonomik ve politik krizlerle yüzleştiği ve bu sebeple hükümetin ABD ve Avrupa ile arayı düzeltmenin yollarını aradığı yazıldı. Ancak Türkiye'nin arasını iyileştirmek istediği ülkelerin adalet konusundaki zayıflığı düzeltme çağrılarını da kulak ardı ettiği ifade edildi.

BBC: Kesinleşmiş cezası yokken parmaklıklar ardında tutuldu

İngiliz yayın kuruluşu BBC’de yer alan habere, Osman Kavala’nın kesinleşmiş bir cezası olmadan 4 yıl boyunca parmaklıklar ardında tutulduğu vurgulandı. Haberde, "Hükümeti son yıllarda giderek daha otoriter hale gelen Recep Tayyip Erdoğan, Kavala'yı Macaristan doğumlu ABD'li milyarder George Soros'un temsilcisi olmakla suçlamıştı" hatırlatması yapıldı.

BBC, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin yaptığı, "Onun haksız mahkumiyeti insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne saygıyla bağdaşamaz" açıklamasını da hatırlattı.

'Turnusol testi'

Financial Times ise Gezi davasını konu edindiği haberinde, Osman Kavala'nın yargılandığı sürecin Türkiye'de hukukun üstünlüğü için bir "turnusol testi" haline geldiği yorumuna yer verdi.

Gazetenin haberinde, "Pazartesi günü verilen karar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna'daki krizin gölgesinde Batı'yla ilişkilerini düzeltme yönündeki çabalarına gölge düşürme riski taşıyor. Kavala davası, geçtiğimiz sene 10 Batılı büyükelçinin serbest bırakılması çağrısı yapmasının ardından yaşanan diplomatik krizin merkezindeydi" denildi.

İhlal prosedürü süreci hatırlatıldı

ABD merkezli haber ajansı AP ise süreci anlattığı haberinde Kavala davası nedeniyle yaşanan büyükelçi krizi ve Avrupa Konseyi'nde başlatılan ihlal prosedürü hatırlattı.

Ajans haberinde sözkonusu karar ardından Türkiye ve Batı ülkeleri arasındaki bağların zayıflayacağı yorumuna da yer verdi.

Özgürlüğe karşı ağır baskı

İngiliz The Guardian gazetesinin haberinde ise mahkeme kararı muhalefete yönelik ağır baskı olarak nitelendirilen karar için, "Türk yetkililerin son 10 yılda muhalefete ve toplanma özgürlüğüne karşı ağır baskısı" ifadeleri kullanıldı.

Hemen hemen her haberde olduğu gibi Guardian da haberinde Türkiye'nin Avrupa'yla ilişkilerinin zarar görebileceği vurgusunu yaptı.