Dünyanın gözü Cenevre'de: Ukrayna'ya saldırma niyetimiz yok

Dünyanın gözü Cenevre'de: Ukrayna'ya saldırma niyetimiz yok
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rus mevkidaşı Lavrov ile bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapan tarafların "diplomasi" konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Pek çok tarihi görüşmenin gerçekleştiği Cenevre'deki President Wilson Hotel'deki görüşmede ABD ve Rusya Dışişleri Bakanlarının gündeminde Ukrayna sınırındaki gerilim yer aldı.

'Diplomatik süreçte mutabık kaldık'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile diplomatik sürecin devam etmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirten ABD Dışişleri Bakanı Blinken "Hangi yolu seçecekleri tamamen Rusya'ya bağlı" dedi.

Blinken, "Müttefiklerimiz ve ortaklarımız ile konuştuktan sonra Rusya ile endişelerimizi ve düşüncelerimizi yazılı bir şekilde önümüzdeki hafta paylaşabileceğimizi söyledik" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken sözlerine şöyle devam etti; "Burada zaten büyük bir sonuca varmayı beklemiyorduk ama birbirimizin endişelerini anlama konusunda net bir yola girdiğimizi düşünüyorum. Rusya, Ukrayna'yı işgal etti; Kırım'a el koydu. Rus yetkililer Ukrayna'yı işgal etmeyeceklerini belirtiyorlar. Bunu duyduk ama şu an herkesin görebildiği şeylere bakıyoruz önemli olan sözler değil eylemler" dedi.

Blinken açıklamasının devamında, "Rusya'nın önünde iki yol bulunuyor; ya diplomasi yolunu seçer ya da çatışmayı tercih edebilir. Rusya'nın endişelerine karşılık vermeye hazırız ve biz de Rusya'nın bizim endişelerimizi anlamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Lavrov: Haftaya yazılı bir yanıt bekliyoruz

Görüşmenin ardından ilk basın açıklamasını yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüşmesinin ardından ABD'nin Rusya'nın güvenlik taleplerine önümüzdeki hafta yazılı bir yanıt vermesini beklediğini söyledi.

Gazetecilere konuşan Lavrov, ABD'li mevkidaşına Rusya'nın Ukrayna'ya saldırma planı olmadığını açıkladığını söyledi.

NATO'nun SSCB'ye karşı kurulduğunu belirten Lavrov sözlerine şöyle devam etti; "Doğu Avrupa'nın güvenliği sözkonusu olduğunda üye olmak isteyen devletler var ve biz NATO'nun daha fazla genişletilmesinin hata olduğunu düşünüyoruz. Buradaki çaba aslında her bir ayrıntıya girme çabası. Ama bunun şu anda faydalı olacağı konusundan emin değilim. Doğru yolda mıyız değil miyiz, onu şu anda söylemem ama yazılı olarak ABD'nin bizim sorduğumuz sorulara cevabını aldıktan sonra değerlendirme yapacağız."

Lavrov, işbirliği vurgusu yaparak, "Avrupa ülkelerinin Çin ve Rusya ile ilişki kurmalarını istemiyorlar. Bölgenin kontrolünün başkasına geçmesini istememekle beraber etki alanlarını da genişletmek istiyorlar. Bugün Sayın Blinken'la da görüştük. Gerekli güvenliğin sağlanması için Avrupa ve Rusya'nın işbirliği içinde olmasını istiyoruz" dedi.

'Latin Amerika görüşülmedi'

Rusya'nın ABD'ye yakın olan Latin Amerika ülkeleri Venezuela ve Küba'ya askeri birlik yerleştireceği iddialarına yönelik soruları da yanıtlayan Lavrov, "İkili görüşmede bu konuya değinmedik" ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Küba ve Venezüella'ya füze konuşlandırma olasılığıyla ilgili soruları yanıtladı. Peskov, Küba ve Venezüella sorularına "Moskova, ulusal güvenliğin sağlanması için çeşitli seçenekleri gözden geçiriyor" cevabını vermişti.

Cassis ile görüşecekler

Öte yandan, İsviçre Konfederasyon Başkanı Ignazio Cassis'in Blinken ve Lavrov ile ikili görüşmeler yapacağı bildirildi. Cassis, görüşmelere ilişkin 18:00'da basın toplantısı düzenleyecek.

Bu arada, İsviçre'deki Covid-19 kısıtlamaları kapsamında az sayıda gazeteciye akreditasyon verildi.

ABD ile Rusya arasındaki güvenlik görüşmeleri kapsamında, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy R. Sherman ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov 10 Ocak 2022'de Cenevre'de görüşmüştü.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Haziran'da yine Cenevre'de buluşmuş, iki lider ihtilaflı konuların çözümü için diyaloğun sürdürülmesi kararı almıştı.

Lavrov, güvenlik garantilerine cevap beklediklerini yineledi

İsviçre’nin Cenevre kentinde ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sözkonusu görüşmeden beklentilerine ilişkin, "Cenevre’deki bu görüşmenin yararlı olacağını düşündük, zira tekliflerimizin hepsine somut yanıtlar hazırlamanız ve varlarsa kendi karşı tekliflerinizi sunmanız konusunda size yardımcı olacağını umuyoruz" demişti.

Rusya Dışişleri Bakanı toplantıdan önce yaptığı açıklamada Washington gibi Moskova’nın da bu görüşmelerden sonuç çıkması yönünde beklentisi olmadığını kaydederek, "Avrupa turunuz sırasında bu görüşmeden büyük bir gelişme beklemediğinizi söylemiştiniz. Biz de bu görüşmede büyük bir ilerleme kaydedilmesini beklemiyoruz, tekliflerimize cevap gelmesini bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

ABD ve NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya askeri desteğini artırması ilişkilerde gerilimi tırmandırmaya devam ediyor. Rusya da bu eylemler karşısında başta ABD olmak üzere NATO ülkelerinden yazılı garantiler istiyor.

Blinken, Almanya'dan mesaj göndermişti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken; bugün gerçekleşecek Cenevre görüşmeleri öncesinde Almanya, Fransa ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla dün Berlin'de bir araya gelmişti.

Blinken, ABD ve müttefiklerinin karşı karşıya kaldığı Ukrayna krizini "zor bir sorun" olarak nitelendirerek, bu soruna hızlı bir şekilde çözüm bulanamayacağını söylemişti.

Bakan Blinken, "Bunlar, karşılaştığımız zor sorunlar, bunları çözmek hemen olmayacak. Bunları Cenevre'de çözmeyi kesinlikle beklemiyorum ancak karşılıklı anlayışımızı ilerletebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.

'Avrupa'yı reddettiler'

Blinken, Rusya'nın Ukrayna krizinin "güvenlik endişeleriyle" ilgili olduğu yönündeki iddialarını reddederek, "gerçekte, Ukrayna krizinin öncelikle silahlarla veya askeri üslerle ilgili değil, Ukrayna'nın ve tüm devletlerin egemenliği ve kendi kaderini tayin hakkıyla ilgili olduğunu" savunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sözkonusu krizin Rusya'nın Soğuk Savaş sonrası birlik, özgürlük ve barış içinde bir Avrupa'yı reddetmesiyle ilgili olduğunu da ileri sürmüştü.

Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehdidinin, küresel egemenlik ve kendi kaderini tayin etme ilkeleriyle alakalı olduğunu vurgulayarak, dünyanın her yerindeki hükümetlerin bu tehditle ilgilenmesi gerektiğini söylemişti.

Rusya'nın sorununun NATO olduğunu ileri süren Blinken, "NATO Gürcistan'ı işgal etmedi. NATO Ukrayna'yı işgal etmedi. Rusya işgal etti. NATO, Rusya'ya karşı saldırgan bir niyeti olmayan bir savunma ittifakıdır" değerlendirmesinde bulunmuştu.

BM: Görüşmenin gerilimi azaltmasını umuyoruz

Öte yandan Birleşmiş Miletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında, "BM Genel Sekreteri (Antonio Guterres), dünyanın bu bölgesinde, askeri dahil her türlü gerilim tırmanma riskiyle ilgili derin endişelerini dile getirdi. Diyalog çağrısını sürdürüyor" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak:AA

Etiketler :