Belarus - Polonya sınırında göçmenlere köpekle müdahale
Belarus'un Grodno şehrindeki sınır boyunda, Avrupa'ya göçme amacıyla Irak'tan vize alarak Belarus'a gelerek bu ülkeden de Polonya'ya geçmeye çalışan kişiler, bölgede kendi kurduklarıyla sınır geçiş noktasındaki kampta ve lojistik merkezlerinde kalıyorlar. Çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin arasındaki bazı gruplar, zaman zaman Polonya sınırından geçme girişiminde bulunurken sınır güvenlik güçleri tarafından kötü muameleye maruz kalıyorlar.
Göçmenlere köpekle müdahale
Belarus Devlet Sınır Komitesinden yapılan açıklamada, Belarus-Litvanya sınırında Litvanyalı sınır güvenlik görevlilerinin göçmenleri zorla Belarus topraklarına geri gönderme girişimlerinin de devam ettiği bildirildi.
Litvanya sınır görevlilerinin dün gece Irak vatandaşlarını Belarus topraklarına geri püskürtmek için acımasız bir girişimde bulunduğu kaydedilen açıklamada, olayın Klevitsa sınır bölgesinde meydana geldiği aktarıldı.
Litvanya sınırında göçmenlere yönelik muamelenin kayda geçirildiği video paylaşımı ile yapılan açıklamada, "Video, komşu devletin (Litvanya) sınır muhafızının yerde yatan bir göçmeni vahşice dövdüğü, ardından bir köpeği üzerine saldığı, köpeğin bir kişinin bacağını ısırdığını ve uyku tulumunu parçalamaya başladığını gösteriyor" ifadesine yer verildi.
На участке границы с Литвой продолжаются попытки насильственного вытеснения беженцев https://t.co/AOzhWHA1J0 pic.twitter.com/6Dbdm6BYkk
— Госпогранкомитет Беларуси ???????? (@GpkGovBY) November 17, 2021
'Başka bir hapishanede yaşamak istemedim'
1999 Bağdat doğumlu ve ortaokul mezunu Ali Şakir Cebir, temmuz ayında ülkesini terk ederek, insan kaçakçıları aracılığıyla önce Belarus’a gitti, ardından yasal olmayan yollarla Litvanya’ya ulaştığını söyledi.
Cebir, kaldığı kampta zor yaşam şartları ve kötü muameleye dayanamayarak gelecek bulamadığı için ülkesine döndüğünü açıkladı. Cebir, "Ben, hapishaneden (Irak) kaçarken orada da hapishanelerde yaşamak istemedim ve durumu görünce geri dönme kararı aldım" dedi.
Kamptaki kötü muameleye karşı gösteri yapan arkadaşlarından iki kişinin kayıplara karıştığını anlatan Cebir, kendilerinden hala haber alınmadığını söyledi.
Cebir, Iraklıların yanı sıra Suriye, Afganistan ve Afrika ülkelerinden de gençlerin kamplarda bulunduğunu kaydetti.
Lübnan'dan, Belarus'a seyahat kısıtlaması
Lukaşenko ve Merkel, ikinci kez Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizini görüştü
Analiz: Türkiye'nin göçmen politikasının dejavusu... Polonya - Belarus sınırında neler oluyor?