5 yıl sonra giden ilk Bakan: Mescid-i Aksa avlusunda politik gerilim
İsrail tarihinin en sağcı hükümetinin tartışmalı isimlerinden Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Salı sabahı Mescid-i Aksa'nın avlusuna yaptığı ziyaret uluslararası kınamaları da beraberinde getirdi.
Ben-Gvir'in ziyareti, Tapınak Tepesi'nde uzun süredir devam eden dini statükoyu Yahudilerin burada dua etmesine izin verecek şekilde değiştirmek istediği yönündeki açıklamalarının ardından geldi. Seçim öncesinde Ben-Gvir, Benyamin Netanyahu'dan Tapınak Tepesi için "Yahudilere eşit haklar" getirmesini talep edeceğini belirtmişti.
Pazartesi günü Tapınak Tepesi'ne gitme talebinde bulunan Ben-Gvir, Hamas'ın tehditlerine yol açtı. İsrail polisine göre, ziyaret İsrail siyasi kademeleriyle koordineli olarak gerçekleştirildi.
Ben-Gvir, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk İsrailli Bakan oldu. İsrailli politikacı,yeni kurulan hükümette bakan olmadan önce milletvekilliği döneminde de Mescid-i Aksa baskınları, Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerini teşvik etmesi ve ırkçı söylemleri nedeniyle sıkça adından söz ettiriyordu.
Öte yandan, muhalif partilere mensup milletvekilleri tepki gösterdi. Eski İsrail Başbakanı Yair Lapid, Ben-Gvir’in baskınına tepki göstererek, yaşanan gerilimden Başbakan Netanyahu’yu sorumlu tuttu.
ABD, Fransa ve Ürdün'den kınama
ABD'nin İsrail Büyükelçiliği sözcüsü, "Büyükelçi Nides, Kudüs'ün kutsal mekanlarında statükonun korunması konusunda İsrail hükümeti ile yaptığı görüşmelerde çok netti. Bunu engelleyen eylemler kabul edilemez" dedi.
İsrail'deki Fransız Büyükelçiliği de "kutsal mekanların statükosunu sorgulamayı amaçlayan herhangi bir eyleme" karşı uyarıda bulunan bir bildiri yayınladı.
Ürdün, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını "provokatif bir adım" olarak nitelendirerek "en sert" şekilde kınadığını duyurdu.
Arap dünyasından da tepkiler geldi
Dünya Müslüman Alimler Birliği, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa ziyaretini kınayarak, tüm Müslümanlardan buranın korunması için harekete geçmesi istedi. Alimler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki ihlallerinin büyük endişeyle takip edildiği belirtildi.
Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin himayesinde bulunuyor.
Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi