DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Kayıt dışı işçi çalıştırarak suç işleyenlere ödül verecekler

DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Kayıt dışı işçi çalıştırarak suç işleyenlere ödül verecekler
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, dün TBMM önünde yaşadıkları engellemeye ilişkin konuştu ve "Meclis önünde daha araçtan inerken engellendik" dedi.

TBMM'de görüşülen Torba Yasa'daki 'Kıdem Tazminatı' düzenlemesine karşı eylem yapacaklarını duyuran DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu'nun dün TBMM Dikmen kapısı önünde yapmak istediği basın açıklaması polis tarafından engellenmiş ve arbede yaşanmıştı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Halk TV'de Can Coşkun ile Gündem Özel'e bağlandı ve müdahaleyi anlattı. Çerkezoğlu, şöyle dedi:

"Dün yaşadığımız süreç son derece önemli. Biz dün DİSK olarak meclisteki yasa ile ilgili itirazlarımızı dile getirmek ve TBMM'den bu yasanın çekilmesi ile ilgili taleplerimizi iletmek için Meclis kapısına gelmiştik.
Sendika kapısından itibaren engellendik, arkadaşlarımızın sendika kapısından çıkmaları engellendi. Biz yöneticiler olarak oraya geldiğimizde orada daha araçtan inerken engellendik. Sonra olan süreci de tüm Türkiye izledi. Şunu da ifade etmek isterim basın açıklaması yapmak, düşünce ve ifade özgürlüğü anayasal bir haktır. Bunu engellemek asla kabul edilemez. Dün orda DİSK'e yapılan engelleme, Türkiye'de gerçeklerin ortaya çıkmasını engelleme, Meclis'teki yasanın ortaya çıkartacağı olumsuzlukların ifade edilmesine engellemeye yönelik bir girişimdi biz bunu biliyoruz. Bizlerin sesini kısabilecek bir kalkan icat edilmedi henüz. Bütün baskılara rağmen açıklamamızı vekillerimiz ile birlikte yaptık. Tüm Türkiye bu yasanın yaratacağı olumsuzları biliyor artık."

Söz konusu yasadan bahseden Çerkezoğlu, "Yasa önemli hak kayıpları meydana getiriyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için Kıdem Tazminatı hakkını ortadan kaldırıyor. Aslında Kıdem Tazminat, İhbar Tazminatı, İş Güvenliğincesi, Emeklilik Hakkı gibi sahip olduğumuz en temel işçi haklarını hedef alıyor." dedi. 

Pandeminin gerekçe gösterildiğini söyleyen Çerkezoğlu, "Yasanın temel gerekçesi pandeminin yarattığı işveren üstündeki yükün, sosyal devlet uyarınca paylaşılması, giderilmesi gibi çok güzel amaçlar yazılmış ama yasanın maddelerine baktığımızda işverenlere teşvikler var." diye konuştu.

"Kayıt dışı işçi çalıştıranlara ödül bile var"

Yasanın içerisindeki detaylarda, "Kayıt dışı işçi çalıştıran, bu suçu işleyen işverenlere çeşitli ödüller bile var." diyen Çerkezoğlu şöyle devam etti:

"Başından sonuna kadar işverenleri, sermayeyi, büyük şirketleri koruyan bir yaklaşıma sahip ama işçiler açısından büyük kayıplar içeriyor. Her şeyden önce Kıdem Tazminatı hakkına dönük çok önemli bir saldırı. İktidar, Kıdem Tazminatını gasp etmenin çok sihirli bir yolunu bulmuş gibi gösteriyor. 25 yaş altı, 50 yaş üstü gibi tamamen bir ayrımcılık yaparak Kıdem Tazminatı hakkında bir gedik açmaya çalışıyor.
25 yaş altı çalışanlar açısından son derece önemli bir başka madde var. 25 yaş altındaki işçiler, bir ay içerisinde 10 günden daha az çalışırsa işveren bu arkadaşlarımız için emeklilik primi bile ödemeyecek.
Her 3 gençten birinin işsiz olduğu bir ülkede, gençlerin işsizlik sorununu çözmesi gereken iktidar tam tersine gençlerimizi kölece bir yaşamın pençesine atmaya çalışıyor. Bunun gibi kazanılmış haklarımızı çok ciddi bir şekilde geriye götürmeye hedefleyen, yıllardır son kalemizdir diyerek sahip çıktığımız Kıdem Tazminatı konusunda da önemli bir gedik açılması hedefleniyor. O nedenle biz bu yasanın tümüyle geri çekilmesini gerektiğini, çocuklarımızın emanetine sahip çıkmak için sonuna kadar mücadele edeceğimizi ifade ettik. Bu yasa geri çekilene kadar mücadelemiz sürecek. Özellikle gençler açısından çok büyük mağduriyetler yaratacak bir yasal düzenlemedir, asla kabul etmiyoruz."

"Deprem yasalarının konuşulması gerekir"

Arzu Çerkezoğlu, 1999'da yaşanan Gölcük depreminden bahsederek, "1999 depreminin tozu dumanı arasında mezarda emeklilik yasasını çıkarmıştı o dönemin iktidarı, şimdi de yüreğimiz İzmir'deyken, deprem yasalarının konuşulması gereken Meclis önemli haklarımızı ortadan kaldırmak için görüşüyor. Asla kabul edilemez." ifadesi ile sözlerini tamamladı.