Yeterince su içiyor muyuz?
Vücudumuzun ayakta kalabilmesi için en önemli ihtiyaçlarımızdan biri de sudur. Tüm gün çalışma masanızda otururken veya okulda, en son ne zaman su içtiğinizi unutabilirsiniz. Yeterli miktarda su içtiğinizi düşünüyor olsanız da tüm gün boyunca içilmesi gereken kadar su içiyor musunuz acaba? Günde ortalama 2 litre su içmeniz gerektiği söyleniyor. Bu çok gibi görünüyor, ama vücudunuzun olabildiğince sağlıklı kalması için ihtiyacı olan şey bu!
Peki yaşamımız için bu kadar değerli olan suyu ne sıklıkta içiyorsunuz? Yanıtınız “susadıkça” ise hata yapıyorsunuz demektir. Özellikle yaz aylarında günde en az 8 bardak su içmeniz gerekir.
Yeterince su içersek neler mi olur?
1. Ağrılarınızı hafifletir
Vücudumuzun yaklaşık yüzde 70’i sudan oluşur. Eklem aralıklarında kayganlığı sağlayan sıvı bileşeninde de su bulunur. Yeterince su içmediğimizde eklem arası sıvılarla birlikte eklem kayganlığı da azalır. Bu da eklem ağrılarına, hareket sırasında eklemlerden ses gelmesine neden olur. Tedavi edilmezse eklem yüzeyleri aşınıp kalıcı eklem bozuklukları oluşur. Ağrısız hareket etmek için su içmek en basit önlem.
2. Susuzluk uyku getirir
Vücudun kontrol merkezi olan beyin de diğer organlar gibi sağlıklı çalışmak için suya ihtiyaç duyar. Uzamış susuzlukta unutkanlık, dikkat eksikliği, uyku hali, algıda ve hareketlerde azalma, sinirlilik olur. Sağlıklı zihinsel faaliyetler için su şart.
3. Cilt hastalıkları gelişebilir
Su yetersiz alındığında cilt kuruyup terleme azalır. Vücut ısı dengesini sağlayamaz, cilt esnekliğini kaybeder. Özellikle egzama ve mantarlar sık gözlenirken, tırnaklar ve saçlar kırılır, ciltte çatlama ve kanamalar görülebilir. Vücut mikroplara açık hale gelir.
4. Kas fazlaysa su ihtiyacı artar
Spor yaparken daha sağlıklı olmak için dengeli beslenme, düzenli bir uyku ve yeterince su içmeye dikkat etmek gerekir. Vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacı da artar. Spor yapmadan önce ve sonra içilen su, kas kasılmaları ve kramplarla başa çıkmada oldukça etkili.
5. Stresliyken susuzluk hissederiz
Beynimizin yüzde 85’i sudur. Vücudumuzda yeteri kadar besin ve su yoksa stres altında hissederiz. Açlık ve susuzluğa dayanamamamızın sebebi beynimize bu durumlarda yakıt yani besin ve su gitmemesidir. Gün içerisinde gergin ve huzursuz olan kişiler yeterli su içmiyor olabilirler.
6. Hamilelikte su ihtiyacı neden artar?
Hamilelikte vücudun su ihtiyacı artar. Bebeğin gelişmesi, anne karnındaki amnion denilen sıvı içinde olup, annenin kan hacmi artar ve bu da daha fazla su içmeyi gerektirir. Sorunsuz bir hamilelik dönemi ve sağlıklı bir bebek için hamilelikte yeterli su alımı çok önemli.
7. Bağırsakları mutlu eder
Lifli besinler ve bol su sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalışmasına ve kabızlığa yol açar. Kabızlık ve hazımsızlığı önlemek, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için mutlaka su için.
8. Ağız sağlığını korur
Yetersiz su içmek tükürük salgısını azaltır. Bu nedenle ağız içinin temizliği yeterli olmaz. Bu da hoş olmayan rahatsız edici ağız kokusuna yol açar. Günde en az 8 bardak su ağız kokusunu gidermeye yardım eder.
9. Susuzlukta idrar neden koyulaşır?
Karaciğer ve böbrekler toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Yeterince su içilmezse toksinler vücuttan atılamaz, idrar miktarı azalıp rengi koyulaşır. Minerallerin birikimi ile böbrek taşı oluşumu, toksinlerin karaciğerde birikimi ile de hepatitler ve karaciğer hasarı meydana gelir. Bu nedenle her gün yeterli miktarda su içmek hayati önem taşır.
10. Suyun kandaki domino etkisi
Damar içinde dolaşan kanın büyük bir kısmı sudan oluşur. Kan, hücreler için gerekli oksijeni taşır. Su tüketimi yetersiz olursa, kan hacmi azalır, kan dolaşımı hızı yavaşlar, kan koyulaşır, aritmi gelişir, tansiyon düşer, tansiyon düşmesine bağlı bayılmalar görülebilir. Bu da kalbe ve diğer organlara giden kan miktarını azaltır, koyulaşan kan damarların tıkanmasına neden olabilir. Özellikle hayati öneme sahip olan beyin damarları ve kalp koroner damarları gibi ince damarlarda tıkanmalara neden olarak kalp krizi ve felç gibi hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
12. Mide asidini önler
Reflü ve gastrit kişinin yaşam kalitesini kötü etkileyen, hatta zamanında uygun şekilde tedavi edilmediğinde kansere dönebilen hastalıklardır. Bu hastalıkların en önemli sebebi midenin aşırı asit salgılaması. Oysa yeterince su içerek midenin asit salgısının mide ve yemek borusu duvarına zarar vermesini de önlemiş oluruz.
Günde ne kadar su kaybederiz?
Her gün vücuttan idrarla ortalama 1500 ml, ciltten terleme ve buharlaşma yoluyla 400 ml, dışkı ile 200 ml, solunum havasını nemlendirmek için solunum yoluyla ortalama 300 ml su harcanır. Toplamda her gün ortalama 2500 ml su kaybedilir. Yaz aylarında bu miktar yaklaşık 500 ml daha fazladır. Yiyeceklerden aldığımız su ise bu ihtiyacın sadece yüzde 20-30’unu karşılamaya yeter. Sağlıklı bir hayat için mutlaka günde 2-3 litre su içmeliyiz.
Daha fazla su içmek için neler yapabiliriz?
Suyunuza Tat Katın
Suyunuza ekleyeceğiniz limon , çilek, elma... gibi taze meyveler; nane ve fesleğenden kopardığınız aromatik taze bitki yapraklarıyla suyunuzun tadının daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem daha fazla su içmenize yardımcı olacaktır. Suyunuza taze dilimlenmiş meyve eklemek aynı zamanda size meyvede bulunan bazı vitaminleri de verir, bu nedenle yeterince su içmediğinizi veya yeterince meyve almadığınızı düşünüyorsanız, bu gerçekten harika bir çözümdür.
Bir Uygulama Kullanın
Gün boyunca ne kadar su tükettiğinizi takip etmek için telefonunuzda bir uygulama kullanmak mükemmel bir araç olabilir, özellikle de telefonla çok fazla ilgilenen biriyseniz işinizi kolaylaştıracaktır. Hatta bazı uygulamalar, günlük su içme hedefine kimin ulaşacağını görmek için arkadaşlarınızla yarışmalar yapmanıza bile izin verir; bu uygulama yalnızca eğlence katmakla kalmaz, aynı zamanda arkadaşlarınızın da sağlıklı ve susuz kalmamasını sağlar! Bulabileceğiniz sayısız uygulama var. Hatta bazı uygulamalar, yüksek teknoloji ürünü bir su şişesiyle eşleştirilerek herhangi bir iş yapmanıza bile gerek kalmadan bir günde ne kadar su tükettiğinizi takip eder!
İşaretli Bir Su Şişesi Kullanın
İnternette ve bazı mağazalarda işaretli su şişeleri bulabilirsiniz, bu da su alımınızı takip etmek için çok yardımcı olabilir. İşaretli bir su şişesinin yanında saatler ve su miktarları yazılıdır. Örneğin, her saat başı ne kadar su tüketmeniz gerektiğini söyleyen satırlara sahip olacak, böylece günün hangi saatinde yeterince su içip içmediğinizi takip edebileceksiniz.