Yemeği pişirmek kadar uygun koşullarda saklamak da önemli... Nasıl mı?

Yemeği pişirmek kadar uygun koşullarda saklamak da önemli... Nasıl mı?
Meyvenin, sebzenin gittikçe pahalılaştığı, kuraklık nedeniyle üretimin düştüğü günümüzde gıdaları israf etmemek çok önemli.

Özellikle mutfakla yeni yeni tanışanların en büyük sıkıntılarından biri yemek yapmak kadar yemeğin nasıl, ne kadar, nerede saklanacağıdır. Yemeklerin artması her evde karşılaşılan bir durumdur. Bazen de daha sonra tüketmek için boş günlerinizde fazla fazla yemek pişirmek isteyebilirsiniz. Özellikle bu şekilde depolayarak dilediğiniz anda çeşitlilik ve pratik yemek elde edebilirsiniz. Derin dondurucuların hayatımıza girmesi ile birlikte sebze, meyve ve yemeklerin buzluklarda saklanması da son derece artmıştır.

Günümüzde taze süt alıp buzdolabında donduran ve sonrasında tüketen insanları görmek dahi mümkün. Bu nedenle pişmiş yemekler de en az pişmemiş gıdalar kadar dondurularak saklanabilirler. Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.

Pişen Yemekleri Küçük Porsiyonlar Halinde Saklamak Önemli
Pişmiş bir yemeği saklarken uygun koşullarda saklamak son derece önemlidir. En çok dikkat edilmesi gereken konu, donmuş bir gıdayı çözerken kullanacağınız kadarını eritmektir. Yani eğer 20 tane köfte yaptıysanız ve her öğünde 5 tane köfte tüketecekseniz, bu köfteleri dört parçaya bölerek saklamanız daha mantıklı olacaktır.
Yemeklerinizi küçük porsiyonlar halinde saklamak hem yer tasarrufu sağlar hem de sadece tüketilecek miktarın çözünmesini sağladığı için diğer maddelerin taze kalmasını kolaylaştırır. Unutulmamalıdır ki donmuş ve erimiş herhangi bir gıdayı yeniden dondurmak hem zararlıdır hem de bozulmalara yol açar.

Çorbalar

Dondurucuda çorba

Çorbanızı daha uzun süre saklamak istiyorsanız da eğer 2 seçeneğiniz var. Konserve yapmak ve dondurucuya atmak. Konserve için çorbanız kaynama ısısındayken konserve kavanozuna koyup vakit kaybetmeden kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirip ısısının oda sıcaklığına düşmesini bekleyin. Oda sıcaklığına gelen kavanozu buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz çorbalarınızı. Kullanmadan önce kavanozu açıp bir tencereye almanız ve ısıtmanız yeterli.

Dondurmak içinse dondurucuda kullandığınız cam harici herhangi bir kaba aldığınız soğumuş çorbayı dondurucuya koyup saklayabilirsiniz. Dondurucuda yer sorununuz varsa eğer yer kaplayan kaplar yerine kilitli buzdolabı poşetlerini de kullanabilirsiniz. Bunun için poşeti fotoğrafta görüldüğü şekilde uzunca bir kabın içine sabitledikten sonra çorbayı içine koyabilir ve ağzını kilitleyip dondurucuya yatay vaziyette koyabilirsiniz. Çorba poşetleri donmadan üzerlerine bir şey koymamaya dikkat edin. Kullanacağınız zaman bir gece önceden veya aynı gün sabahtan dondurucudan alıp buzdolabında çözdürdükten sonra ısıtarak tüketebilirsiniz.

Ana Yemekler

Sulu yemekler çorbalarda olduğu gibi saklaması ve ısıtması kolay gıdalar kategorisindedir. Aynı şekilde ağzı sıkıca kapanabilen kaplarda 4 güne kadar saklanabilir ve ocakta ısıtılarak tüketilebilirler.

Uzun süreli saklamalarda konserve ve dondurma işlemleri de çorbalarla aynıdır. Ancak içinde et barındıran sulu yemeklerin konserve edilmesini çok tavsiye etmiyorum. Et bakteri üremesi açısından çok ideal bir gıda olduğu için tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Ayrıca dondurucuya atacağınızı bildiğiniz yemekleri pişirirken çok fazla baharat kullanmamaya dikkat edin. Dondurulup çözüldükten sonra baharatların tadı keskinleşebilir.

Peki sulu olmayan köfte, et ızgara, kızartmalar vs. nasıl saklanmalı ve kurutmadan nasıl ısıtılmalı? Saklama koşullarında herhangi bir farklılık yoktur. Hava almayan saklama kaplarında buzdolabında saklayabilir veya dondurucuya atabilirsiniz. Izgaraları ısıtırken dibine yemeğinizin miktarına göre değişmekle birlikte, örneğin 8 adet köfte için, 1/4 çay bardağı su koyduğunuz bir tencere veya tavaya et veya köfteleri dizip tencerenin kapağını kapatın. Bu şekilde su tamamen kaybolup altı cızırdamaya başlayana kadar kısık ateşte ısıtın. Altını kapatıp kapağını açmadan 2-3 dk. daha bekletin. Bu şekilde bekleyen et veya köfteleriniz yumuşacık olacak şekilde ısınacaktır. Sebze kızartmalarınızı ısıya dayanıklı bir fırın kabına alıp 200 dereceye önceden ısıttığınız fırında ısıtabilirsiniz.

Dondurucuda Pilav

Pilavlarınızı hava almayan saklama kaplarında buzdolabında veya dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Isıtırken içine etlerde olduğu gibi çok çok az miktarda su ilave ederek ocağın en küçük gözünde en kısık ayarda kapağı kapalı vaziyette ısıtabilirsiniz. Bekleyen pilav zaten bir miktar kuruduğu için eklediğiniz su sadece bu kuruluğunu alacak, lapa olmasına neden olmayacaktır.

Salata Saklama

Yeşillik içeren salataların saklanmasından yana değilim pek açıkçası. İmkanınız varsa yiyebileceğiniz ölçüde yapıp hemen tüketin. Çünkü bozulmasa da bekleyen salatanın tadı değişiyor. Yoğurtlu salatalarınızı, özellikle de sarımsak içeriyorsa 4-5 güne kadar hava almayan kaplarda saklayabilirsiniz. Közlenmiş kırmızı biber gibi istisnalar dışında salataların dondurulmasını çok tavsiye etmiyorum. Çözdürdükten sonra su salacakları için hem tüm vitamini bu suyla birlikte gidecek, hem de tadı değişecektir.

Dondurucuda Hamur İşi

Peynir, kıyma, ıspanak gibi iç malzemesi içermeyen hamur işlerini oda sıcaklığında 4-5 güne kadar saklayabilirsiniz. İç malzemesi içerenleri ise, özellikle kıymalı olanlar, en fazla bir gece oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına almanızda fayda var. Önceden ısıtılmış fırında ısıtarak tüketebilirsiniz. Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp servisten 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır.

Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün. Ama üst üste gelmeyecek şekilde veya aralarına yağlı kağıt vb. bir ayraç koyarak saklamanızda fayda var. Ispanak gibi iç harcı çözüldükten sonra su salabilecek böreklerde çözülme işleminden sonra böreğin gereğinden fazla ıslanmaması için kullandığınız süt, yoğurt, yumurta gibi sos malzemelerinin miktarını az tutmakta, böreğin en büyük özelliği değilse hiç kullanmamakta fayda var. Poğaça hamuru arttıysa buzdolabında 1 gece bekletilip ertesi gün kullanılabilir. Dondurulabilir mi? Donduranlar olduğunu duydum. Ama benim yapacağım bir şey değil. Bana çok daha zahmetli geliyor dondur, çözdür, şekillendir, pişir. Pişirip sakladığın zamansa; çözdür ve ye:) Ben her zaman pişirdikten sonra dondurmaktan yanayım hamur işlerini kısacası.

Dondurucuda Pasta

Keklerinizi oda sıcaklığında 4-5 güne kadar bekletebilirsiniz. Ancak kremalı pastalarınızı buzdolabında saklamalısınız. Kekleri bütün halde veya dilimleyerek hava almayan kap veya poşetlerde dondurabilirsiniz. Pastanızı dondurmak içinse daha karmaşık bir işlemden geçirmeniz gerekmektedir. Öncelikle pastayı üzerine hiçbir şey örmeden dondurucuya atıp en az 2 saat katılaşmasını bekleyin. Ardından dondurucudan alıp streç filmle güzelce sarın ve bir saklama kabı veya karton kutunun (karton kutu kullanacaksanız kutuyu bir de alüminyum folyoya sarın) içine koyup tekrar dondurucuya atın. Bu şekilde 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Tüketmek için dondurucudan alıp streç filmden çıkarın ve buzdolabında çözdürdükten sonra afiyetle yiyin. Ancak dikkat etmeniz gereken önemli bir husus pastanızın taze meyve içermemesi. Taze meyveler donup çözüldükten sonra su salacağı için pastanın tadını ve dokusunu bozacaktır.

Kurabiyeler

Dondurucuda Kurabiye
Kurabiyelerinizi oda sıcaklığında bir haftaya kadar bekletebilirsiniz. Ancak bu 1 hafta boyunca taze kalacakları anlamına gelmiyor elbette. Tarife göre değişmekle birlikte birçok kurabiye 3-4 günden sonra bayatlamaya başlar. Kurabiyelerinizi de pişirdikten sonra gönül rahatlığıyla dondurabilirsiniz. Ancak hamur şeklinde dondurma konusuna hamur işlerinde olduğu gibi sıcak bakmıyorum.

Soslar

Salça Dondurma

Soslarınızı buzdolabında 5 güne kadar saklamanız mümkün. Oda sıcaklığında olabildiğince az tutmaya özen gösterin. Her türlü sosu dondurarak da saklayabilirsiniz. Özellikle salça ve domates rendenizi tek kullanımlık porsiyonlarda dondurduktan sonra kilitli poşet veya saklama kaplarında donmuş vaziyette saklayarak yemek pişirme sırasında işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Et suyu ve tavuk suyunuzu da dondurarak saklamanız mümkün.

https://www.kevserinmutfagi.com/