Tuvalet sifonu testleri, klozetin kapağını açık bırakmanın ne kadar kötü olduğunu ortaya koyuyor:
Bilim insanları bir süredir tuvalet sifonu çekmenin küçük su parçacıkları, idrar , dışkı ve patojenleri yayabileceğini biliyorlardı . 2022 yılında Colorado Boulder Üniversitesi araştırmacıları, sifonun neler yapabileceğini görmek için, kapağı olmayan ticari bir tuvaletin oluşturduğu normalde görünmez olan aerosol bulutunu ölçmek için lazerler kullandılar. Kızarmanın 2 m/saniyeden (6,6 ft/s) daha hızlı hareket eden ve sekiz saniye içinde 1,5 m/4,9 ft yüksekliğe ulaşan bir duman ürettiğini buldular. İğrenç sürecin videosunu çektiler.
Araştırmacılar, hastanedeki hastaları göz önünde bulundurarak ve kasedeki böcekleri başka hiçbir yerde saklamamaya kararlı olarak, yalnızca kapak kapalıyken çalışan otomatik bir tuvalet sifon cihazı geliştirdi.
Araştırmanın baş yazarı Jihye Park, "İnsan dışkısı E. coli , Staphylococcus ve Campylobacter dahil olmak üzere hastalığa neden olan bir dizi bakteri içerebilir " dedi. "Hastaları, özellikle de en savunmasız olanları mümkün olduğunca güvenli ve sağlıklı tutmak için her türlü potansiyel enfeksiyon kontrol yöntemi uygulanmalıdır."
Tuvalet sifonunun neden olduğu böceklerin yayılmasını analiz etmek için cihazlarını hastaların kullandığı dört hastane tuvaletine yerleştirdiler. Cihazsız dört tuvalet kontrol görevi görüyordu. Mikroorganizmaları kültürlemek için kullanılan sekiz agar plakası, kasenin üstüne, önüne, yanlarına ve arkasına stratejik olarak yerleştirildi.
Tuvaletler temiz olduğunda her tuvaletin sifonu bir kez çekildi. Havadaki parçacıkların agar plakalarının yüzeyine yerleşmesine 90 dakika izin verildi. Plakalar iki gün boyunca inkübe edildi ve ardından araştırmacılar hangi bakteri kolonilerinin büyüdüğünü inceledi. Ortalama olarak, tüm lokasyonlarda, otomatik sifon cihazı bulunan tuvaletlerin etrafındaki yüzeylerde, olmayanlara kıyasla yarıdan daha az bakteri kolonisi bulundu.
Park, "Çalışmamız, banyo yüzeylerinin kirlenmesini azaltmak için sifon çekmeden önce kapağı kapatmanın ve otomatik sifon cihazları takmanın öneminin altını çiziyor" dedi. "Enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için artık tüm hastane banyolarına otomatik UV dezenfeksiyonunun yanı sıra otomatik yıkama cihazları kuracağız."
Bu araştırma yalnızca bakterileri dikkate aldı. American Journal of Infection Control'de Şubat 2024'te yayınlanan bir araştırma, ABD tasarımı ev veya umumi tuvaletlerin sifonunu çekmeden önce kapağı yukarı veya aşağı koymanın, tuvalet yüzeylerindeki viral kontaminasyon üzerinde önemli bir etkisi olmadığını ortaya çıkardı. Bunun nedeni muhtemelen virüslerin boyutlarının bakterilerden daha küçük olmasıdır. Çalışma, tuvalet sifonu ile ilişkili çapraz kontaminasyonu azaltmanın en etkili yönteminin, sifonu çekmeden önce klozete bir dezenfektan eklenmesi, tuvalet tankında dezenfektan veya deterjan kullanılması ve tüm tuvalet yüzeylerinin dezenfekte edilmesi olduğunu buldu.