Tükettiğimiz anda bağırsaklarımıza zarar veren besinler

Tükettiğimiz anda bağırsaklarımıza zarar veren besinler
Bağırsakların ikinci beyin olduğu artık biliniyor. Peki onu korumayı biliyor musunuz?

"İkinci beyin" olarak adlandırılan bağırsak florasındaki bir dengesizlik, kötü bağışıklıktan kalp hastalıklarına kadar birçok farklı sağlık sorununa neden olabiliyor.

Çeşitli bilimsel çalışmalar, genel sağlık ve güçlü bir bağışıklık sistemi için bağırsak florasının önemini gösteriyor. Araştırmalar, insan bağırsağının fizyolojisini kalıcı olarak etkileyecek şekilde çeşitli bakteri topluluklarını barındırdığına dikkat çekiyor.

Bağırsak florasındaki iyi bakterilerin etkileşimlerinin bağışıklık sisteminin gelişmesinde ve düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynadığına dair açık kanıtlar vardır. Bu etkileşim yeterli değilse, çevresel antijenik yük ve bağışıklık tepkisi başarısız olabilir.

Neurology dergisinde yayınlanan bir araştırma, bağırsak florasının Parkinson, Alzheimer ve multipl skleroz gibi hastalıklarla ilişkilendiren kanıtların dikkate değer bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor. "İkinci beyin" olarak da bilinen bağırsak florasının sağlıktaki rolünü araştıran pek çok araştırmadan sadece birkaçını alıntılayacak olursak, bu kez Gastroenterology and Hepatology dergisinde yayınlanan diğer araştırmalar, bir dengesizliğin böbrek yetmezliğine yol açabileceğini vurguluyor.

Bağırsak florası çocukluktan beri edinilen mikroorganizmalardır. İyi bir mikrobiyal çeşitliliğe sahip olmak, iyi bir sağlık durumuna sahip olmak için önemlidir. Disbiyoz olarak bilinen bir dengesizlik meydana geldiğinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Her insanın farklı bir bağırsak florasına sahip olduğu ve her bağırsak florasının kendi çeşitliliğine sahip olduğu bilinmektedir. Nasıl yediğimizden nasıl yaşadığımıza, egzersiz yapıp yapmadığımıza, strese, belirli ilaçların tüketimine kadar bağırsak florasının durumunu etkileyen birçok faktör vardır.

Sağlıklı bir bağırsak florasını korumanın en iyi yolu meyveler, sebzeler, baklagiller ve tam tahıllı ürünleri içeren işlenmiş gıdalardan uzak, gerçek gıdaya dayalı, çeşitli ve sağlıklı bir diyet yapmaktır.

Lifli bazı yiyeceklerin sindirimi iyileştirmeye ve dengeli bir bağırsağı desteklemeye yardımcı olabileceği gibi, diğer yiyecekler de ters bir etki gösterebilir.
Kilo alımı, rahatsızlık ve yiyecekler bir hayli zararlı olabilir. Bunun yanı sıra metabolizmayı da yavaşlatma etkenine bağlıdır.

Sindirim problemlerini azaltmak için, yeme alışkanlıkları genel anlamda üst düzeyde tutmak büyük önem taşıyor.

Bilhassa belirli gıda grupları, bağırsaklarınızda büyük hasarlara sebep olabilir, genel sağlığı büyük oranda bozabilir. İşte kendinizi korumanız gereken o gıdalar…

HAMUR İŞİ
Aşırıya kaçmadan tüketilebilecek bir kahvaltı seçeneği olsa da, simit, poğaça ve açma gibi kahvaltılık hamur işleri, çoğunlukla en yoğun işlenmiş gıdalar arasında yer alır.
Bu da iyi bir bağırsak sağlığını isteyenler için tüketmemeleri gereken gıdaların başında geliyor. Üstelik yoğun kalori içermelerinin dışında, tok tutabilme kapasiteleri de bir hayli düşüktür.
Bu gıdalarda kullanılan ilave şeker, bağırsak bakterilerinde dengesizliğe sebep olarak sağlığı büyük oranda bozar. Bu gıdalar, bağırsak florasındaki bakteri dengesini bozarak kötü bağırsak bakterileri için aranan ortam ve beslenme şeklini oluşturabilir.

KIZARMIŞ BESİNLER
Yağ, belirli oranlarda ve türlerde tüketildiğinde temel gıda kaynaklarından biridir.
Ancak kızartılmış yiyecekler, bağırsak sağlığını tehdit eden ürünler arasında yer alıyor. Kızarmış yiyecekler, sindirim sistemine zarar verirken bağırsak hareketlerinde istenmeyen değişiklikler oluşturabilir.

DİYET YİYECEKLER
Düşük kalorili, diyet gibi etiketleri gördüğümüzde bu besinleri zihnimizde "sağlıklı" olarak nitelendirmeye bir hayli yatkınız.
Ancak bu büyük bir yanılgıdır ve bu gıda kategorisi, içerdikleri kalori ve ilave şeker miktarını azaltmak için çoğunlukla yapay tatlandırıcılar kullanır.
Bu durum ise bağırsak florasını bozulmasına sebebiyet verir.
Bu sebeple diyet yoğurt, diyet içecek gibi gıdalar yerine "doğal" formdaki ve ilave şeker bulunmayan besinleri tercih edebilirsiniz.

İŞLENMİŞ GIDALAR
Cips, beyaz makarna, tatlılar ve salam, sosis, sucuk gibi gıdaların , kalorileri sebebiyle kilo almaya sebep olduğu uzun zamandır biliniyor.
Ancak işlenmiş gıdalar aynı zamanda bağırsak sağlığı üzerinde de yoğun bir biçimde etkilidir.
İşlenmiş gıdaların bağırsak bakterilerini ve bağırsak sağlığını iyileştirebilecek lif oranına sahip olmaması, bağırsakların büyük oranda zarar görmesine sebep oluyor.
İşlenmiş gıdalar yerine daha doğal besinleri tüketmek, atıştırmalık olarak cips yerine meyve ve çiğ kuruyemişler tercih etmek vücudunuza büyük oranda iyilik yapmanızı sağlar.

ALKOL
Çeşitli nedenlerle bağırsak florasının en büyük düşmanlarından biri alkoldür. Alkol toksiktir ve vücudun bu zararlı maddelerden kurtulmak için harekete geçmesine neden olur. Ayrıca çok tahriş edicidir ve bağırsak mukozasını tahriş eder. Araştırmalara göre, alkol tüketimi bağırsak bariyerinin yapısını ve geçirgenliğini değiştirerek bakterilerin iç organlara veya bakteriyel ürünlerin kana geçişine izin verir. Çalışmalar, bu bakteriyel geçişin anksiyete, depresyon ve günlük aktivitelerden zevk alamama davranışlarıyla ilgili olduğunu doğruluyor.

GAZLI İÇECEKLER
Genel olarak gazlı içecekler, aşırı kahve veya tütün gibi bağırsak tahriş edici maddeler bağırask florasının dengesinin bozulmasına neden olur ve bağırsak geçirgenliğinde istenmeyen bir artışa neden olur. Bu da bağışıklığı azaltır. Bu tür alışkanlıkların bırakılması ve doğru probiyotik kaynaklarının tüketilmesi, iyi bağırsak sağlığını korumaya ve floranın dengesizliğini önlemeye yardımcı olabilir.
https://www.gidahatti.com/