Tahinli kabak tatlısının lezzet sırrı bu püf noktalarında

Tahinli kabak tatlısının lezzet sırrı bu püf noktalarında
Kış aylarının vazgeçilmez tatlısını bir de bu yöntemle deneyin.

Sonbaharın habercisi olan balkabağı aynı zamanda yeni yılın ve Cadılar Bayram'nın sembolü haline gelen bal kabağı, kış aylarının en sevilen meyvelerindendir. Kökeni MÖ 3400 yıllarına dayanan bu besinin ana vatanı Amerika'dır. Zamanla Avrupa ülkelerine yayılan bal kabağı, Türkiye'de en çok Sakarya'da yetişir. Çorba, salata ve tatlı tariflerinde yer verilen bu meyve, yüksek miktarda lif içerdiği için diyet listelerinde sık sık yer verilir. Hücreleri yenileyerek sıkılaşmasını sağlar. Ayrıca bazı kanser türlerine karşı, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.

A ve C vitamini bakımından zengin olduğu için, göz sağlığına olumlu etkileri vardır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bal kabağının, kış aylarında haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Şeker değeri düşük olduğu için, diyabet hastaları da ölçülü bir şekilde tüketebilir. İçeriğinde kalsiyum, bakır, fosfor, demir, magnezyum gibi mineraller barındırır. Metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra, kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır.

Aslında kabak tatlısı basit bir tatlı gibi görünür. Ama özenle yapılmadığında sonucun felaket olması işten bile değildir. Kabağı tencereye koyup kaynatmanın özeni mi olurmuş demeyin. Oluyor gerçekten de. Kabağı pişirdiğiniz tencere bile çok önemlidir. Kalın tabanlı ağır bir tencere kullanmalısınız. Isıyı hemen iletmemeli. Isıyı çabuk ileten ince tencerelerde kabak pişemeden suyu buharlaşıp uçar, kabak daha pişmeden dibi tutup yanar. Ağır ateşte yavaş yavaş pişmelidir kabak, aceleye gelmez. O yüzden kısık ateşte pişirmelisiniz.

Tahinli Kabak Tatlısının Püf Noktaları
Şekerle bekleyen kabak suyunu hemen salmayabilir, su salmadı bu su ekleyeyim deyip acele etmeyin. Kısık ateşe alıp 5-10 dk kadar bekleyin. Hala su salmadıysa bu aşamada sıcak su ekleyin, ama abartmayın su miktarını. Kabağın içinde su kalırsa vıcık vıcık olur kabak, ki bu da tatlının tüm keyfini kaçırır. Tam kabağın pişmesine yetecek kadar suda pişen kabak tatlısı şekerden kaynaklı olarak hafiften sertleşmeye başlar. Kabakların rengi yer yer daha koyu bir renk alır.

O kıvamı yakalamak için suyunu tamamen çekene kadar pişirmeye devam etmelisiniz. Ama çok ince bir ayarı vardır o kıvamın. Ateşte biraz fazla tutarsanız dibi tutabilir. Dibinde kalan son suyun alttan ince ince köpürerek kaynadığını görene kadar sık sık kontrol ederek pişirin. Ocağın altını kapattıktan sonra dibinde baldan biraz daha koyu kıvamlı çok az miktarda su kaldığını görmelisiniz. Kabağın soğuma aşamasında içindeki son su zerreleri de buharlaşıp hafif ağda kıvamlı bir hal alır dibindeki sıvı. Tatlının servisi için oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin. Soğuma işlemi sırasında kapağını açık bırakırsanız kabağın kıvamı daha katı (istediğimiz şey de bu zaten) olur.

Afiyetle kalın...
Porsiyon : 4-6 kişilik
Malzemeler

  • 1 kg soyulup doğranmış bal kabağı,
  • 2 su bardağı şeker,
  • 1/2 su bardağı tahin,
  • Süslemek için çekilmiş ceviz içi.

Adım Adım Yapım Aşamaları
Hazırlanışı

  • Kabakları tencereye alıp şekerin tamamını üzerine gezdirin,
  • 2-3 saat bu şekilde bekletin (bu sürede kabaklar suyunu salacaktır),
  • Ocağa alıp kısık ateşte kabaklar yumuşayıp suyunu tamamen çekene kadar kapağı kapalı biçimde (tencereniz çok derin değilse hafif aralık bırakabilirsiniz taşmaması için) pişirin,
  • Ocaktan alıp soğumalarını bekleyin,
  • Soğuyan kabakları servis tabağına alıp üzerlerine tahin gezdirin,
  • Çekilmiş ceviz içi ile süsleyerek servis yapın.

https://www.kevserinmutfagi.com/