Sağlıklı Bir İlişkinin Sırları

Sağlıklı Bir İlişkinin Sırları
Romantik ilişkiler ve psikolojik sağlık arasındaki ilişkiyi düşünürken kendimizi yumurta ve tavuk problemine benzer bir soruyla karşı karşıya bulabiliriz. Daha iyi ilişkiler daha iyi bir psikolojik sağlığı mı getiriyor yoksa daha iyi bir psikolojik sağlık daha iyi ilişkileri mi öngörüyor?

Sağlıklı ilişkinin tanımı her çift ve her ilişki için aynı değildir çünkü hepimizin ihtiyaçları ve beklentileri farklıdır. Sağlıklı bir ilişkiye sahip olmayı olunması gerektiği konusunda herkes hem fikir olsa da bunu pratiğe dökmek oldukça zaman alabilir. Herkese göre bir ilişkinin frekansı ve dinamiği çok farklı olabilir.

Peki sağlıklı bir ilişki nasıl olmalı?
Her yaşımızda yeni deneyimler kazanırken aynı kalmak pek de mümkün değil. Bu yüzden iletişim, şefkat, cinsellik, sosyal/toplumsal değerler, hobiler ve sayamadığımız birçok ihtiyaç yaşam boyu farklılık gösterebilir. 20li yaşlarda yaşadığınız bir ilişkiyi 30lu yaşlarda yaşamak istemeyebilirsiniz. Kısacası, “bir ilişkiyi sağlıklı yapan nedir?” sorusu oldukça kapsamlı bir soru çünkü bir ilişkiyi yapılandıran unsurlar çiftlerin mizaçlarına ve ihtiyaçlarına bağlıdır.
İlişkiler; bizi biz yapan, kendimizi keşfetmemizi sağlayan, zihinsel ve ruhsal sağlığımız ile fiziksel ve enerjetik bedenlerimizi etkileyen en önemli dinamiklerden biri. Kurduğumuz ilişki biçimleri, bize yaşam yolculuğumuza dair pek çok ipucu verir. Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler, sosyal, romantik veya iş ilişkilerimiz; temelde her biri, birbirini etkileyen görünmez bağlarla dolu. Bu bağları koruyabilmek için önemli olan ise ilişkilerimizde sağlıklı bir denge yakalayabilmek. Yani farkındalıkla hareket ederek, alma ve verme dengemizi koruyarak sağlıklı ilişkiler kurabilmek ve ilişki içerisinde yolunda gitmeyen, bize iyi gelmeyen şeylerin bilincinde olmak çok önemli.
Sağlıklı ilişkiler kurmaya başladığımızda zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlığımız dengelenir; enerjimiz, mutluluk ve huzurla dolar. Bu noktada bizi ruhsal açıdan çok etkileyen romantik ilişkilerimizin sağlıklı olması özellikle önemli. Peki; sağlıklı ilişki nasıl olur, bunun için neler gerekir?

Bir İlişkinin Sağlıklı Olması İçin Neler Gerekir?
Sağlıklı ilişki; karşılıklı bir anlaşmaya dayanarak ilişki yaşayan kişilere sürecin nasıl gelişebileceğini, ne şekilde devam edebileceğini ve gerektiğinde sonlanmasını öğrenmelerini sağlayan bir ilişki türüdür. Bu sağlıklı süreç; her iki tarafın da birbirlerinin duygularını tanıması, empati yapabilmesi, birbirlerine güven duyması ve açık bir iletişim ile karşılıklı anlayışa sahip olması sayesinde inşa edilir. Kişilerin sağlıklı birer zihne ve ruha sahip olmaları, ilişkide de denge kurabilmelerine olanak tanır.
Elbette sağlıklı ilişkiler için ortak paylaşımlar da yapabilmek gerekir. İlişkilerde paylaşımlar arttıkça daha sağlam bağlar kurulmaya başlar. Bu ilişkileri enerji açısından ele alacak olursak ilişkide eril ve dişil enerjinin dengede olması gerekir. Eril ve dişil enerji dengesi akışkan bir şekilde işliyorsa ve dengeler bunun üzerine oturtulabiliyorsa o ilişki, sağlıklı bir ilişki olur.
Sağlıklı bir ilişki kurabilmek için önce kendimizi tanımamız, kendi duygu ve düşüncelerimizi anlamamız ve farkındalıklı olmamız gerekir. Biz ne kadar kendi merkezimizdeysek ve kendi var olma hâlimizin farkındaysak karşı tarafa da o yönde enerjiler iletiriz. Bu yüzden sağlıklı bir ilişki için ilk adım, farkındalığımız ve kendimizi sevmemizle başlar.

Sağlıklı Bir İlişki İçin Neler Yapmalıyım?
Eğer sağlıklı bir ilişki kurmak istiyorsak önce kendimizle olan ilişkimizi gözden geçirmemiz gerekir. Kendimize duyduğumuz saygı, sevgi ve gösterdiğimiz özen; aslında karşı taraftan beklentilerimizi de ifade eder. Kendimizi yeterince sevmediğimizde bunu bize verebilecek başka birini aramak çok da gerçekçi görünmüyor çünkü kendimizde var olmayan bir duyguyu başkasından talep etmemiz de pek mümkün değil.
Anne ve babamızla kurduğumuz ilişkiler de romantik ilişkilerimizi ciddi şekilde etkileyen bir faktör. Bu ilişkilerimizde öğrendiklerimiz, bizi dışarıya bağımlı biri hâline getirebilir. Eğer bağımlılık noktasında bazı sorunlar yaşıyorsak bunların asıl nedenlerini bulup çözebilmemiz gerekir.
Sağlıklı bir ilişki için bizim kadar karşı tarafın da bu duygu ve düşüncelere, farkındalıklara sahip olması önemli. Bunlar haricinde dikkat etmemiz gereken detayları şu şekilde sıralayabiliriz:

Sınırlar
İlişkilerde ben, sen ve biz dengesini kurabilmek oldukça önemli. Bunun için ortak paylaşımlara ve ilgi alanlarına ihtiyaç duyduğunuz kadar kendi özel alanınıza da gereksiniminiz var. Elbette aynısı partneriniz için de geçerli. Bu nedenle her zaman her şeyi birlikte yapmak, birbirine alan tanımamak anlamına gelebilir ve bu durum, ilişkiyi olumsuz bir yönde etkileyebilir.
Tam tersi şekilde hiçbir şeyi beraber yapmamak da ilişkide paylaşım eksikliğini ortaya çıkarır ve bu da iyi bir şekilde sonuçlanmaz. Dolayısıyla her iki tarafın da ben ve biz dengesini kurabilmesi ve kendi sınırlarını çizebilmesi, ideal ilişkilerin kaçınılmaz bir ögesi.

İletişimin Önemi
İletişim, hayatın her alanında olduğu gibi ilişkilerimizde de çok önemli. Bir ilişkide anlaşılmadığınızı düşünüyorsanız ya da sizin için sorun olan herhangi bir şeyi paylaşmaktan çekiniyorsanız burada bir iletişim problemi olduğunu düşünebilirsiniz. Çünkü sağlıklı iletişim, her iki tarafın da anlaşılabileceğinden şüphe duymadan tüm duygu ve düşüncelerini açıkça paylaşabilmesini esas alır. Açık bir şekilde sorunları konuşabilmek ve birlikte çözüme kavuşturmak, sağlıklı bir ilişkinin en önemli gereklilikleri arasında. Bunun temeli ise karşılıklı sevgi, saygı, güven ve empatiye dayanır.

Güven
Karşılıklı güvenin olmadığı bir ilişki; aslında temeli çürük olmasına rağmen üzerine bina inşa edilmeye çalışılan, en ufak rüzgârda bile savrulan bir yapıya benzer. Karşılıklı olarak güven içinde olmadığınız zaman şüphenin ve güvensizliğin yarattığı stres hem sizi hem ilişkinizi fazlasıyla yıpratır. Eğer gerçekten güven konusunda olumsuz düşünceleriniz varsa bu noktada sağlıklı bir ilişkiden bahsedemeyiz.
Yine de güvenli bağlar kurabilmek için partnerlerin karşılıklı olarak birbirine zaman tanıması gerekir. Bu noktada duygularınızı ve partnerinizin duygularını tanımak, iyi bir dinleyici olmak ve kendini açık bir şekilde ifade edebilmek önemli. Güven zamanla geliştirilebilen bir duygu olduğu için bunun inşa edilmesine izin vermeniz gerekir.

Karşılıklı Onay Vermek
İlişki içerisindeyken tüm kararlara beraber onay vermek, birliktelik kurmanın en önemli adımlarından biri. Her iki tarafın da birbirlerinin beklentilerini karşılayabilmeleri ve ortak bir noktada buluşabilmeleri için ilişkilerini etkileyen her şeye karşılıklı olarak onay vermeleri gerekir.

Kaynak: