Ramazan'ın vazgeçilmezi sucuk 'içi'ni duydunuz mu? Kayseri'nin yöresel lezzeti'nin kilosu 250 TL! Kayseri'nin altını diyorlar...
KAYSERİ'nin yöresel lezzetleri arasında yer alan sucuk içi, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kasaplarda ve pastırmacılarda üretilmeye başladı. İftar ve sahur sofralarında sıkça tüketilen sucuk içi, kilosu 250 TL'den satışa sunuluyor. Pastırmacı Mehmet Akçakoyunlu, "Sucuk içi ramazan ayının olmazsa olmazlarındandır. İftarda herkesin sofrasında sucuk içi olur. Baharatlarla et harmanlandığı zaman çok lezzetli bir olgu oluşturuyor" dedi.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte kentin yöresel lezzetleri arasında yer alan sucuk içi, kasaplarda ve pastırmacılarda üretilmeye başladı. İftar ve sahur sofrasında sıkça tüketilen sucuk içi, yoğun ilgi görüyor.
Büyükbaş hayvanın kaburga etinden kıyma haline getirilerek, çeşitli baharatlar ile karıştırılan sucuk içi, kilosu 250 TL'den satışa sunuluyor. 50 yılı aşkın süredir pastırma ve sucuk satan esnaf Mehmet Akçakoyunlu, "Sucuk içi Ramazan ayının olmazsa olmazlarındandır. İftarda herkesin sofrasında sucuk içi olur. Sucuk içi hayvanın kaburga etinden yapılır. Etin hafif yağlı olması lazımdır. 7 tür baharat konması gerekmektedir.
İçine Nazilli biberi ve Kastamonu sarımsağı koyulması lazım. Diğer sarımsaklar kullanıldığı zaman sucuk içini ekşi yapar ve sucuk içi lezzeti alamazsınız. Herkesin kendine özgü koyduğu baharatlar var. Baharatlarla et harmanlandığı zaman çok lezzetli bir olgu oluşturuyor. Sucuk içinin kilosu 250 TL. Kıyma fiyatına satıyoruz. Ramazan olduğu için sucuk içinden kar gözetmiyoruz. Diğer aylarda da bulunur fakat ramazan ayındaki gibi olmaz. Normalde 5-10 kilo arasında karıştırırken, Ramazan ayında 45-60 kilo arasında karıştırıyoruz. Beğenerek ve sevilerek yeniyor" diye konuştu.
'RAMAZANDA HER GÜN SUCUK İÇİ YOĞURURUZ'
Dükkanda çalışan Mehmet Cumaoğlu (25) ise, "Ramazanda her gün sucuk içi yoğururuz. Günde en aşağı 15 kilo satarız. Sucuk içine ilgi çok fazladır. Toz biber, kimyon, karabiber ve karışık baharat kullanırız. Baharatları kattıktan sonra sucuk içini yoğururuz. Yoğurması ise 30-45 dakika arasında değişiklik gösteriyor. Ondan sonra sofralarımızda hazır hale geliyor" ifadelerini kullandı.