Ramazan Ayında İpin Ucunu Kaçıran Yandı! Uzmanı Tek Tek Anlattı

Ramazan Ayında İpin Ucunu Kaçıran Yandı! Uzmanı Tek Tek Anlattı
Ramazan'da oruç tutmaya yardımcı olan yiyecekler belli oluyor. Uzmanlar oruç tutarken, iftar yaparken ipin ucunu kaçırmamanız için kritik tavsiyelerde bulunuyor. Ramazan ayını rahat ve mideniz ağrımadan geçirmek istiyorsanız bunlara dikkat edin....

Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Vücudun ihtiyacı olan besinlerin iftar ile sahur arasında alınması ve bu süre zarfındaki beslenmenin dengeli olması önemlidir. Kısıtlı sürede tüketilen gıdaların, vücudun ihtiyacını karşılaması önemlidir.

65ec1fd107038d8852691b54.webp

Bu nedenle, beslenme alışkanlıkları ve özellikle protein alımı, bu dönemde önem kazanır. Protein, vücuttaki kasların, dokuların ve hücrelerin yapısını oluşturan önemli bir besin maddesidir. Ramazan ayında yeterli miktarda protein alımı, kas kaybını önlemeye ve sağlıklı bir oruç tutmaya yardımcı olabilir.

Oruç tutarken, gün boyunca yeme ve içme sınırlı olduğu için, protein alımı yeterli olmayabilir. Bu nedenle, iftar ve sahur öğünlerinde protein içeren yiyeceklerin tüketilmesi önemlidir. Protein kaynakları arasında et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller ve kuruyemişler yer almaktadır. Bu yiyecekler, vücutta kasların onarımı ve büyümesi için gereken amino asitleri sağlar.

584afa00-dca4-11ee-8f28-259790e80bba.jpg

Ramazan ayı boyunca düzenli olarak protein tüketmek, olası bir kas kaybını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, protein tüketiminin tokluk hissini artırarak, iftar ve sahur öğünlerinde aşırı yemek yeme ihtiyacını azalttığı da bilinmektedir. Bununla birlikte, aşırı protein tüketimi de sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle, böbrek rahatsızlığı olan kişilerin protein alımı konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu nedenle, ramazan ayında yeterli miktarda protein alınması önemlidir, ancak aşırıya kaçılmamalıdır.

Son olarak, Ramazan beslenmesinde, katı besin öğelerinin yanında sıvı tüketimi ve kalitesi de önemlidir.
Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir.

ramazan1-jpg.jpg

​​​​​​​Günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, bununla birlikte Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir.

Etiketler :