‘Pırasa olsa yemem’ der Arnavut… Ama Pırasalı Arnavut böreğinin böylesine hayır diyecek tanımıyorum!

‘Pırasa olsa yemem’ der Arnavut… Ama Pırasalı Arnavut böreğinin böylesine hayır diyecek tanımıyorum!
Balkan sofralarının vazgeçilmezi Arnavut Böreği artık Türkiye'de de sofraların aranan lezzetlerinde. İşte Pırasalı Arnavut Böreği'nin tarifi, püf noktaları ve tüm ayrıntılar...

Arnavutçada *plasa* çok doydum anlamında kullanılan bir kelimedir. ‘Pırasa olsa yemem’ deyimiyle anlatılanın çıkış noktası sanırım şu hikâyedir;

Günün birinde Arnavut’un biri Türk ahbabının evine yemeğe gider. Şans o ki yemekte de pırasa vardır. Tabaklar dolar boşalır nezaketen her seferinde daha ister misiniz diye soran ev sahibine Arnavut çok doyduğunu anlatmak için plasa der ve her seferinde ev sahibi tabağa pırasa koyar. Türkçe bilmeyen Arnavut zor anlar yaşar.

Arnavut-pırasa-doyma üçgeninin olayı budur.

Balkan sofralarının en sevilen böreklerinden olan Arnavut böreği, son yıllarda ülkemizde de sık sık pişiriliyor. Mutfakların zahmetli ama enfes kaçamağı Arnavut böreğiyle misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz. İşte sizlere hem kolay hem de çok lezzetli Arnavut böreği tarifi:

Nar gibi kızardıkça katlara ayrılmış, pırasalı iç harcıyla lezzetine lezzet katmış, el açması göz nuru bir börek tarifi Arnavut böreği sofralarınızın vazgeçilmezi olacak. Ilık suya tutulan hamur bezelere ayrılıp incecik açılıyor. Diğer tarafta pırasalı iç harç hazırlanıyor. Hazır yufka böreğinin yanından bile geçemez bu tarif. Hem emek hem de lezzet açısından. El emeği göz nuru Arnavut böreği yapımına geçelim isterseniz. Sabah kahvaltılarında, 5 çayında tüketebileceğiniz enfes Arnavut böreği belki de en bilinen ve en çok tercih edilen böreklerden biridir. Yapımı biraz zahmetli olsa da doyurucu ve lezzetiyle tadı damaklarda kalacak. Peki pırasalı Arnavut böreği nasıl yapılır?

  • Gerçek bir Arnavut böreği tarifinde börek pişirmeden önce dilimlenmez.
  • Piştikten sonra da böreği yuvarlak tepside de yapmış olsanız kare kare dilimleyin.
  • Bezeler toplamda 21 tanedir. Böreğin alt kısmına 11 üst kısmına 10 beze kullanılır.
  • Gerçek bir Arnavut böreği kesinlikle elle yenir.

PIRASALI ARNAVUT BÖREĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

  • 5.5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı su
  • Tuz

Hamur yoğrulduktan sonra en az yarım saat bekletilir. Bezelere ayrılır (21 beze, 11 alta, 10 üste) tekrar yarım saat dinlendirilir.

İç harcı için;

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 kilogram pırasa
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 2 yumurta
  • 1 kâse yoğurt

Ara katları için;

  • 250 gram tereyağı
  • Yarım su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:

Zeytinyağı ve ince ince doğranmış pırasalar kavrulur. Tuz karabiber ve pul biber eklenir. Pırasalar tamamen suyunu çekene kadar kavrulur. Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra 2 yumurta 1 kase yoğurt eklenip karıştırılır.

Hamuru için olan tüm malzemeleri derin bir kapta birleştirin ve pürüzsüz bir hamur olana kadar iyice yoğurun.

Bir sos tenceresinde tereyağını eritin ve derin bir kapta sıvı yağ ile karıştırın.

Dinlendirdiğimiz bezelerin 11 tanesi yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Araları yağlanarak üst üste dizilir. Bu böreğimizin tabanını oluşturur. Bu oluşturduğumuz taban fırın tepsisinden biraz daha büyük ölçüde açılır.

Hazırladığımız iç harç üzerine dökülür.

Dinlendirdiğimiz bezelerin 10 tanesi yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Araları yağlanarak üst üste dizilir. İç harcın üzerini örtecek büyüklükte tekrar açılır. Böreğin tabanından sarkan kenarlarını elinizle katlayarak şekil verin. Böreğinizi üstüne kalan yağlı karışımı sürüp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 45 – 50 dakika pişirin.

Afiyet olsun...

eksisozluk.com