'Beni Orhan Gencebay yapan bir sokak köpeğidir'

'Beni Orhan Gencebay yapan bir sokak köpeğidir'
AKP'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu başıboş sokak köpekleriyle ilgili kanun teklifi, toplumda büyük bir tepkiye yol açarken, Orhan Gencebay, halktv.com.tr'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye sokaktaki dostlarımızı öldürmeyi hedefleyen yasaya karşı çıkıyor. Toplumun tüm kesimlerinden itirazlar yükseliyor. AKP'liler de yasanın TBMM'den geçerek sokak köpeklerinin uyutulmasına karşı çıkıyor. Bugüne dek özellikle seçim dönemlerinde devletçi tavırlarıyla bilinen Türk Sanat Müziğinin önemli isimlerinden Orhan Gencebay da onlardan biri. Sözü Gencebay'a bırakıyoruz:

Mevcut durumda şu an böyle bir şeyin olamayacağının altını çizen Gencebay,
"Şu anda mevcut durumda böyle bir durum olamaz, Ötanazi denilen uyutulma ancak özellikle, kuduz gibi ciddi hastalıklar söz konusu olduğunda, bu hastalıkların düzeltilmesi mümkün olmayabilir ve hayvanlar çaresizlik içinde acı çekebilir işte o zaman uzmanlar tarafından belki de uyutulması kararı verilir. Onun dışında verilmesi doğru değil."

Her canlının yaşama hakkının insanlar tarafından güvence altına alınması gerektiğinde vurgulayan sanatçı şu sözlerine şöyle devam etti:
"Canlıların yaşama hakkının korunması gerektiğidir. Madem bu dünyaya geldik ve burada yaşıyoruz, tüm canlıların yaşama hakkı vardır. Bu hakkı engellemek, kabul edilemez" dedi.

Çocukluk yıllarında bir sokak köpeği tarafından kovaladığını söyleyen Gencebay o anıları şöyle anlattı,
"Komşumuzun tatlı bir köpeği vardı. Küçük bir köpekti. Bir gün, arkadaşımı beklerken köpek ayağımdan ısırdı. O zamanlar küçük sapık çizmeler vardı. Köpek, çizmemin üzerinden ısırmıştı ve bu ciddi bir ısırıktı. Hemen hastaneye gitmek zorunda kaldık. Çünkü köpek kaybolmuştu ve hayvanlar bu durumda on gün gözlem altında tutulmalı. Eğer kuduz değilse, bir sorun yok demektir. Kuduzsa, bu, ısırılan kişinin de kuduz olma riskini taşır ve bu durumda tedaviye geç kalınırsa ölüm riski bulunur.

Anneme birlikte hastaneye gidip iğne olmaya başladık. On gün boyunca iğne oldum, ancak onuncu gün, iğneyi doktor değil, hastanedeki bir temizlik görevlisi yapıyordu ve çok canımı yakmıştı. On birinci gün, iğne olmamak için hastaneden kaçtım. Anneme gitmem gerektiğini söyledim. Canım çok yandığı için iğne olmak istemiyordum. Annem bana, "Oğlum, lütfen yapma, etme," dedi ama ben kaçtım. Hızla koşarak annemden uzaklaştım.


Annem peşime düştü ve bana, "Ne istersen alacağım, yeter ki iğne olmayı kabul et" dedi. O zaman durdum ve anneme, "Bana bir mandolin alırsanız gelirim," dedim. O dönemde, bağlama yerine mandolin deniliyordu ama aslında bağlamayı çok seviyordum. Annem, babama durumu anlattı ve babam da bana gerçek bir mandolin aldı. Bu, o dönemlerde mandolinin adının yanlış bilindiği bir detaydı, ama bu olay bana bağlamayı çok sevdirmişti. Sonra bulduk o köpeği kuduz değil. Ama küçük şey benim müziğe başlamam da büyük rol oynadı."

t25-orhan-gencebay-hastaneye-562.webp

Vatanseverliğin ortak yanlış kararlarının önüne geçilmesi olduğunu da belirten Gencebay,"Konu tamamen insanlıkla ve ülkemizle ilgili, hayvanlarla ve canlılarla olan görevlerimizle ilgili bir mesele. Bazı insanlar, bu konuyu siyasi bir araç olarak kullanmaya çalışıyor olabilir. Kendi çıkarları için, kendi bencillikleri doğrultusunda bir şeyler yapmaya çalışan kişiler olabilir. Buna karşıyım. Bazı kararlar yanlış anlaşılabilir, böyle bir durumda yapılması gereken, ortak yanlışlıkları düzeltmektir. Ötenazi gibi konularda müsaade edilmemelidir. Kimsenin ötenazi istemediğini görüyorum. Ancak kuduz gibi çaresi olmayan durumlarda, hem hayvanların hem de insanların zarar görmemesi için bilim insanları gerekli tedbirleri alır ve uyutma yapılır. Bu, bilimsel bir yaklaşımdır ve karakterli uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Şu anda, kasten ve bilinçli bir şekilde uyutma veya ötenazi yapılması kesinlikle kimse tarafından istenmiyor" dedi.

HAYVAN HAKLARI KONUSUNDA ELİMDEN NE GELİRSE YAPARIM

Dün gerçekleşen Ankara Hayvan hakları mitingine değinen şarkıcı,"Ben orada olmamıştım ama gönlümün orada olduğunu söyledim. İyilik adına, insanlık ve hayvanlar için yapılacak her şeyde yer almak istiyorum. . Ötenazi konusu bizim gündemimizde değil olmamalıdır. Ancak bilim insanları, kuduz gibi çaresi olmayan durumlarda acı çeken hayvanlar veya insanlar için gereken tedbirleri almalıdır. Biz bu süreçlere karışamayız, ama bilim insanlarının doğru kararları vermesi gerekir" ifadelerini kullandı.