Muz ve avakado mucizesi... Cildinizdeki etkilerini görünce şok olacaksınız...
Eğer çatlak topuklar zamanında tedavi edilmezse bu bölgede bulunmakta olan damarlar aracılığı ile mikroorganizmaların çatlaklar içerisinden vücuda ulaşma ve enfeksiyona neden olma riski taşıdığından tehlikeli durumlar söz konusu olabiliyor. Estetik olarak kötü bir görüntüye neden olan topuk çatlakları ayak tabanında acı oluşması sonucunu da doğurabiliyor. Topuk çatlaklarını giderebilmek için öncelikle bu soruna neden olan durumların ortadan kaldırılması gerekiyor.
Çatlak Topuk Nedir?
En temel şekliyle topuk ve çevresinde oluşan küçük yarıklar olarak tanımlanan ve bir sağlık problemi olan topuk çatlakları oluşturduğu kötü görüntü nedeniyle de bu sorunu yaşayan kişide rahatsızlık hissi oluşturabiliyor. Topuklardaki çatlaklar şişkin, kuru ve yağ eksikliği bulunmakta olan nasır tabakaları nedeni ile oluşuyor. Kuru cilt yapısına sahip olan kişilerde çatlak topuk sorunu oluşma riski daha fazla oluyor. Bununla birlikte yaşlanma sonucunda da cildin elastikiyetini ve nemini kaybetmesi durumunda çatlak topuk daha sık görülebiliyor. Ayrıca yine bu bölgede bulunmakta olan açık sinir uçları nedeni ile çok fazla ağrı hissedilmesi durumu da ortaya çıkabiliyor.
Çatlamış Topuklar İçin Evde Kesin Çözüm
Etkili nemlendiricilerin uygulanması topuk çatlaklarında akla gelen ilk tedavi yöntemi oluyor. Topuklarda oluşan çatlaklar iyi nemlendirilmediği takdirde acıya ve kanamalara neden olabiliyor. Bu nedenle topuklarda çatlaklar oluşmadan önce nemlendirmek ve hatta duştan sonra tüm vücudu nemlendirmek faydalı olabiliyor. Bu problem, her şeyden önce cildin dış tabakasını etkilediği için karakterize edilir ancak bazen dermise derinlemesine nüfuz edebilir ve yoğun ağrı oluşturabilir.
Genellikle topuk çevresindeki cilt kuruduğunda, yeterince nemlenmediğinde ve vücudun basıncını aldığında ortaya çıkar. Küçük vakalarda bu sorun çinko ve omega-3 yağ asidi eksikliğini de gösterebilir.
Çatlak topukların nedeni ne olursa olsun, genellikle estetik bir sorun, hoş olmayan bir durum olarak görülürler ve bazı durumlarda ağrıya neden olabilirler. Neyse ki, topuk bölgesindeki kuru cildin tedavisine yardımcı olabilecek ve daha büyük bir sorun haline gelmesini önleyebilecek bazı ev tedavi yöntemleri var.
Karbonat vücuttaki ölü derilerin yok edilmesinde etkili bir ürün olup masaj yapılarak on dakika süreyle topuklara uygulandığında gözle görülür sonuçlar alınabiliyor.
Çatlamış topuklar, ayak bakımı eksikliğinin açık bir işaretidir ancak bunlar aynı zamanda dehidrasyonun ve bazen de bazı sağlık sorunlarının bir belirtisidir. Bu yazımızdan çatlamış topuklar için kesin çözümü bulun!
Limon Ve Gliserin Tedavisi
Bu doğal tedavinin, topuktaki cildi yumuşatmaya yardımcı olduğu ve topukların çatlamasına neden olan kuruluğu önemli ölçüde azalttığı söylenmektedir.Limon asidik özelliği nedeniyle topuktaki mikropları önlediğinden topuk tedavisinde önemli bir etki sağlayabiliyor. Ilık suyla birlikte limon suyu topuklara sürülüp 15 dakika kadar sonra yıkanarak çatlaklara karşı etkili bir önlem alınması söz konusu olabiliyor.
Büyük bir kaseye bol miktarda ılık su dökün ve ardından kaba tuz, gliserin, limon suyu ve gül suyu ekleyin. Bundan sonra ayaklarınızı yaklaşık 15 ila 20 dakika solüsyonda bekletin.
Topuklardaki kuru cildi yumuşatmak için pomza taşı kullanmak iyi bir fikirdir ve bu nasırların giderilmesini kolaylaştıracaktır.
Karışımı sadece gliserin, limon suyu ve gül suyu ile (yani tuzsuz) hazırlayabilir ve doğrudan topuklarınızdaki sertleşmiş cilde uygulayabilirsiniz. Biraz çorap giyin ve gece boyunca bırakın. Aynı tedaviyi arka arkaya dört veya beş gün tekrarlamanızı öneririz.
Bitkisel Yağlar
Bitkisel yağların (hindistan cevizi, badem veya argan yağı gibi) kullanılması cildi nemlendirmeye gerçekten yardımcı olabilir. Topuklarda kuruluk ve çatlama ile savaşmaya yardımcı olabilirler.
Topuklarınızdaki kuru cildi derinlemesine nemlendirmek için bol miktarda hindistancevizi yağı veya zeytinyağı (veya bahsedilen diğer yağlar) kullanın.
Uyguladıktan sonra, siz uyurken yağın işini yapmasına izin vermek için gece boyunca pamuklu bir çorap giyin.
Sabah topuğunuzu yıkayın ve tedaviyi her gün tekrarlayın.
Muz Ve Avokado Maskesi
Muz ve avokado.
Bu muz ve avokado maskesi, cildi nemlendirmenin yanı sıra çatlamış topukların görünümünü yumuşatmaya ve gözle görülür şekilde iyileştirmeye yardımcı olur.
Olgun bir muz ve bir avokado ile bir karışım hazırlayın. Bu karışımı çatlamış topuk derisine uygulayın, yarım saat bekletin ve durulayın.
Çatlamış Topuklar İçin Vazelin Tedavisi
Vazelin de topuk çatlaklarına karşı alternatif nemlendiricilerden biri olarak kabul ediliyor. Hem uygun fiyatlı hem de etkili bir ürün olan vazelin iyi nemlendirme özelliğinden dolayı sıklıkla tercih ediliyor. Düzenli kullanımda da büyük ölçüde faydası görülebiliyor. Aloe vera jelleri her gece yatmadan önce topuklara sürmek, içerdiği E ve C vitamininden dolayı daha ileri boyutlardaki topuk çatlaklarında dahi fayda sağlıyor. Ayrıca çatlayan ve kanayan yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesinde aloe vera jelleri önemli rol oynuyor.
Vazelin, cildi nemlendirmenin harika bir yoludur ve Kanada Aile Hekimliği’nde yayınlanan bu çalışmada belirtildiği gibi, nasırları yumuşatabilir ve ayrıca çatlamış topuk sorununu önemli ölçüde azaltabilir.
Öncelikle topuklarınızı tuzlu sıcak suda 15-20 dakika bekletin.
Ardından ayakları iyice kurulayın ve ardından bir yemek kaşığı vazelini topuklarınıza yedirin.
Gece yatarken pamuklu çorap giyin.
Ertesi sabah, çorapları çıkarın ve farkı görün.
Kerosone mumu ve hindistancevizi yağı tedavisi
Hindistancevizi yağı.
Bu doğal yöntem, çatlamış topuklar ağrıya ve diğer rahatsızlıklara neden olduğunda iyi bir tedavi işlevi görür.
Hindistan cevizi yağı ile biraz parafin mumunu karıştırın, karışımı benmaride ısıtın, iyice karıştırın ve soğumaya bırakın.
Ilık olduğunda, topuklarınıza uygulayın. Çorap giyin ve gece boyunca bırakın.
Çatlamış Topuklar İçin Bal
Bal, cilt için çok faydalı özelliklere sahip bir bileşendir ve cildi etkili bir şekilde nemlendirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olur. Bir bardak balı bir kova ılık suya karıştırın ve ayaklarınızı yaklaşık 15 ila 20 dakika bekletin ve aynı anda masaj yapın.
Pirinç Unuyla Ovma
Çatlamış topuklar için bir başka yöntemde de biraz ballı pirinç unu ve elma sirkesi kullanılır. Ölü cildi pul pul dökmeye yardımcı olduğu için harika bir çözüm! Cilde zarar vermemek için bu karışımın haftada birden fazla (veya dermatologun belirttiği şekilde) kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
2 veya 3 yemek kaşığı pirinç ununu bal sirkesi ve elma suyuyla karıştırın.
Ayaklarınızı yaklaşık 20 dakika ılık suda bekletin ve ardından bu peeling karışımını hafif dairesel masajlarla uygulayın.
Çatlamış Topuklar İçin Yulaf Ezmesi
Bu doğal yulaf ezmesi ovma, topuk derisini yumuşatmaya, sertliği gidermeye ve ayaklarınıza daha iyi bir görünüm kazandırmaya yardımcı olur.
Her şeyden önce, biraz yulaf ezmesi tozu ve biraz jojoba yağını bir macun haline getirin.
Daha sonra etkilenen bölgeye hafif dairesel masajlarla uygulayın, 10 dakika bekletin ve son olarak ılık suyla çıkarın.
Göreceğiniz gibi, bunların hepsi, çatlamış topuklarınız varsa ayaklarınızın görünümünü iyileştirmeye yardımcı olacak çatlamış topuklar için çok basit ev ilaçlarıdır ve o bölgedeki cildin sağlığını geri kazanmaya yardımcı olabilir. En çok hoşunuza gideni seçin ve deneyin, ancak tedavide tutarlı olmayı ve sebat etmeyi unutmayın.