Küresel ısınmaya rağmen yeni buzul çağı mı?! Sebebinin Güneş olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz
KÜRESEL ISINMA NEDİR ve BUNA NE SEBEP OLUR?
Küresel ısınma, Dünya atmosferinin ve dünya okyanuslarının ortalama sıcaklığının artmasıdır. Başlangıcı geçen yüzyılın 1950'li yıllarına kadar uzanıyor ve o zamandan beri sıcaklıklar sistematik olarak artıyor.
Küresel ısınmaya, insan faaliyetlerinden, sera gazlarından ve diğer nedenlerden kaynaklanan, yalnızca sıcaklıkların artmasına değil, aynı zamanda ebedi olmayan karların, buzulların erimesine, küresel ortalama deniz seviyesinin yükselmesine ve diğer nedenlerden kaynaklanan iklim değişikliği de diyorlar. Adaların ve karanın yavaş ama kesin bir şekilde yok olması sular altında kalmaları, deniz seviyesinin altına düşmeleri, buz ve karların erimesi sonucu sular arttıkça kıyıdan uzaklaşma...
Bu sonuncusu, son aylarda nehirlerin ve barajların seviyelerinin büyük ölçüde düştüğü, kuruduğu ve su sıkıntısı yaşandığı ülkemizdeki pek çok bölgenin vatandaşlarını kesinlikle şaşırtıyor. Bunun sebebinin Güneş olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Ülkemizde ve dünyada ısı ve sıcaklık rekorları kaydetmeye devam mı edeceğiz, yoksa küresel ısınmaya rağmen bir tersine dönüş ve bambaşka bir şeyle, yeni bir buzul çağıyla mı karşı karşıya kalacağız?
KÜRESEL ISINMAYA RAĞMEN YENİ BUZUL ÇAĞI MI?
Küresel ısınma konuşulup konuşulduğunda herkes bizden yalnızca ısıyı ve termometrede sistematik olarak yükselen civayı gözlemlememizi bekliyor. Ancak genel beklentinin aksine yeni bir buzul çağı fikri yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bazı bilim insanları, küresel ısınmanın giderek daha fazla ısıya yol açacağı yönünde yaygın olarak kabul edilen ve beklenen fikri paylaşırken, diğerleri bunun yeni bir buzul çağının kökeninde olduğunu açıkça öne sürüyor.
Küresel ısınmanın, okyanus akıntılarını ve özellikle de Körfez Akıntısını bozarak Avrupa'da çarpıcı bir soğumaya yol açarak potansiyel olarak bir buzul çağını tetikleyebileceği yönündeki teorileri paylaşıyorlar. Endişe verici bir şekilde, karbondioksit emisyonları hemen dursa bile, ki bu kesinlikle gerçekleşmeyecek, mevcut küresel ısınmanın ve okyanus değişikliklerinin etkilerinin önümüzdeki bin yıl boyunca geri döndürülemez olması. Bu emisyonların gerçekten akıntıları etkileyip yeni bir buzul çağına yol açabilecek güce ve potansiyele sahip olup olmadığını göremeyeceğiz çünkü bilim insanları binlerce yıl öncesinden bahsediyor.
Küresel ısınmanın ısıya mı yoksa buzlanmaya mı yol açacağından bağımsız olarak hükümetler ve bilim insanları bu konuda ciddi kaygılar taşıyor ve atmosferdeki sera gazlarını azaltmak ve aynı zamanda doğal afetlere yol açan iklim değişikliğinin durdurulmasına yardımcı olmak için sistematik olarak kamusal enerji tüketimindeki düzenlemeleri ve değişiklikleri hedefliyorlar. Ve bazıları bir gün, bizden binlerce yıl sonra bir buzul çağının olup olmayacağını ve ne zaman olacağını görecek. Bu aşamada, gezegenin buzul çağları ve kavurucu sıcak dönemleri arasında salındığı açıktır ve bilim adamları bu sıcaklık değişimlerinin neden oluştuğundan tam olarak emin değiller ancak okyanus akıntıları, sıcaklık değişimleri de dahil olmak üzere bir dizi faktörün söz konusu olduğuna inanıyorlar.
Dünyanın güneş etrafındaki yörüngesi ve atmosferik bileşim. Yörüngedeki değişimler konusunda yapabileceğimiz hiçbir şey olmasa da, gezegeni korumak ve küresel ısınmaya ve onun etkilerine bu kadar fazla katkıda bulunmamak için çevreyi korumak, kaynakları korumak ve daha çevre dostu yaşamak bizim elimizde.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi