Kendini Dudaklardan Belli Eden 4 Hastalık!

Kendini Dudaklardan Belli Eden 4 Hastalık!
Özellikle kış aylarında dudakların kuruması ve çatlaması mevsimin doğal bir sonucu... Kendini dudaklar yoluyla belli eden hastalıklar ise daha farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. İşte bu 4 hastalık!

Geçmeyen yaralar, pul pul dudak derisi dökülmesi, ısrarla iyileşmeyen bir nokta ve ağzın köşelerinde oluşan çatlak ve kırmızı lekeler... Sebeplerine yakından bakmakta fayda var.

İrritabl Barsak Sendromu

Dudaklarınızın köşesinde çatlama fark ederseniz, irritabl bağırsak sendromu ile bağlantılı bir durumdan muzdarip olabilirsiniz .

Açısal keilit olarak bilinen cilt rahatsızlığı, ağzın köşelerinde çatlayabilecek kuru, kırmızı lekelere neden olur.

Çeşitli araştırmalar IBS'li kişilerin yüzde 60'ının açısal keilit gibi ağız sağlığı sorunları çekebileceğini ortaya koydu.

Kişilerde B2 vitamini eksikliği olduğunda da ortaya çıkabilir.

İBS, sindirim sistemini etkileyen yaygın ve zayıflatıcı bir durumdur. Sık sık ishale neden olur ve bu da bazı durumlarda vitamin eksikliğine yol açabiliyor.

HIV

Dudaklarınızın iç kısmında geçmeyen yara olması HIV belirtisi olabilir .

HIV vücudun bağışıklık sistemine saldırır ve nadir durumlarda AIDS'e yol açabilir .

HIV'in tedavisi yok ancak virüs taşıyan kişilerin erken teşhis edilmesi durumunda uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayan ilaçlar var.

HIV'den ölümlerin nedeni, tedavi edilmeyen HIV'li bir kişinin bağışıklığının zayıflamış olmasıdır.

Akciğer iltihaplanması

Herkesin zaman zaman dudakları çatlar ve normalde böyle bir durumdan endişe duyulmaz. Ancak bazı durumlarda, özellikle çocuklarda pul pul dökülen dudaklar zatürre belirtisi olabilir .

Zatürre, sıklıkla grip veya başka bir virüs hastalığı geçirdikten sonra gelişen, akciğerlerde iltihaba neden olan ölümcül bir enfeksiyondur .

Yılda 1000 yetişkinden sekizini etkiler ve sonbahar ve kış aylarında daha sık görülüyor.

Her yaştan insanı ciddi şekilde etkileyebilse de çoğunlukla gençler ve yaşlılar arasında gelişir. Belirtiler çocuklarda yetişkinlere göre farklı şekilde ortaya çıkabilir.

İlk belirtiler genellikle ateş, öksürük, solunum sorunları ve iştahsızlıkla başlar.

Hastalık ilerlediğinde çocuklarda kuru dudaklar, hızlı kalp atışı ve kuru bezlerle kendini gösteren dehidrasyon sorunu ortaya çıkabilir.

Genç hastaların ayrıca siyanoz olarak da adlandırılan mavi dudakları olabilir ve yavaş tepki verebilir veya çok dikkatli olmayabilirler.

Çocuğunuzun zatürreye yakalandığından şüpheleniyorsanız mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almanız önemlidir.

İyileşme hızını artırmak için çocuklara elektrolit içeren içecekler sunulabilir.

Kanser

Dudakta iyileşmeyen bir nokta olması kanser belirtisi olabilir. Dudak kanserini de içeren ağız kanseri oranlarının son 20 yılda iki katına çıktığını gösteriyor .

Dudak kanseri dudak derisinde meydana gelir ancak en sık alt dudakta görülür.

Dudak kanseri aşırı güneşe maruz kalmak ve sigara içmekten de kaynaklanabilir.

Etiketler :