Kayseri'de dev domuz bulundu

Kayseri'de 7.5-8 yıl milyon yıl öncesine ait domuz kafatası bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, keşfin 'dev domuz'a ait olduğunu belirterek "Domuz deyince de böyle basitmiş gibi geliyor. Ama bu canlı günümüz domuzlarına hiç benzemiyor. Hatta dev domuz olarak da nitelendiriyoruz" dedi.

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Murat Adıyaman isimli çoban, 2017'de Taşhan Mahallesi'ndeki Yamula Barajı kıyısında kemik parçası buldu.

Burada alınan numunelerin incelemesi sonucu kemik parçaların 7.5 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlendi.

kayseride-bu-yilki-kazilarda-8-milyon-y-365211-101042.jpg

Bu keşfin ardından 2018'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile bölgede kazı çalışması başlatıldı.

6 yıl süren çalışmalarda ise mayıs ayı başında önemli bir kalıntı bulundu. Bölgede yaklaşık 8 milyon yıl öncesine ait domuz kafatası çıkarıldı. Fosil, incelenmek üzere laboratuvara götürüldü.

kayseride-bu-yilki-kazilarda-8-milyon-y-365201-101042.jpg

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bunun 'dev domuz' olduğunu ve ilk kez bütün halde bulduklarını belirtti.

kayseride-bu-yilki-kazilarda-8-milyon-y-365212-101042.jpg

Prof. Dr. Başoğlu, "İlk kez böyle bütün halde bulduk. Şimdi domuz deyince de böyle basitmiş gibi geliyor. Ama bu canlı günümüz domuzlarına hiç benzemiyor. Hatta dev domuz olarak da nitelendiriyoruz. Boyutları günümüz domuzlarından oldukça farklı ve iri bir canlı. Zaten aynen fili ayaklandırdığımız gibi bir süre sonra bu domuzu da ayaklandıracağız. O zaman daha net bir şekilde nasıl bir canlı olduğunu göreceksiniz. Bu kadar bütünlükte tam kafatasının çıkması, bizim için çok önemli" dedi.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)