Katı kurallardan vazgeçip minimalist yaşamla sadeliğin dayanılmaz hafifliği sizin elinizde
Her şey olması gerekenden daha mı karmaşık görünüyor, hayatı kolaylaştırmanın yollarını mı arıyorsunuz? Anlaşılan sadeliğin dayanılmaz hafifliğiyle henüz tanışmadınız.
Fark etmek zor olabilir ama küçük değişiklikler büyük sonuçlar yaratabilir. Sadece birkaç alışkanlığınızı değiştirerek hayatınızı tamamen değiştirebilirsiniz. Minimalist yaşam rehberi, size minimalizm felsefesini nasıl uygulayacağınızı öğreterek daha basit bir hayatın tadını çıkarmanızı sağlayacak. Ayrıca size iyi alışkanlıklar geliştirmenize, önemli olan şeylere odaklanmanıza ve sonuç olarak hayatınızı basitleştirmenize yardımcı olacak minimalist yaşam tarzı önerileri sunacağız. İster minimalizm felsefesine yabancı ister konsepte aşina olun, bu minimalist yaşam ipuçları sadeliğin dayanılmaz hafifliğiyle tanışmanıza yardımcı olabilir. O halde minimalist yaşam ne demek sorusunun cevabı ile başlayalım.
Minimalist Yaşam Nedir?
Minimalist yaşamı anlamak için öncelikle minimalizmin ne olduğunu incelememiz gerekir. Aslında minimalist ya da basit yaşam, yeni bir konsept değil. Tarih boyunca, Budistlerden Sufilere minimalizmden bahsedebilirsiniz. Ancak minimalist yaşamın bugünkü popülerliğini kazanması, yazarların, fotoğrafçıların, mimarların ve en önemlisi sanatçıların da bu fikri benimsediği 20. yüzyılı buldu. Bugün ana akım haline gelen minimalist yaşam, hayatı kişi için gerekli ve gerçekten önemli olanlarla yaşamasıyla ilgilidir. Fazla eşyalardan ve dağınıklıktan kurtulmak, hayatı dünyevi varlıklardan ziyade deneyimlere dayalı yaşamak minimalist yaşamın temel felsefeleridir.
Minimalistlere göre, bugün aşırı uyarıcı bir dünyada yaşıyoruz. Buna ek olarak, bu uyaranların çoğu, giderek daha fazla şey satın almamızı isteyen reklamlardan gelmektedir. Bu, kendimizi iyi hissetmek için daha fazla şeye ihtiyacımız olduğunu düşünmemizi sağlar.
Minimalist düşünceye göre, her yeni satın alımda daha ağırlaşıyoruz. Yani, duygusal alanımız aşırı yüklenmiş hale geliyor ve insan olarak özgürlüğümüzü kaybediyoruz.
Bu nedenle, minimalist yaşam tarzının yaratıcıları Ryan Nicodemus ve Fields Millburn bu yaşam tarzını, aşırılıktan kurtulmak için katalizör görevi gören bir araç olarak tanımlamışlardır. Bunu neden yapmalıyız? Bunu, gerçekten önemli olan şeylere ve gerçek mutluluğa, özgürlüğe ve tatmine ulaşmayı sağlayan şeylere odaklanabilmek için yapmalıyız.
Minimalist yaşam tarzıyla ilgileniyorsanız, onu tanımlayan bir dizi özellik vardır. Tek bir fikre dayanıyorlar: Maddi ve yapay ihtiyaçları yok etmek, onları hayatımızın arka planına koymak ve kendimize odaklanmak.
Gereksiz şeyleri ortadan kaldırın
Minimalistler, yaşamımızda tam anlamıyla gerekli olmayan her şeyi ortadan kaldırmamız gerektiğini söylüyor. Eğer işe yaramaz bibloları ve hatıra eşyalarını saklıyorsanız, ihtiyacınız olmayan şeylerden kurtulmalısınız. O alanı boşaltın, böylece yaşam kalitenizi gerçekten artıracak şeylerle doldurabilirsiniz.
Daha geleneksel bilgelik, maddi şeylere bağlanmanın bizi köleleştirdiğini hatırlatır. Bir şeyler biriktirdiğimiz zaman, bu nesneleri temizlemek ve düzenlemek için zamanımızı harcıyoruz. Bu uğurda harcadığımız onca zamanı, faydalı çabalar peşinde koşarak harcayabilirdik. Bu nedenle minimalistler boş çekmecelere ve dolaplara sahip olmaktan mutlu olurlar. Bir amacı olmayan eşyalarını ortadan kaldırırlar.
Eşyalara olan bağlılığınızdan kurtulun
Bazen eşyalarımıza bağlanırız. Bu, eşyaları atmakta bu kadar zorlanmamızın nedenlerinden biridir. Eşyalarımızın hatıralarla dolu olduğu doğrudur. Ancak, minimalizm bize, gerçekte anılarımızın zihinlerimizde ve onları paylaştığımız insanlarda yattığını ve maddi şeylerde yatmadığını hatırlatmaktan korkmaz.
Minimalistler kendimizi geçmişe değil geleceğe yansıtmamız gerektiğine katılıyorlar. Bu nedenle, eşyalarımıza bağlı kalmak yerine, kendimizden başlayarak insanlara bağlı olmalıyız.
Kimilerinin özgürleşme olarak nitelendirdiği minimalizm felsefesi, bireyi eşyalara bağlı olmaktan kurtararak kendiyle, hobileriyle, zevkleriyle ve değerleriyle baş başa bırakır. Böylece hayattan keyif almaya odaklanan ve tüketim çılgınlığının bir parçası olmaktan çıkmış insanlara dönüşürler. Eğer siz de sürekli alışveriş yapmaktan, evinizdeki eşya kalabalığından, hayatınızdaki stresten ve karmaşadan bunaldıysanız, minimalist yaşam tarzını benimsemek için adımlar atabilirsiniz.
Tabii ki bunun ilk koşulu, düşünce tarzında bile minimalist olmak diyebiliriz. Başarıyı kendi terimlerinizle tanımlamaktan korkmayın ve hayatı otomatik pilotta yaşamayı bırakın. Bu size hayallerinizin peşinden gitme özgürlüğü verecektir. Fazlalıklardan ve sorumluluklardan kurtulmaya başladığınızda, mazeretleri de bırakmaya başlarsınız. Yeni kapılar açılır ve artık ağırlığınız olmadığı için “evet” diyebilir ve sizi nereye götürdüklerini görebilirsiniz. Bunun aksini uygulayan insanlar, hayatlarında gerçekten keyif aldıkları uğraşları olmadığından alışveriş yapmaya ve bunun getirdiği mutluluğa yönelebilirler.
Bu yüzden, minimalist yaşam tarzı adına sevdiğiniz şeyleri gözden geçirmelisiniz. Muhtemelen vaktiniz olmadığını düşündüğünüz için yapamadığınız hobilerinizi hatırlamalısınız. Sevdiğiniz uğraşlarla düzenli olarak ilgilenmeye başladığınızda hayattan çok daha fazla zevk aldığınızı, dinginleştiğinizi ve mutluluğunuzun arttığını görebilirsiniz.
Ayrıca minimalist yaşam size birçok fayda sağlar. Minimalizmin en hoşunuza gidecek faydasıyla başlayalım: Dağınıklıktan uzak bir ev. Bu daha az ev işi ve daha çok boş vakit demek. Tüketim çılgınlığının beraberinde getirdiği doyumsuzluktan ve ihtiyacımız olandan fazlasına sahip olmamıza rağmen yaşadığımız tatminsizlik hissinden kurtulabilirsiniz. Bu anlayışa sahip olmak dürtüsel satın almayı azaltacağından, minimalizm felsefesi ile tasarruf edebileceğinizi söyleyebiliriz. Son olarak zihninizi boşaltarak arındırabilirsiniz. Bu öğrenmenizi kolaylaştıracak, üretkenliğinizi arttıracak hatta uykunuzdan bile daha çok verim almanızı sağlayacaktır.
Nasıl Minimalist Olunur?
Hayatı sadeleştirmenin bir diğer yolu dijital dünyada harcadığınız zamanı sınırlamaktan geçiyor. Ara sıra cep telefonunuzu kapatarak, günlük televizyon izleme sürenizi azaltarak, sosyal medya hesaplarınızı daha az kontrol ederek buna başlayabilirsiniz. Ayrıca gereksiz abonelikler de sizi minimalist yaşam tarzının dışında bırakır. Bu abonelikler, size gereksiz yere alışveriş yaptırabilir. Fiziksel ve dijital aboneliklerinizi gözden geçirerek gereksiz yüklerden kurtulmalısınız. Böylelikle asıl önemli işleriniz için daha fazla zaman kazanıp sahip olduğunuz zaman dilimini daha etkin kılabilirsiniz. Unutmayın zamanınız söz konusu olduğunda kontrol sizde olmalıdır. Minimalist yaşam sayesinde çok daha hafiflemiş hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.
Minimalist yaşam tarzı daima “az”ı tarif eder. Bu yüzden öncelikle az ile yetinmenin ne olduğunu tekrar düşünmenizi ve bunu benimsemenizi öneriyoruz. Aksi takdirde minimalist yaşam tarzını benimsemek için yola çıkıp kendinizi bir AVM’de alışveriş yaparken bulabilirsiniz. Minimalist yaşam, bu deneyimi hayatımıza dahil etmek için daha fazla alışveriş yapmakla sonuçlanmamalıdır. Daha minimalist bir yaşam için sadece evinizde değil ofisinizde, arabanızda ve hayatınızın her alanında yeniliğe gitmelisiniz. Tabii ki her adımda şunu hatırlamanızda fayda var. Önereceğimiz tüm yöntemler minimal bir yaşama başlamak için birer adımdır. Herkesin yöntemleri ve uygulama becerisi kendine özgüdür. Bu nedenle minimalist yaşam felsefesi benimseme aşamasındaysanız kendinize çok yüklenmemeli, hayatınızı kendi akışına göre adapte etmelisiniz.
Yeni ve çok tatmin edici minimalist yaşam tarzını hayatınıza entegre edebilmek için uygulayabileceğiniz adımları yazımızın devamında sizin için derledik.
Daha minimalist olmak için karmaşıklıkları ortadan kaldırın.
Öncelikle hem evinizdeki hem de ofisinizdeki çekmeceleri ve dolapları kontrol edip gereksiz olan her şeyden kurtulabilirsiniz. Çünkü karmaşık haliyle o eşyaların hiçbiri, size stres yaratmaktan başka hiçbir işe yaramıyor. Böylece çok daha işlevsel ve önemli olan eşyalarınıza yer açabilirsiniz. Fakat, minimal ve sade bir hayat sadece evinizdeki eşyalarla ilgili değildir. Minimalist yaşam tarzı oluşturmak için dolap ve çekmeceleriniz kadar hayatınızdaki karışıklıkları düzeltmeye çalışmanız da önemlidir. Hayatta en çok önem verdiğiniz insanlar ve etkinlikler dışında hayatınızı karmaşıklaştıran aktivitelerinizi, ilişkilerinizi ve dijital yaşamınızı da düzenlemelisiniz. Hayatın her adımında sadeleşme, benimsemek istediğiniz minimalist yaşam felsefesi için uygulamaya başlayacağınız ilk adım olmalıdır. Daha sade bir hayatla ilgili bir diğer ev düzenleme yöntemi de KonMari metodudur. Bu yöntemle önce evinizi sonra da hayatınızı düzene sokmanın pratik yollarını keşfetmek için yazımıza göz atabilirsiniz.
Evinizi minimalizm felsefesi süzgecinden geçirin.
Minimalist yaşam tarzı uygulandığında yalnızca iyi hissettirmekle kalmaz. Aynı zamanda bu yaşam tarzının pek çok pratik faydası da vardır. Dağınıklıktan uzak bir hayat yaşadığınızda, daha fazla zamanınız, paranız ve enerjiniz olur. Satın aldığınız her eşyayı özgürlüğünüze karşı bacağınıza takılmış bir zincir olarak düşünebilirsiniz. Çünkü eşyalar sizi eve, arabaya ya da ofise bağlar hale getirir. Zaman içerisinde eşyalarınızı kaybetmekten korkar hale gelirsiniz. Oysa eşyalarınız aslında sizi siz yapan şeyler değildir; onlar sadece birer araçtır. Bu düşünceyi içinizde tekrar etmeli ve onlardan uzaklaşmaya kesin olarak karar vermelisiniz. Gereksiz eşyalarınızı bağışlayabilir ya da satabilirsiniz. Tabii, bundan sonra ihtiyacınız olmayan şeyleri satın almamayı da kendinize kural olarak koymalısınız.
Minimalist yaşam tarzı ile hayallerinizin peşinden gidin.
Tabii ki bunun ilk koşulu, düşünce tarzında bile minimalist olmak diyebiliriz. Başarıyı kendi terimlerinizle tanımlamaktan korkmayın ve hayatı otomatik pilotta yaşamayı bırakın. Bu size hayallerinizin peşinden gitme özgürlüğü verecektir. Fazlalıklardan ve sorumluluklardan kurtulmaya başladığınızda, mazeretleri de bırakmaya başlarsınız. Yeni kapılar açılır ve artık ağırlığınız olmadığı için “evet” diyebilir ve sizi nereye götürdüklerini görebilirsiniz. Bunun aksini uygulayan insanlar, hayatlarında gerçekten keyif aldıkları uğraşları olmadığından alışveriş yapmaya ve bunun getirdiği mutluluğa yönelebilirler. Bu yüzden, minimalist yaşam tarzı adına sevdiğiniz şeyleri gözden geçirmelisiniz. Muhtemelen vaktiniz olmadığını düşündüğünüz için yapamadığınız hobilerinizi hatırlamalısınız. Sevdiğiniz uğraşlarla düzenli olarak ilgilenmeye başladığınızda hayattan çok daha fazla zevk aldığınızı, dinginleştiğinizi ve mutluluğunuzun arttığını görebilirsiniz.
Mutfağınızı minimalizm felsefesi ile doldurun.
Gıda alışverişi yaparken dayanıklı ürünler için günlük ya da haftalık değil, aylık alışveriş yapın. Bu hem çok daha kârlı olur hem de her defasında marketten gereksiz şeyler almaktan da kaçınmanızı sağlar. Çabuk bozulan taze sebze ve meyve gibi gıdaları alırken de sık sık ve az miktarda alışveriş yapmayı tercih edebilirsiniz.
Minimalist yaşam dijital dünyanıza da etki etsin.
Hayatı sadeleştirmenin bir diğer yolu dijital dünyada harcadığınız zamanı sınırlamaktan geçiyor. Ara sıra cep telefonunuzu kapatarak, günlük televizyon izleme sürenizi azaltarak, sosyal medya hesaplarınızı daha az kontrol ederek buna başlayabilirsiniz. Ayrıca gereksiz abonelikler de sizi minimalist yaşam tarzının dışında bırakır. Bu abonelikler, size gereksiz yere alışveriş yaptırabilir. Fiziksel ve dijital aboneliklerinizi gözden geçirerek gereksiz yüklerden kurtulmalısınız. Böylelikle asıl önemli işleriniz için daha fazla zaman kazanıp sahip olduğunuz zaman dilimini daha etkin kılabilirsiniz. Unutmayın zamanınız söz konusu olduğunda kontrol sizde olmalıdır. Minimalist yaşam sayesinde çok daha hafiflemiş hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.
Minimalizm felsefesi ile satın almak yerine ödünç almayı tercih edin.
Eskiden insanlar bir şeye sahip olmak yerine, onu ihtiyaç duyduğu süre boyunca kullanıp sonrasında ondan vazgeçmeye daha alışkınlardı. Şimdi ise hayatımızda yalnızca bir defa ihtiyaç duyacağımız şeylere dahi sahip olmak ister hale geldik. Ancak minimalist yaşam tarzı benimsemek istiyorsanız, eski düşünce yapısına geri dönmelisiniz. Kitap, elbise ve bisiklet gibi sürekli ve pahalı ihtiyaçlarınız için satın almaya değil de ödünç almaya yönelmelisiniz. Bunu hem fiziksel mekanlar hem de dijital platformlar aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.
Bahar temizliğinizi minimalizm felsefesi kurallarıyla yapın.
Evinizde bulunan son kullanma tarihi bitmiş tüm ürünlerden kurtulmalısınız. Buna evinizdeki soslar, kremler, makyaj malzemeleri ve ilaçlar da dahil. Varlıkları çok daha ciddi sorunlar yaratan bu ürünler, aynı zamanda evinizde gereksiz kalabalığa ve siz farkında olmasanız da bilinçaltınızda strese neden olur. Bunun için sıkı bir temizlik çalışması yapmak adına kendinize bir gün ayırın ve evi detaylıca araştırıp ne kadar süresi dolmuş ürün varsa çöpe atın. Temizliğinizi en pratik şekilde tamamlamak ve gereksiz ürünler satın almayarak minimalist yaşam tarzınızı sürdürmek isteyebilirsiniz.
Son 3 ay i̇çerisinde dokunmadığınız her şeyi satın veya bağışlayın.
Bir şeyi, bir gün kullanacağınız umuduyla atmaktan ya da birilerine vermekten çekiniyor olabilirsiniz. Ancak konunun uzmanlarına göre o eşyaya son üç ay içinde hiç dokunmadıysanız ona ihtiyacınız yoktur. “90 gün içinde bunu hiç kullandım mı? Önümüzdeki 90 gün içinde kullanacak mıyım?”. Bu iki soru nasıl minimalist olunur sorusunu cevaplarken de işinize yarayacaktır. Cevabınız hayır ise, o eşya ile vedalaşmanız gerekiyor demektir. Minimalist yaşam tarzı, bu anlayışı çok önemser. Dolayısıyla dolabınızı açın ve son üç ayınızı değerlendirin. Kurtulmanız gereken eşyalar sizi orada bekliyor olacak.
Uygulayabileceğiniz tüm adımları sıraladıktan sonra gözünüz korkmuş olabilir.
Fakat stres olmanıza hiç gerek yok. Esneklik, minimalist zihniyetin doğasında vardır. Hayatınıza esneklik kazandırmak, yenilik ve yaratıcılık için anahtardır. Bu nedenle programınızdan biraz saptığınız için kendinizi suçlu hissetmeyin. Minimalizmin esnek doğasına dair bir diğer kanıt da az eşyaya sahip olma felsefesidir. Minimalistler daha az şeyle hayatta kalmayı tercih ederler. Örneğin, araba sahibi olmak yerine işe yürüyerek veya bisikletle gitmeyi seçerler. Sadece az eşyaya sahip olmak, büyük ve pahalı evlere sahip olma ihtiyacı hissetmemek bile hayatınızı hiç olmadığı kadar esnek kılar. Böylelikle radikal kararlar alırken zorlanmazsınız. Uzun lafın kısası, minimalizmi tecrübe ederken endişe duyacağınız en son şey katı kurallar olacaktır.
https://www.temizsozluk.com.tr/