İnsan beyni gelire göre değişkenlik gösteriyor : Araştırmaya göre yoksulluk beynin yaşlanmasını hızlandırıyor

İnsan beyni gelire göre değişkenlik gösteriyor : Araştırmaya göre yoksulluk beynin yaşlanmasını hızlandırıyor
Bilim insanları, düşük aile geliri ile beynin beyaz maddesinin daha hızlı bozulması arasında bir bağlantı buldu.


İnsan beyni gelire göre değişebilir

Beyindeki beyaz madde seviyesi yaşla birlikte azalsa da yoksulluk içinde yaşamak bu süreci hızlandırıyor gibi görünüyor. Bu, JNeurosci dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmanın verileriyle kanıtlanmaktadır .

Araştırmaya yaşları 50 ile 91 arasında değişen 751 kişi katıldı. İsviçre'deki Lozan Üniversitesi ve Cenevre Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı tarafından yürütüldü.
Yaş, cinsiyet ve bazı önemli sağlık sorunları gibi faktörler ayarlandıktan sonra çalışma, daha yoksul hanelerde yaşayanların, MRI taramalarında beynin beyaz maddesinde daha fazla yaşlanma belirtilerine sahip olduğunu ve bilişsel testlerde daha varlıklı hanelerde yaşayanlara göre daha düşük puanlar aldığını buldu.

beyin.webp

Araştırmacılar, "Bu çalışma, sosyoekonomik etkileri (aile geliri, mesleki statü ve yaşam boyunca sosyoekonomik gidişatlar) orta ve ileri yetişkinlik döneminde beynin mikro yapısına ve bilişsel yeteneklere bağlayan yollar hakkında fikir vermeyi amaçlamaktadır." diye yazıyor.
Beyaz maddenin beyindeki mesaj ve sinyallerin taşınmasında önemli olduğu ve miktarının bilişsel yetenekleri etkilediği bildiriliyor. Yoksulluk içinde yaşamak ya da araştırmacıların ifadesiyle "kronik sosyoekonomik dezavantajlı durumda olmak" uzun süredir kötü sağlık ve daha hızlı bilişsel gerilemeyle ilişkilendiriliyor.

Çalışma, moleküllerin beyinde ne kadar özgürce hareket ettiğini ortaya çıkardı. Daha yüksek gelire sahip kişilerde, beynin beyaz maddesindeki yaşlanma belirteçlerinin bilişsel işlevleri olumsuz yönde etkilemediği görüldü. Daha fazla paraya sahip olmak bilişsel gerilemeye karşı bir tür tampon görevi görüyor gibi görünüyor.

Daha önce yapılan araştırmalarda beynin mikro yapısı ile gelir düzeyi arasındaki ilişki incelenemiyordu. Ancak artık bu bağlantı tanımlandığına göre, daha geniş, daha çeşitli gruplarda ve daha büyük ekonomik eşitsizlik koşullarında daha fazla araştırılabilir.

Etiketler :