Gündelik hayatta tüketeceğiniz bazı gıdalar sayesinde kanı sulandırmak mümkün

Gündelik hayatta tüketeceğiniz bazı gıdalar sayesinde kanı sulandırmak mümkün
Kan sulandırıcılar, kanı incelterek ve daha akışkan hale getirerek kalp krizi ve felç gibi ciddi rahatsızlıkları önleyen ilaçlardır. Peki kan sulandırıcılar gerçekten işe yarıyor mu? Doğal kan sulandırıcılar nelerdir?

Günlük hayatta meydana gelen vücut ağrıları, sancılar ya da kramplar eğer önlem alınmazsa ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Vücudun bazı sağlık sorunları yaşamasının en önemli nedeni ise, kan dolaşımının normalden farklı ya da düzensiz şekilde seyretmesidir. Özellikle kanın çok fazla katılaşması sonucunda tüm bir dolaşım sistemi olumsuz etkilenir ve pıhtılaşma meydana gelebilir. İşte bu nedenle bir doktor kontrolünde kan sulandırıcı takviyeler almakta fayda var. Kan pıhtılaşmasını önlemek amacıyla kullanılan kan sulandırıcı ilaçların birçok yan etkisi bulunmaktadır. Bu ilaçların kullanımından sonra aşırı kanama ile hastaneye yatan çok sayıda bilimsel rapor bulunmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçların bu kadar zararlı etkilerinin olması, doğal kan sulandırıcı besinleri kullanmanın önemini gözler önüne sermektedir.

Vücudumuzdaki kanın katılaşması ya da pıhtılaşması durumu her ne kadar belirli tehlikelere yol açsa da gündelik hayatta tüketeceğiniz bazı gıdalar sayesinde kanı sulandırmak mümkün. Eğer siz de bu durumdan şikayetçiyseniz öncelikle mutlaka doktorunuza görünmeli ve önereceği takviyeleri düzenli şekilde uygulamalısınız. Aynı zamanda ilaç kullanmaktan ya da kimyasallardan pek hoşlanmıyorsanız kan sulandırıcı yiyecekler sayesinde de kolayca çözüm bulabilirsiniz

Kan Sulandırıcı Nedir?

Kan sulandırıcılar, kanı incelterek ve daha akışkan hale getirerek kalp krizi ve felç gibi ciddi rahatsızlıkları önleyen ilaçlardır. Kan pıhtıları, yaralanma sırasında kan kaybını önlemek ve yaraların iyileşmesini sağlamak için gereklidir. Ancak kan dolaşımında olağan dışı pıhtı oluşması tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Düzensiz kalp ritmi gibi kalp rahatsızlıkları olan ve düzenli ilaç kullanan kişilere reçeteli kan sulandırıcılar verilmektedir. Bununla birlikte bazı bitkilerin de kanı sulandırma özellikleri bulunmaktadır.

Kan Sulandırıcı Çeşitleri Nelerdir?

Kan ve kalp hastalıkları olan kişiler, doktorları tarafından tavsiye edilen kan sulandırıcıları düzenli olarak kullanmaktadır. Bu ilaçlar, kanı sıvılaştırarak kanın pıhtılaşmasını ve var olan pıhtıların büyümesini önlemektedir.

Reçeteli olarak satılan ilaçlardan bazıları, Arnavut biberi, tarçın ve zencefil gibi pıhtılaşma önleyici etkiye sahip bitki özlerine sahiptir.

Doğal Kan Sulandırıcılar Nelerdir?

Doğal kan sulandırıcıları kullanmak genellikle güvenlidir. Ancak düzenli ilaç kullanan ve bazı rahatsızlıkları olan kişilerin bu gıdaları kullanırken dikkat etmesi gerekmektedir. Kan sulandırıcı etkiye sahip doğal ilaçları, kalp krizi ya da felç gibi hastalık geçmişi olan kişilerin kullanmadan önce doktorlarına sormaları önerilmektedir.

Zerdeçal

Zerdeçal, doğal bir kan sulandırıcıdır. Ayrıca kan hücrelerinin yapışmasını önleyen anti-trombosit özelliğe sahiptir. Yapılan bir araştırmaya göre, zerdeçalın yüksek oranda kurkumin maddesi içerdiği bilinmektedir. Bu maddenin, kan pıhtılaşmasına sebep olan zararlı proteinleri parçalamakta yardımcı olduğu ve bu proteinlerin oluşmasını engellediği kanıtlanmıştır. Aynı zamanda, yapılan araştırmalar sonucunda köri (zerdeçal ve sumak içerir) baharatının düzenli tüketilmesinin kan pıhtılaşmasını azalttığı sonucuna varılmıştır.

Acı Biber

Arnavut biberi olarak bilinen acı biber türü, kan hücrelerinin yapışmasını engelleyerek kanın sulandırılmasını sağlamaktadır. Ayrıca Arnavut biberinin yağ hücrelerini azaltıcı, şekeri ve aşırı şişmanlığı (obezite) önleyici, yüksek tansiyonu tedavi edici özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebeple, Arnavut biberinin kalp sağlığını ve kan dolaşımını korumaya yardımcı olduğu kabul edilmektedir.

Tarçın

Çin tarçını başta olmak üzere bütün tarçın türlerinin güçlü bir pıhtı önleyici olan kumarin açısından zengin olduğu bilinmektedir. Araştırmalar, tarçının uzun süre kullanılmasının tehlikeli olabileceğini ve karaciğer sorunlarına yol açabileceğini göstermiştir. Bu sorunların yaşanmaması için tarçın içeren takviye ilaçları kullanmak yerine yemek ve içeceklerinize tarçın ekleyerek tüketmeniz tavsiye edilmektedir.

Zencefil

Zencefil, Arnavut biberi gibi kan hücrelerinin yapışmasını engellemektedir. Ayrıca bu besin, kanı sulandıran bir kimyasal olan salisilat içermektedir. Çalışmalar sonucunda, salisilat isimli bu bileşenin kanı incelttiği ve kan pıhtılarını engellediği görülmüştür. Zencefil gün geçtikçe tanınırlığı artan bir bitki olarak öne çıkmaktadır. Eğer düzenli kullandığınız bir ilaç varsa doktor tavsiyesi almadan kullanmak tehlikeli olabilmektedir.

Sarımsak

Her gün sarımsak tüketmek kan hücrelerinin birleşerek pıhtı haline gelmesini önlemektedir. Araştırmalar, sarımsağın kan sulandırıcı olarak kullanılabilecek doğal bir ilaç olduğunu kanıtlamaktadır. Yine bazı araştırmacılara göre sarımsak özünün reçeteli ilaçlardan daha güvenli olduğu ve hastalar tarafından kullanımının doktor gözetiminde olduğu sürece sorun olmadığı savunulmaktadır.

E Vitamini

E vitamini, etkili bir kan inceltici olmasının yanında kandaki pıhtıları engellemeye de destek olmaktadır. E vitamini içeren besinler aynı zamanda kalp-damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olmaktadır. E vitamini açısından en zengin yiyeceklerden bazıları avokado, badem, ayçiçeği çekirdeği, ıspanak, brokoli ve mango olarak sıralanmaktadır.

Egzersiz yapmak

Hareket halinde olmak ve egzersiz yapmak, kan pıhtılarının oluşumunu önlemektedir. Düzenli yapılan egzersiz ve sporun kan basıncı, kan dolaşımı, kolesterol ve insülin üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Tüm bu etkilerin kalp sağlığını iyileştirdiği de yaygın olarak kabul edilmektedir.

Günlük olarak en az 30 dakika egzersiz yapmak önemlidir. Bu egzersiz, yokuş yukarı yürümek, yoga, ağırlık kaldırma ya da bisiklete binme gibi hareket içeren aktiviteler olabilmektedir. Kalbinizin daha iyi çalışmasını destekleyen bu hareketler, sağlığınızı olumlu etkilemektedir. Ancak, egzersiz yapmak tek başına yeterli olmamaktadır. Bunun yanında bol su içmek ve uzun süre oturmamak sağlığın korunması için oldukça önemlidir.

Doğal Kan Sulandırıcılar Nasıl Tüketilir?

Doğal kan sulandırıcı olarak adlandırılan bu doğal ilaçları yemeklere eklemek çok kolaydır. Çünkü genellikle kan sulandırıcılar, lezzet ve besin değeri açısından katkı sunan ot ve baharatlardan oluşmaktadır. Bu ot ve baharatları çay olarak kaynatmak ve içmek mümkündür. Zerdeçal çayı ve zencefil çayı evde yapılarak günlük olarak tüketilebilmektedir.

Kan pıhtılaşması riskini azaltmak için öğünlere doğal kan sulandırıcılar eklemek yeterli değildir. Aynı zamanda, sağlıklı, dengeli ve besin değeri açısından zengin yemekleri tüketmek önemlidir. Kan sulandırıcılar sağlıklı kiloyu korumak, iltihapları azaltmak, kolesterolü dengelemek ve kan basıncını düzenlemek gibi faydalar sağlamaktadır.

Genel vücut sağlığınızı arttırmak için tüketmeniz gereken yemekler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Renkli meyveler
  • Koyu yapraklı yeşillikler
  • Baklagiller
  • Kepekli tahıllar
  • Omega-3 yağ asitleri ve diğer sağlıklı yağlar

Kalp sağlığını korumak ve kan pıhtısı oluşumunu engellemek için vücuda zarar veren gıdalardan kaçınmak gerekmektedir. Bu gıdalar, suni tatlandırıcılar, şeker, rafine (işlenmiş) karbonatlar, diyet gazlı içecekler, trans yağlarla yapılan unlu ürünler ve aşırı alkol tüketimi olarak sıralanabilmektedir.

Doğal Kan Sulandırıcıların Zararları Nelerdir?

Kan pıhtılarını önlemek için doğal kan sulandırıcılarını kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Ayrıca, bazı gıdaların reçeteli ilaçlarla etkileşime girdiğinde tehlikeli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kullanırken dikkatli olmanız önerilmektedir.

Sağlıkla ilgili her konuda dengeyi korumak önemlidir. Bu sebeple kanın sıvılaşma miktarının iyi ayarlanması gerekmektedir. Kanınız pıhtı oluşmayacak kadar ince olduğunda bu durum aşırı kanama yaratarak başka hastalıklara sebep olabilmektedir.

Önemli bir diğer nokta ise pıhtılaşma önleyici reçeteli ilaçların, zerdeçal, tarçın, zencefil gibi doğal besinlerle beraber kullanıldığında tehlikeli olmasıdır. Ancak bu bitki ve takviye gıdaları yemeklerin içine az miktarda karıştırmak sağlık açısından sorun yaratmamaktadır.

Kaynak: ilacsizyasiyoruz.com