Evde su sebili temizliği için ipuçları bu yazımızda!

Evde  su sebili temizliği için ipuçları bu yazımızda!
Sıcak ve soğuk su ihityacımızı karşılayan su sebillerinin belirli periyotlarla temizlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde bakteri ve mikroplar birikebilir. Profesyonel yardım alabileceğiniz gibi kendiniz de bu işi kolayca halledebilirsiniz. Sebil temizliğinde tam anlamıyla arındırılamayacağı için kimyasal ürünler kullanılmaz.

Genellikle iş yerlerinde, okullarda kullanılan su sebilleri, kullanım kolaylığı sağladığından evlere de taşındı. Sıcak ve soğuk suyu tek bir makineyle kolayca elde etmenizi sağlayan su sebillerinin temizliği ise sağlık açısından çok önemli. Peki, evde sebil temizliği nasıl yapılır, sebil için temizleme için gerekli malzemeler nelerdir, su sebili kokusundan kurtulmak mümkün mü? Su sebili temizliğine dair uzman tüyolar için okumaya devam edin!

Su Sebili Nasıl Temizlenir?

İşte, okulda ya da evde herkesin kullandığı su sebillerinin düzenli temizliği hijyen açısından çok önemlidir. Peki, sebil temizliği nasıl olur? İşte adım adım su sebili temizliği…

1. Su sebili temizliği için öncelikle temizlik solüsyonu hazırlamalısınız. Bir kovanın için yaklaşık 1 litre kadar su doldurun. Bu suyun içine hijyenik temizlik sağlaması için yaklaşık 3-4 bardak kadar sirke ekleyin.

2. Temizleme sıvınızı hazırladığınıza göre artık temizlik işlemine geçebiliriz. Öncelikle su sebilinizin fişini prizden çekin. Gerekli önlemleri aldığınızdan emin olun!

3. Sebile takılı olan şişeyi çıkarın. Şişeyi çıkarırken su sıçrama ihtimalini unutmayın. Prizde takılı olan başka bir fiş varsa bu işlemi prizden uzakta yapmayı tercih edin.

4. Temizleme sıvısına temiz bir süngeri batırın. Şişeyi çıkardığınız bölgeyi temizleyin. 5 dakika kadar bu şekilde bekleyin.

5. Cihazın içini temizlemek için hazırlanan sıvı döküleceğinden suyun akacağı kısma kova koyun. Bu sayede akıttığınız su yere dökülmeyecektir.

6. Hazırladığınız sirkeli suyu cihazın üstünden akıtın. Eğer su sebilinizde soğuk ve sıcak olmak üzere iki ayrı kanal varsa soğuk su kanalından akıtın.

Su sebilini temizlerken sıcak bölümü temiz bir havlu ile ya da varsa kapağı ile tıkayın. Bu alanın temizliği yalnızca sıcak su ile geçekleştirilir. Eğer bu alana temizlik sıvısı ya da herhangi bir madde gelirse temizlenmesi günler alacaktır. Temizlenemeyen bu kısım koku yaratacak, su sebilinizin sıcak su tarafını kullanamamanıza neden olacaktır.

7. Kovaya akan sıvıyı lavabo ya da tuvalete boşaltın.

8. Kovayı yıkadıktan sonra tekrar aynı yere yerleştirin. Çünkü durulama işlemi için tekrar su akıtacaksınız.

9. Temiz bir kovaya su ekleyin. Sebilin üst kısmından temiz suyu boşaltarak durulama işlemine geçin. Bu işlemi en az 4 kez gerçekleştirin.

10. Durulama işlemini 5-6 kez yaptıktan sonra suyun kokusuna/tadına bakın. Eğer herhangi bir koku ya da tat yoksa işlemi bitirebilirsiniz.

11. İçinin temizliği bittiğine göre dış kısımların temizliğini yaparak su sebili temizliğini bitirebilirsiniz. Damlama tepsisini yerinden kaldırın ve bol suyla yıkayarak iyice kurulayın.

Su sebilinin iç temizliği işte bu kadar kolay! Peki, su sebili kokusu nasıl giderilir, su sebilindeki kokuyu gidermek için neler yapılır? Öğrenmek için okumaya devam edin!

Su Sebili Kokusu Nasıl Giderilir?

Su sebilini düzenli olarak temizlemek, olabilecek kokuların önüne geçecektir. Bunun yanı sıra temizlik sonrası bol su ile durulamak da temizlik sırasında kullanılan temizleyicilerin kokusunu gidermek için etkilidir. Aynı zamanda temizlik sonrası, su sebilinin parçalarını nemli bırakmak kokuya neden olabileceğinden mutlaka dikkatlice kurulanması ve yerine öyle yerleştirilmesi önerilir. Temizlikte ya da kullanırken ise hava filtresinin ıslanmaması koku oluşumunu önlemek için önemlidir.

Su sebilinizin sıcak ve soğuk olmak üzere iki alanı varsa sıcak su bölümü yalnızca sıcak su ile temizlenmelidir. Sebilin içi temizlenirken sıcak su bölümü tıkanmalı, bu kısma herhangi temizlik sıvısının gelmediğinden emin olmalısınız. Bu bölgeye herhangi bir temizlik sıvısı kaçarsa temizlenmesi oldukça zordur. Temizlenmesi zaman alacağından koku oluşumuna da zemin hazırlayacaktır.

Su Sebilinin Dış Temizliği ve Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır?

Sebil içi temizleme adımlarını öğrendik. Peki, su sebilinin dış temizliği ve dezenfeksiyonu nasıl yapılır diye mi düşünüyorsunuz? Okumaya devam edin!

Su sebilinin içini temizledikten sonra dışını da temizlemeniz gerekir. Öncelikle bardağı koyduğunuz, suyun fazlasının damladığı damlama tepsisini kaldırın. Bol suyla güzelce yıkayın. Su ve sirkeyle hazırladığınız suya bir bez batırın. Tüm dış yüzeyi bu suyla silin. Durulama suyu hazırlayın ve temiz bir bezle birkaç kez üstünden geçerek durulayın. Kurulama işlemini yaparak damlama tepsisini yerleştirin. Ellerinizi yıkayın, su şişesini nemli bir bezle silerek hijyenik hale getirin. Şişenin ağız kısmını iyice temizlediğinizden emin olun. Ellerinizi tekrar yıkayın ve şişeyi sebile yerleştirin.

Su Sebili Temizlemenin Faydaları

İşte, okulda ya da evde kullanılan su sebili temizliği sık sık kullanıldığı ve umumi olduğu için hijyeni çok önemlidir.

Doğru su sebili temizliği bakteri ve mikroplardan arındırır.

İşte ve okulda birçok insan tarafından kullanılan su sebillerinin temizliği bulaşıcı hastalıklara karşı korur.

Sıcak ve soğuk suya kolayca erişim sağlar.

Ekonomik ve pratiktir.

Görüntü açısından da estetiktir.

Kaynak: