Erkek mi kadın mı? Bilim, en iyi doktorların kim olduğunu buldu
Araştırmanın sonuçlarını paylaştılar.
Bilim , kadınların erkeklerden daha iyi doktor olduklarını buldu.
Araştırmanın yazarları, bu farklılıkların arkasında çeşitli faktörlerin olabileceğine inanıyor ve erkek doktorların, kadın hastalarının hastalıklarının ciddiyetini hafife alabileceklerini ileri sürüyor.
Önceki çalışmalar ayrıca erkek doktorların kadın hastalardaki ağrı düzeyini, gastrointestinal ve kardiyovasküler semptomları ve felç riskini hafife aldığını ve bunun da bakımın geç veya eksik yapılmasına yol açabileceğini göstermiştir.
Araştırmanın kıdemli yazarı Profesör Yusuke Tsugawa, tıp alanında aynı şekilde çalışan erkek ve kadın doktorlar arasında hasta sonuçlarının farklı olmaması gerektiğini söyledi.
"Bulgularımız, kadın ve erkek doktorların tıp uygulamalarını farklı şekilde uyguladığını ve bu farklılıkların hasta sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor" dedi.
Tokyo Üniversitesi ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nden (UCLA) bir ekip, 2016-2019 yılları arasında 458.000'den fazla kadın ve 319.000 erkeğin sağlık sigortası başvurularını analiz etti. Bunların 142.500'ü ve 97.500'ü (her iki cinsiyet için de yaklaşık %31) kadın doktorlar tarafından tedavi edildi.
Kadın hastalar arasında ölüm oranı, kadınlar tarafından tedavi edildiğinde %8,15 iken, erkekler tarafından tedavi edildiğinde bu oran %8,38 idi. Araştırmacılar, bu çok fazla görünmeyebilir, ancak konu bu kadar yüksek sayılara geldiğinde bunun "klinik açıdan anlamlı" bir fark olduğunu söylüyorlar.
Erkek hastalarda fark biraz daha küçük olsa da, erkek doktorlardaki %10,23'e kıyasla %10,15'lik ölüm oranıyla kadın doktorlar da eşit derecede tercih ediliyordu.
Amerikalı bir araştırma grubu, geri kabul oranlarında da aynı modeli buldu.
Ekip, kadın doktorların hastalarıyla daha iyi iletişim kurabileceğini, bunun da kadın hastaların daha iyi teşhis ve tedaviye yol açacak önemli bilgiler sağlama olasılığını artırabileceğini öne sürdü.
Ayrıca kadın hastaların hassas muayenelerden geçerken ve kadın doktorlarla detaylı görüşmelere katılırken kendilerini daha rahat hissedebileceklerini kaydettiler. Ancak yazarlar, kadın ve erkek hekimlerin nasıl ve neden farklı tıp uygulamaları yaptığı ve bunun hasta bakımını nasıl etkilediği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
UCLA David Geffen Tıp Fakültesi'nden Profesör Tsugawa şunları söyledi: "Bu konunun daha iyi anlaşılması, hasta bakımını etkili bir şekilde iyileştirecek müdahalelerin geliştirilmesine yol açabilir."
Doktorlar arasındaki cinsiyete dayalı ücret farkının da kapatılması gerektiğini söylüyor.
Profesör Tsugawa şunları ekledi: "Kadın doktorların yüksek kalitede bakım sağladığını belirtmek önemlidir, bu nedenle daha fazla kadın doktorun olması hastalara toplumsal açıdan fayda sağlar."