En zengin ülkelerden birinde neden bu kadar çok yoksul insan var?

En zengin ülkelerden birinde neden bu kadar çok yoksul insan var?
Büyük Britanya dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ancak giderek daha fazla Britanyalı yoksulluk içinde yaşıyor. Bebek maması, süt, ekmek gibi konularda giderek daha fazla hırsızlık kaydediliyor. Profesyoneller mağazalara kendilerini nasıl koruyacakları konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

İngilizlerin mali durumu onlarca yıldır olmadığı kadar kötü. Çeşitli Tory hükümetlerinin yıllardır uyguladığı kemer sıkma politikaları, Brexit ve yüksek enflasyonun birleşimi, kitlesel yoksulluğun artmasına yol açtı. 2017 yılında 1 milyonu çocuk olmak üzere 3,8 milyon Britanyalı uzun süreli yoksulluk içinde yaşıyordu. Alman kamu televizyonu ARD, o zamandan bu yana sayıların en az iki katına çıktığını yazıyor.

Orta sınıf zaten yoksulluktan etkileniyor . Birleşik Krallık'ta gerçek hane halkı gelirleri 2019'dan bu yana yüzde 3,5 düştü; bu, 1950'lerden bu yana yaşam standartlarında görülen en büyük düşüş.
Krizin boyutunun kanıtlarından biri de mağaza hırsızlığındaki büyük artıştır. Rekor bir seviyeye ulaştılar: Ekim 2022'den Eylül 2023'e kadar 400.000'den fazla hırsızlık vakası kaydedildi. Daha önce hiç bu kadar çok hırsızlık olmamıştı.
Ancak ARD'ye göre bildirilen vakalar muhtemelen toplam vakaların sadece küçük bir kısmı; zira vaka sahipleri nadiren polise haber vermek için çaba gösteriyor. Kendi adına, kamu sektöründeki krizden de etkileniyor, kronik bir finansman eksikliği çekiyor ve bu nedenle çoğu zaman zamanında harekete geçemiyor.

Eski hırsız bugün bir startup'ın kurucusu
Farrah McNutt, çaresizliği giderek artan mağaza sahiplerine yardım eden bir girişim kurdu. Adı "Hırsızı Yakala". McNutt, aylık bir ücret karşılığında çoğunlukla küçük mağazalara çalışanlarını nasıl daha iyi koruyabilecekleri, hangi video gözetim yöntemlerinin etkili olduğu ve gerektiğinde hangilerinin mahkemede delil olarak kabul edilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunuyor.
Genç İngiliz kadın, şirketindeki büyüklerin ısrarı üzerine kendisi de gençliğinde bir hırsız olduğu için tüm hilelerinin farkındadır. ARD, hırsızlık nedeniyle kaç mağazanın kapanmak zorunda kaldığını gördükten sonra deneyimini işe dönüştürme fikrinin ortaya çıktığını söylüyor. "Ancak yaşlıların bu küçük dükkanlara ihtiyacı var. Süt almak için uzun bir yol kat etme şansları yok. O zamanlar bunun farkına varmamıştım. Mağdurların kolaylıkla sigorta şirketlerine başvurabileceklerini düşünmüştüm."
Ancak durum tam olarak böyle değil; hırsızlıkların çoğu ekmek, süt ve bebek mamasından kaynaklanıyor ve bu durumda sigortacıya haber vermenin bir anlamı yok. McNutt bu insanların içinde bulunduğu kötü durumun farkında ama yine de bebek maması çalan annelerin bile açığa çıkması gerektiğine inanıyor. McNutt ARD'ye "Ancak zor durumdaki insanlara yardım var" dedi.

"Yakında yoksullar için yeniden barınak inşa etmek zorunda kalacağız"
Ancak işler o kadar kolay değil; hükümet sürekli olarak fonlarını kestiği için İngiltere'nin her yerinde şehirler ve belediyeler iflas ediyor . ARD, birçok yerde tamamen umutsuzluğa düşmüş insanları yalnızca sosyal sorumluluk sahibi özel kişilerin kurtardığını bildiriyor. İnsanlar Helen'i sever. Parlak mor boyalı dükkânı bir ikinci el mağazasına benziyor ama bundan çok daha fazlası var; evsizleri barındırıyor ve ihtiyacı olanlara yiyecek dağıtıyor. Yoksullar sadece birkaç pound karşılığında bir ceket satın alabiliyor. Helen gizlice ve büyük bir saygıyla herkese yardım ediyor, ancak bazı günler kendisi de umutsuzluğa kapılıyor.

"Kimseye işlerin daha iyiye gideceğine dair umut veremezdim; bu adil olmaz. Çünkü yoksulluğu hiçbir zaman bugünkü gibi görmedik. Viktorya dönemi dizilerini izlerken ve yırtık pırtık elbiseler ve ayakkabılarla bir deri bir kemik kalmış zavallı çocukları görünce, Kendime şu anda buna benzer bir şeyin olduğunu, muhtemelen yakında yoksullar için yeniden barınaklar inşa etmek zorunda kalacağımızı söylüyorum" diyor Helen ARD'ye.

Alman kamu hukuku medyası, Büyük Britanya'nın dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğuna dikkat çekiyor. Ancak ülkede geleneksel olarak var olan toplumsal eşitsizlik son yıllarda o kadar dramatik bir şekilde kötüleşti ki, giderek daha fazla Britanyalı bu uçurumun eşiğinde.

Etiketler :