Dünyanın en sağlıklı sebzesi seçildi. Şanslıyız ! Türkiye’de bolca yetişiyor
Tere bu listenin zirvesine yerleşti. Potasyum, kalsiyum, lif, vitaminler ve protein açısından zengin olan tere, sağlıklı beslenmek isteyenler için mükemmel bir seçim.
Doğada bulunan bazı bitkiler hem insan sağlığı açısından sayısız fayda sunar hem yemeklerin lezzetini ve besin değerini artırır. Turpgiller/lahanagiller familyasına ait olan tere otu da bu bitkilerden biridir. Hızlı büyüyen bir yapıya sahip olan bu yenilebilir bitkinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini, kullanım alanlarını ve olası yan etkilerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Bilimsel adı Lepidium sativum olan tere otu; yeşil yapraklı, sağlıklı ve besleyici bir bitki olarak bilinir. Ana vatanı Güneydoğu Asya ve Mısır olan bu bitkiye ABD, Hindistan ve Avrupa ülkelerinde de rastlanır. Ülkemizdeyse genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde daha sık görülse de hemen her bölgede yetiştirilmeye uygundur. Tere otunun ayrıca yaban teresi, bahçe teresi, yer teresi, su teresi ve çayır teresi gibi yaklaşık 90 farklı çeşidi de bulunur.
Biberimsi, acı ve keskin bir tada sahip olan tere otunun en çok kullanılan kısımları genellikle yaprakları ve kökleridir. Aynı zamanda bu bitkinin toprak üstünde kalan kısımları da ilaç yapımında kullanılır. Özellikle bağışıklığı güçlendirme yönüyle öne çıkan tere otu, içeriğindeki fitokimyasallar sayesinde antioksidan, diüretik, antimikrobiyal ve antidiyabetik etkilere de sahiptir. Tere otu aynı zamanda vitamin, mineral ve yağ asitleri bakımından da oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Tere otunun içerdiği bileşenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- A, C, K ve E vitamini,
- Folik asit (B9 vitamini),
- Protein,
- Kalsiyum,
- Demir,
- Magnezyum,
- Potasyum,
- Fosfat,
- Diyet lifi,
- Karbonhidrat,
- Beta-karoten,
- Linoleik yağ asidi.
Tere Otunun Faydaları Nelerdir?
Tere otunun en önemli faydası bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Ancak tere otunun insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bununla sınırlı değildir. Tere otunun kemik sağlığından bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine kadar uzanan diğer faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Metabolizmayı hızlandıran ve tokluk hissi veren tere otu, kilo vermeye yardımcı bir bitkidir.
- Özellikle tere tohumları içerdiği omega-6 ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasına destek olur.
- Kan şekerini düşürme özelliği nedeniyle diyabetin tedavisinde etkin bir rol oynar.
- Karaciğerin hasara uğramasına neden olan CC14’ün varlığında serbest radikallerin artışının azalmasını sağlar.
- Vücudu toksinlere karşı korur.
- Akciğerleri temizler. Bu yönüyle özellikle sigara içenlerin tere otu tüketmesi tavsiye edilir.
- K vitamini açısından zengin olan tere otu, kemik oluşumunu destekler ve kemik sağlığını iyileştirir.
- Kanserin önlenmesine yardımcı olur. Özellikle lösemi kanserinde etkili olan tere otu, kanserli hücre sayısını azaltarak sağlıklı hücre sayısının artmasına zemin hazırlar.
- Vücudun iltihap seviyesini düşürür, enfeksiyona bağlı hastalıkların oluşmasının önüne geçer.
- Oksidatif strese karşı koruma sağlar.
- Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
- Trigliseridi ve kötü kolestrolü azaltabilir.
- Tere otu etkili bir balgam sökücüdür. Bu nedenle öksürüğe iyi gelir, astım hastalığının semptomlarını hafifletir.
- Tere otunun yüksek life sahip olması hazımsızlığın ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar.
- Saç ve cilt sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir.
- Afrodizyak etkisi sayesinde cinsel gücü ve isteği artırabilir.
- Tüm bunların dışında tere otu kullanımı anne sütü için gereksinim duyulan mineral ve vitaminlerin oluşmasına da zemin hazırlar.
Tere, birçok sağlık faydasıyla dolu bir sebze olarak, günlük beslenme düzeninize eklemeniz gereken önemli bir gıda. Hemen satın alarak, tazeliğinden faydalanın!
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi