Dokunanı Fena Halde Yakıyor!

Dokunanı Fena Halde Yakıyor!
Marmara Denizi'nde pusula deniz anaları görülmeye başlandı. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, deniz analarıyla temas halinde dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıda bulundu.

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi'nde mevsimsel olarak pusula denizanalarının görülmeye başladığını belirtti. Denizanalarının akıntılarla taşındığını vurgulayan Okyar, özellikle koy ve körfezlerde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Pusula denizanalarının bilimsel adının chrysaora hysoscella olduğunu ve ana vatanlarının Atlantik Okyanusu olduğunu ancak artık Türk sahillerinde de görüldüğünü söyledi.

TRT Haber'den Pınar Bağçeci'nin haberine göre Marmara Denizi'nde pusula denizanalarının ilk kez 2000 yılında tespit edildiğini ve o tarihten beri belirli dönemlerde görünmeye devam ettiğini açıkladı.

11-2.jpg

Prof. Dr. Okyar, pusula denizanalarının zehirli olduğunu ve bu nedenle deniz sezonunda insanlar için risk oluşturabileceğini vurguladı. Özellikle İzmit, Erdek, Bandırma, Gemlik Körfezi ile İstanbul'un Boğazı'nda yoğun olarak görüldüğünü belirtti.

Denizanalarının Marmara Denizi'ne yayılmasında küresel ısınmanın etkili olduğunu söyleyen Okyar, bu türlerin ekosistemlerinde kirlilikten faydalandığını ifade etti.

Karadeniz'e de taşınma ihtimali olduğunu dile getiren Prof. Dr. Okyar, bu durumun gemilerin balast suları veya doğal akıntılarla gerçekleşebileceğini söyledi.

2.jpg

Pusula denizanasının görünümünü kırmızımsı kahverengi renk ve V şeklindeki çizgiler olarak tanımlayan Okyar, temas halinde ciltte tahrişe ve acıya neden olabileceğini belirtti. Bu durumda, etkilenen bölgenin nazikçe deniz suyuyla temizlenmesi gerektiğini, ardından hafif bir şekilde kazınabileceğini ve acıyı hafifletecek bir krem kullanılabileceğini önerdi.

1.jpg

Okyar, şunları söyledi:

“Bir insana dokunduysa cildin o bölgesinde tahriş söz konusu olur. Bu türün zehir etkisi bizim normalde Marmara Denizi'nde bulunan diğer türlere göre biraz daha etkili. Doğal olarak temas ettiğinizde kızarma, su toplama, kaşıntı ve acıyı belirgin bir şekilde yaşayabiliyorsunuz.

Diyelim denizde yüzerken temas ettik. Ne yapacağız? Kesinlikle denizden çıkıp hemen tatlı suyla yıkamıyoruz. Musluk suyuyla müdahale etmiyoruz.

İlk yapmamız gereken; yine deniz suyunu alıyoruz. Tahriş olan bölgeyi ilk önce nazik hareketlerle deniz suyu ile temizliyoruz. Sonrasında eğer temas edip de patlamamış hücreler oralarda kalmışsa, bir kredi kartı ile olabilir, o bölgeyi hafif kazıyoruz ama tahriş etmeden."

pusula-deniz-anasi.jpeg