Dikkatli tüketilmezse öldürücü olabilecek yiyeceklerin listesi
Yiyecekler bazen zararsız görünebilir ama doğrusu, bazı gıdalar dikkatli seçilmezse, doğru pişirilmezse, zehirli ya da yenmemesi gereken kısımlar çıkarılmadan tüketilirse vücuda zarar verebilir. Gerekli önlemler alınmazsa bir takım yiyecekler sizi hasta edebilir ve mide bulantısından psikoza kadar pek çok rahatsızlığa, hatta ölüme bile yol açabilir.
Yer fıstığı: Besin alerjilerine bağlı ölümlerin başında yer fıstığa alerjisi olanlardan kaynaklanıyor. Time'ın haberine göre 1997 ile 2002 yılları arasında, çocuklarda, yer fıstığı alerjisinin görülme sıklığı iki katına çıktı.
Ham fasulye: fitohemaglutin olarak bilinen zehirli bir madde içerir. Bir avuç kadar fasulye tüketimi sonrası kusma ve baş ağrısı gibi belirtilerle zehirlenme kendini gösterir. Bununla birlikte, fasulye pişirildiğinde toksin önemli ölçüde azaltılır.
Ton Balığı: Dünya üzerinde en yaygın tüketilen balık türlerinden olan Ton Balığı da risk grubuna dahil. Özellikle beyaz renkli türleri fazla tüketildiğinde, içerdiği yüksek cıva nedeniyle hamile ve çocukların sinir sitemi gelişimini olumsuz etkileyebiliyor.
Yumurta: Pek çok insanın temel besin maddelerinden biridir. Ancak, Health.Com'a göre, Salmonella salgınlarının büyük bir kısmı yumurta tüketimiyle ilişkili. Yumurtların içinde üreyebilen bu zararlı bakteri, doğru tüketilmeyen yumurtalar aracılığıyla insanlara bulaşabiliyor. Bu yüzden yumurtaları iyi pişirmek ve buzdolabında muhafaza etmek gerekiyor. Çiğ yumurta içeren mamulleri tüketmemek de alınabilecek önlemlerden. Çiğ yumurtanın yanı sıra bozuk yumurta da hastalıklara hatta ölüme sebep olan bakterilerin vücuda girmesine yol açıyor.
Muskat: Bu ünlü baharat, Endonezya'ya özgü bir ağaçtan geliyor. Bazı kurabiyelerde ve pudinglerde kullanılıyor. Tatlıların dışında, patates, et, sos, sebze ve hatta içkilerde yer alıyor. Ancak çok fazla tüketilirse, korkunç yan etkiler yaratıyor. Bunlar, mide bulantısı, ağrı, nefes darlığı hatta felç ve psikolojik hastalıklar. Muskattan gıda zehirlenmesi ise nadiren ölüme yol açabiliyor. Peki bu kadar çok muskat neden yenir? Çünkü muskat halüsinasyon yaratan etkileri için yüzyıllardır kullanılıyor.
Ejderha Nefesi: Dünyanın en acı biberi olarak bilinen Ejderha Nefesi de öldürücü yiyeceklerden. Bugüne kadar hiç kimse bu biberi yemeyi denemiş değil ancak uzmanlar Ejderha Nefesi’nin içindeki kapsaisin miktarının yiyen kişinin hava yolunu tıkayıp anafilaktik şoka girmesine neden olabileceğini belirtiyor. Acı biberleri ölçmek için kullanılan Scoville ölçeğinde 2,48 milyon puanı olan Ejderha Nefesi, en acı biberlerden olan jalapeno’dan 300 kat daha acı.
Balon Balığı: Japonya’da fugu diye bilinen zehirli balon balığı, doğru şekilde hazırlanmazsa yiyenleri zehirleyip öldürme riskine sahip. Ancak özel lisanslı şeflerin hazırlayabildiği fugu’nun farklı türlerinde zehir keseleri farklı yerlerde bulunuyor. Bu nedenle profesyoneller için bile fugu’yu temizleyip yemeye hazır hale getirmek oldukça zor. Riskli kısımlar tüketildiğinde vücutta uyuşma ve titreme, nefes almada zorluk, konuşamama ve boğulmaya bağlı ölümler görülüyor.
Işkın: Ravent ya da ışkın diye bilinen meyvenin sapları tek başına ya da birçok meyveli tatlının içinde zevkle tüketiliyor. Ancak bu bitkinin yaprakları güçlü bir zehir taşıyor. Işkın yapraklarını yemek, yiyen kişilerde solunum güçlüğü, nöbet, böbrek yetmezliği ve bazı vakalarda ölümle sonuçlanabiliyor.
Badem: Bilim insanlarının dünyanın en besleyici yiyeceği ilan ettiği badem, aynı zamanda çok da tehlikeli bir zehir kaynağı. Özellikle çiğ acı badem, siyanür dolu bir yiyecek. Bu zehrin etkinliğinin ortadan kalkması için acı bademin belli derecelere kadar ısıtılması gerekiyor. Evdeki fırınlarınızda işlemi yapamayabilirsiniz, aman dikkat!
Mantar: Zehirli yiyecekler denince akla ilk gelenlerden biri de elbette mantar. Dünya üzerinde yüzlerce mantar türü var ve bunların bazılarının tüketilmesi tamamen güvenli ve sağlıklıyken bazıları da yiyeni kısa süre içinde zehirleyip öldürebilme gücüne sahip. Hatta ülkemizde köygöçüren diye bilinen bir mantar türü, Türkiye’de ve dünyada meydana gelen mantar zehirlenmesi kaynaklı ölümlerin yüzde 90-95’inden sorumlu. Güvenli olduğuna emin olmadığımız mantarları tüketmemek gerekiyor.
Domatesin yeşil sapları: Sağlık deposu domatesin zehirli olabileceği kimsenin aklına gelmez. Ancak biyolojik olarak meyve sınıfında olan domatesin yeşil yapraklarında ve saplarında glikoalkaloid adı verilen bir tür zehir bulunuyor. Bu zehir mide bulantısına, karın ağrılarına ve kaygıya neden oluyor. Aynı zehirli madde çimlenmeye başlamış, yeşermiş patateslerde de oluşuyor. O nedenle domatesin sapından ve patatesin yeşermişinden uzak durmak gerek.
Kabızlığa neden olan yiyecekler... İşte kabızlıkla başa çıkmanın yöntemleri...
Kanser yapan yiyeceklerin listesi... Bu besinleri sakın yemeyin!