Coğrafyamıza özgü tavşan kanı çay nasıl demlenir? İşte nefis çayın ipuçları...

Coğrafyamıza özgü tavşan kanı çay nasıl demlenir? İşte nefis çayın ipuçları...
Ülke olarak çay tiryakisi olduğumuz saklanamaz bir gerçek. Herkes çayını bildiği usullere göre demliyor ancak tadı kokusunda, tavşan kanı çayı demlemenin bir formülü var. İşte sizler için tavşan kanı çayın formülünü açıklıyoruz...

Çayı; doğanın bin bir çeşit mucizesini içinde barındıran bitkileri toprağa eken, bakımını yapan, günü gelince hasat eden, işleyen, zorlu zahmetle emek verenleri saygıyla, minnetle hatırlayarak, şefkatle dokunur gibi demlemek gerek. İşte bu yüzden dünyanın her yerinde çay demlenirken zariflik, incelik ve doğaya olan saygı ön plana çıkıyor. Çayı demleme yöntemi kadar servis sunuş şekli de önemli elbette. Çay içenlerin keyifli bir deneyim yaşaması için birçok etkenin birbirini tamamlaması gerekiyor.

Günümüzde herkesin kendine özgü bir demleme şekli var. Aslında çay demlemenin tek bir kuralı yoktur. Dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek olan çayın da demlenmesi için birçok farklı püf noktası veya kişiye göre farklı yöntemleri vardır. Demleyen kişi; çayı, suyu, demliği kendi keyfine göre bir sanat yapıtı gibi birleştirip en keyifli tadı, en faydalı içeriği üretmeye çalışıyor. Bu arayış günden güne, denemelerle daha da iyi sonuç veriyor. Sonuçta her bardak çay, bize özgünlüğüyle bize kendi hikayesini anlatıyor. Biz burada genel olarak coğrafyamızda en çok tercih edilen bizim usul siyah çay demleme hakkında bilgi vereceğiz.

Tavşan Kanı Çay Nasıl Demlenir?

1) Önce 3 yemek kaşığı iyi kalite siyah çayı demliğe alalım.

2) Demliğe yaklaşık 3 su bardağı (0.65 litre) taze kaynamış suyu ilave edelim. Kapağını kapatalım. Küçük bir püf noktası verelim: demlik suyun akması için bırakılmış deliklerin üst seviyesine kadar su ile dolmuş olmalı ki çayın demi daha güzel çıksın.

3) Demliği ocakta kaynamaya devam eden çaydanlığın üzerine yerleştirelim. Çaydanlığın içindeki su zamanla azalacağı için kontrol etmek ve gerekirse su eklemek gerekir. Unutmayın içerisinde yeteri kadar su olmayan bir çaydanlık uzun süre ocakta kalırsa ilk başta çaydanlığın kaynak yerlerinden eriyerek delinmesine ve devamında çok daha ciddi güvenlik sorunlarının yaşanmasına neden olur.

4) Çayın deminin oturması yaklaşık 20-25 dakika sürecektir. Bu sürenin sonunda ilk bardakları servis edebilirsiniz.

5) İlk çayları servis ettikten yaklaşık 15 dk sonra mümkünse çayı demlikten almak daha iyi sonuç verecektir. Eğer demlik poşeti kullanıyorsanız poşeti çok sıkıştırmadan 8-10 saniye süzdürerek çıkarabilirsiniz. Böylelikle daha uzun süre çayınızın keyfini sürebilirsiniz. Demlik poşeti kullanmıyorsanız veya süzmek için başka çay demleme aparatları yoksa çay demlikte kaldığı süre uzadıkça acımsı bir tat verebilir.

6) Çayınızı süzdürerek çıkarmışsanız eğer, zaten çayınız yeterinde demlendiği için 45 dk daha keyifle tüketilebilir. Eğer çayı süzmemişseniz bu süre 25-30 dk civarındadır ve süre uzadıkça çay bayatlayıp acılaşır.

Çay Demleme Püf Noktaları Nelerdir?

15 g çay kaç yemek kaşığı? 15 g çay yaklaşık 3 yemek kaşığı çay demektir.

3 yemek kaşığı çay ile kaç bardak çay çıkar? Bu sorunun cevabı bardağa göre ve ne kadar demli çay sevdiğinize bağlı olarak değişir elbette ama kabaca fikir vermesi açısından şöyle diyebiliriz: Kahveci tipi küçük boy bardaklarla en az 9-10 bardak çay elde edilebilir. Ajda bardağı olarak da bilinen daha büyük boy bardaklardan kullanıyorsanız en az 7-8 bardak çay rahatlıkla çıkar. Tabi açık çay seviyorsanız bu sayı çok daha fazla da olabilir.

Çay Demleme Poşeti: Çay demleme poşeti kullanmak demliği kolay temizleyebilmek için tercih edilir. Pratiktir ve çayı kaşıkla ölçmeye gerek kalmaz. Her seferinde her poşetten ne kadar çay çıktığını bilirsiniz. Bu bağlamda demlik poşeti kullanmak kolaylık sağlar.

Çay Saklama: Çayı saklama koşulları da en az çayı güzel demleyebilmek kadar çayın lezzeti açısından önem taşır. Çayı sıcak ve nemli ortamlardan uzak tutmak önemlidir. Mümkün olduğunca doğrudan güneş görmeyen bir yerde kapalı kutularda veya vakumlu poşetlerde saklamak en doğrusudur.

Taze Su: İyi çay demleme sırları arasında çay demlerken her zaman taze su kullanmak gerektiği yer alır. Kireçli musluk suları yerine mutlaka arıtılmış veya damacana suyu tercih edin. Bekletilmiş veya daha önceden kaynamış ve soğumuş suyu tekrar kaynatarak kesinlikle kullanmayın, bu sular daha az oksijen içerdiğinden çayın lezzetindeki eksikliği kolaylıkla hissedebilirsiniz. Çay demlemek için suyun ideal pH değeri 7 civarındadır.

Kaynatma & Demleme: Çaydanlıktaki suyu kaynatırken demliği de üzerine koyun ki ısınsın. Böylelikle su kaynamaya başlayınca çok beklemeden demleme aşamasına geçilmiş olur. Çok beklerseniz kaynama süresi arttıkça suyun oksijeni düşecektir. Uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Süre vermek gerekirse en fazla 8-10 saniye diyelim. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra mümkünse 3-4 dakika bekletip öyle çayı demleyin. Kaynar haldeki suyla demlemek çayın aromasını bozar. Sonrasında en kısık ateşte çaydanlığın sıcaklığını sabit tutacak şekilde ocakta bırakabilirsiniz.

Demlik Seçimi: Çay demlemek için nasıl bir demlik tercih edilmeli? Sorusunun cevabı net bir şekilde porselen demlik kullanılmalı şeklinde verilebilir. Yaygın olarak metal demlikler kullanılsa da iyi bir çay keyfi için porselen demlikten daha iyisi olamaz.

Kaynak: nefisyemektarifleri.com