Çatlak topukların ortaya çıkmasının 10 nedeni

Çatlak topukların ortaya çıkmasının 10 nedeni
Topuklardaki çatlaklar hoş olmayan bir olgudur: önemsiz gibi görünüyor, ancak böyle bir sorunla normal şekilde yürümek zor olacak. Ayrıca bazen çatlaklar bir hastalığın belirtisi de olabiliyor. Ayaklardaki çatlaklar yetersiz beslenmenin bir sonucu ve dar ayakkabıların işareti olabilir veya tehlikeli hastalıkların endişe verici bir sinyali olabilir.

Çatlak topuklar tedaviye başvurmanın en yaygın nedenlerinden biridir.

Sağlıklı ayaklar pürüzsüzdür ve ciltte çatlaklar görünmez. Hiperkeratoz, kalınlaşma, kuruluk, bazen şiddetli sertleşme ve ağrılı çatlakların ortaya çıkmasıyla birlikte epidermisin artan keratinizasyonudur.

Hiperkeratoz oluşumuna yol açan nedenler:

1. Basınç veya sürtünme şeklinde fiziksel etki

Dış nedenlerin etkisi altında gelişen hiperkeratoz, ayağın herhangi bir yerindeki yükün artması, sürtünmenin veya basıncın artmasıyla ilişkili adaptif bir olgudur ve bu alan keratinize olduğunda hassasiyeti azalır ve dış etkenlere karşı direnç artar. sürekli travmatik faktör artar.

Örneğin mısırlar ve nasırlar sıklıkla ortaya çıkar .Uzun süre dar ve rahatsız ayakkabılar giyildiğinde.Ancak bazı durumlarda epidermisin kalınlaşması aşırı hale gelerek kendi içinde rahatsızlık vermeye başlar, bazı durumlarda ise çatlak ve deformasyonların ortaya çıkmasına neden olur.

2. Ayaklarda artan terleme

Bu arada, bu fenomene genellikle avuç içlerinin artan terlemesi eşlik ediyor. Kural olarak ergenliğin bitiminden hemen sonra başlar ve yaşam boyu eşlik eder.

3. Mantar ayak enfeksiyonu

Çoğu zaman, mantar enfeksiyonu ayak parmakları arasında kaşıntı ile başlar, yavaş yavaş ayak derisi kuru ve pürüzlü hale gelir ve topuklarda çatlaklar oluşur.

Zamanla tırnaklar etkilenir, ancak kadınlar sıklıkla pedikür yaptırdıkları ve aylarca tırnaklarını kapatmadan görmedikleri için mantar enfeksiyonu geçirdiklerini fark etmeyebilirler.

Bu nedenle, topuklarınızın derisi ortada hiçbir neden yokken çatlamaya başlarsa, mantar enfeksiyonunu dışlamak için bir dermatoloğa başvurmanız gerekir.


4. Aşırı kilolu olmak

5. Menopozal keratoderma

45 yaş sonrasında kadınların yaklaşık %20'si etkilenmektedir. Menopozdan sonra östrojen azalmasına bağlı olarak ciltteki keratinizasyon süreçleri bozulur ve bu bozukluğun belirtilerinden biri bacaklarda yürümeyi engelleyen ağrılı çatlaklardır ve avuç içi keratinizasyonu da artar.

6. Avuç içi ve ayak tabanlarının kalıtsal keratoderması

7. Hipovitaminoz
Bu tür sorunlar özellikle A vitamini eksikliği ve demir eksikliği anemisinde sıklıkla ortaya çıkar.

8. Endokrin hastalıkları
Çatlak topuklar diyabetin (tip 1 ve 2) ve düşük tiroid fonksiyonunun belirtisi olabilir.

9. Bacakların damar hastalıkları

Örneğin, alt ekstremitelerin varisli damarları ve aterosklerozun yok edilmesi çatlakların ortaya çıkmasına neden olur.

10. Yaşam Tarzı

Sağlıksız bir yaşam tarzı aynı zamanda ayaklarınızdaki cildin kalitesini de etkiler. Çatlakların ortaya çıkmasına neden olan faktörler şunlar olabilir: yetersiz temiz içme suyu tüketimi, alkol kullanımı, sigara içme, oruç tutma veya yağlar hariç dengesiz beslenme.

Topuk bakımı
- Ayak derisi her gün temizleyicilerle (sabun, jel) yıkanmalı, temizlenen cilde besleyici, nemlendirici kremler uygulanmalıdır.
Ayak kremleri, fazla stratum korneumun giderilmesi için üre, cildin elastikiyetini arttırmak için besleyici yağlar ve lipitler içermelidir.
Özel aşındırıcı pedikür dosyaları, fırçalar kullanarak veya donanım pedikürünü ziyaret ederek stratum korneum - hiperkeratozun kalınlaşmasını düzenli olarak ortadan kaldırmak gerekir.
Düzenli bakımla çatlak topuk sorunuyla tek başınıza baş edemiyorsanız bir dermatoloğa başvurmanız gerekir.

Etiketler :