Atıkların doğada yok olma süreleri
Bazı atıklar vardır ki, doğadan binlerce yılda bile yok olmazlar. Kimi zaman çöp olarak attığımız bu malzemelerin verdiği zarar dünyanın ekolojik dengesinde çok büyük tahribata sebep olmaktadır. Bu atıkların çoğunluğu uygun bir şekilde depolanıp geri dönüşüm tesislerine teslim edildiğinde ekonomiye kazandırılmakta ve doğal kaynakların tüketimini azaltmaktadır.
Cam şişe 4 bin yıl, bebek bezi 550 yıl
Dünya Çöplüğe mi Dönüyor?
Dünya genelinde her yıl 800 bin Olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar iki milyar tondan fazla çöp üretiliyor. Bu veriler, küresel risk analizleri yapan Verisk Maplecroft adlı şirkete ait. Şirket bu yıl atık üretimi ve geri dönüşüm konusunda iki endeks yayımladı. Çöp üretimi endeksi, kişi başına düşen belediye atıklarını kapsıyor. Bunlar plastik, gıda ve tehlikeli maddelerden oluşan katı atıkları kapsıyor. Belediye katı atıkları, yerel yönetimlerin evler, kurumlar ve ticari kaynaklardan topladığı çöpleri ifade ediyor. Endekse göre, dünya genelinde her yıl 2,1 milyar ton çöp üretiliyor ve bunların sadece yüzde 16’sı geri dönüştürülüyor. Çöplerin yüzde 46’sı geri dönüştürülemeyecek şekilde atılıyor.
Çin ve Hindistan’ın toplam nüfusu küresel nüfusun yüzde 36’sını oluşturuyor. İki ülkenin ürettiği toplam çöp oranı ise %27’dir. Bizlerin düşünmeden denize ya da sokağa attığımız çöplerin bize zararlarını biliyor muyuz? Çevreye ve de doğal yaşama akıl almaz derece zarar verdiğinin farkında değiliz. İnsanoğlunun oluşturduğu atıkların doğada ne kadar sürede yok olduğunu aşağıdaki görselde görmekteyiz.
Atıkların Doğada Yok Olma Süreleri
⦁ Strafor 2 milyon yıl,
⦁ Cam şişe 4000 yıl,
⦁ Plastik 1000 yıl,
⦁ Poliüretan Sentetik fiberler, yapıştırıcılar, halıların alt kısmı ve sert plastik contalar) 1000 yıl,
⦁ Telefon kartı 1000 yıl,
⦁ Kaset 1000 yıl,
⦁ Su borusu 1000 yıl,
⦁ Balık oltası 600 yıl,
⦁ Bebek bezi 550 yıl,
⦁ Plastik tabak 500 yıl,
⦁ Pet şişe 400 yıl,
⦁ Deterjan 400 yıl,
⦁ Pil 300 yıl,
⦁ Alüminyum 100 yıl,
⦁ Çakmak 100 yıl,
⦁ Sakız 25 yıl,
⦁ Yün çorap 4 yıl,
⦁ İzmarit 2 yıl.
⦁ Tahta Parçaları 15 yıl
⦁ Kutu Kola 10 yıl
⦁ Boyalı Tahta 13 yıl
⦁ Kontrplak 1-3 yıl
⦁ Yün 1 yıl – 2 yıl
⦁ İp Parçaları 3 ay – 14 ay
⦁ Bez Parçası 6 ay
⦁ Pamuklu Kumaş 1 ay – 5 ay
⦁ Meyve Artıkları 3 ay – 6 ay
⦁ Gazete 3 ay
⦁ Karton Süt Kutusu 3 ay
⦁ Elma Çöpü 2 ay
⦁ Kağıt Havlu 1 ay
⦁ Mendil 2-4 hafta
Hangi Atıkların Doğaya Karışmasının Zararı Yoktur?
İnsan eliyle ve kimyasal yöntemlerle yapılan birçok ürünün doğada kendiliğinden yok olması neredeyse imkânsızdır. Ancak sebze ve meyve türü atıkların doğada yok olma süreleri son derece kısadır. Üstelik yiyecekler, bu kısa bozunma sürecinde doğaya zarardan çok fayda sağlar. Yiyecekler, doğal ortamda bakteriler tarafından tüketilirken toprağa da faydalı bileşikler salar. Sebze, meyve, buğday, arpa, hayvansal atıklar ve daha birçoğu, çözünme sırasında toprağın mineral ve vitaminlerini artırır.
Doğal olarak toprağın verimini artıran yiyecek atıkları, sürdürülebilir tarım için sıkça kullanılır. Bahçeli eve sahip olan birçok doğa sever, yiyecek atıklarını ideal ortam koşullarında biriktirerek kompost üretir. Hayvansal ve bitkisel atıkların çürümesi ile elde edilen bu doğal gübre, kimyasaldan uzak bir tarım için son derece faydalıdır. Siz de yiyecek atıklarınızı soğuk, sıcak veya solucanlı kompost yöntemleri ile doğaya yeniden kazandırabilirsiniz.
http://www.doganintakvimi.com/