Ankara Katliamı anmasına polis müdahelesi

Ankara Katliamı anmasına polis müdahelesi
10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anmak için Ankara Garı'nda toplananlara polis biber gazı kullanarak müdahale etti. Gözaltına alınanlar var.

10 Ekim 2015 Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için bir araya gelen yurttaşlara Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde polis müdahale etti.

Sadece katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinden oluşan temsili bir heyetin Ankara Garı önüne geçişine izin verileceğini söyleyen polis, kitlenin itirazı üzerine biber gazı ve plastik mermi kullandı. Polis, katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne gitmek isteyen kitleyi sürerek alandan uzaklaştırdı.

Yalnızca yaşamını yitirenlerin ailelerinden ve kurum temsilcilerinden oluşan bir heyetin katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne gitmesine izin verildi. Turkuaz kartı olmayan basın emekçileri içeri alınmadı.

Ankara Valiliği önceki gün pandemi tedbirlerini gerekçe göstererek kitlesel bir anmaya izin vermeyeceklerini açıklamıştı.

10 Ekim 2015'te ne oldu?

DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, TMOBB ve HDP’nin de aralarında bulunduğu pek çok sivil toplum örgütü ve siyasi partinin çağrısıyla Ankara Tren Garı önünde düzenlenen Emek, Barış, Demokrasi mitingine düzenlenen saldırıda olay günü 100, daha sonra aldığı yaralar nedeniyle tedavi altındayken 3 kişi olmak üzere 103 kişinin hayatını kaybetti.

Yürüyüş henüz başlamadan saat 10 civarı kısa aralıklarla iki ayrı canlı bomba ile gerçekleştirilen saldırı, Türkiye tarihinin en çok insanın hayatını kaybettiği intihar saldırısı oldu. Saldırının başkent Ankara’nın merkezinde gerçekleşmiş olması, istihbarat ve emniyetin saldırının önüne geçmek için yeterince önlem almadığı eleştirilerine yol açtı.

Resmi açıklamalarda IŞİD’in gerçekleştirdiği belirtilen saldırıdaki canlı bombalardan birinin ise, aynı yıl Suruç’ta düzenlenen intihar saldırısını düzenleyen canlı bomba Abdurrahman Alagöz’ün kardeşi Yunus Emre Alagöz olduğu belirtiliyordu.