Türk-İş araştırması: Açlık sınırı yükseldi
Türk-İş'in çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın şubat ayı sonuçları açıklandı.
Araştırmaya göre, dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" bu ay için 2 bin 719 lira olarak belirlendi.
Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 8 bin 856 lira oldu. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 3 bin 297 lira olarak hesaplandı.
Ankara'da yaşayan dört kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,53 artış gösterdi.
Yılın ilk iki ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 4,98'i bulurken gıda enflasyonunda son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 20,44 oldu.
Süt, yoğurt, peynir grubunda, süt fiyatındaki artış bu ay da devam etti yoğurt ve peynir ise fiyatı geçen aya göre değişmedi.
Kıyma ve kuşbaşı et fiyatı aylar sonra artış gösterdi. Buna karşılık sakatat ürünleri ve tavuk fiyatı aynı kaldı. Balık fiyatları geçen aya göre arttı. Yumurta ve bakliyat ürünlerinin fiyatı ise değişmedi.
Geçen aya göre daha açız
TÜRK-İŞ’in hesaplamasına göre geçtiğimiz şubat ayında açlık sınırı 2 bin 719 lira oldu. Ocak ayında 2 bin 652 lira olan açlık sınırı 67 lira daha artmış oldu. 2 bin 825 lira olan asgari ücretli ile açlık sınırı arasında ise 106 lira kaldı. Dört kişilik bir ailenin günlük gıda harcaması ise 90 lira. Bu ailenin temel ihtiyaç maddeleri için yapması gereken harcama ise 218 lira arttı.
Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı ise 8 bin 856 lira oldu. TÜRK-İŞ açıkladığı verileri şöyle yorumladı:
“Milyonlarca ücretli çalışanın bir aylık çalışması karşılığında elde edebildiği ve -işveren ve hükümet tarafından oy çokluğuyla belirlenmiş olan- asgari ücret net 2 bin 825 lira 90 kuruştur. Asgari ücret ile en düşük tutarda olan işsizlik sigortası ödemesi, kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işçi ve esnaf emekli aylığı vb. emek gelirleri bir arada değerlendirildiğinde ‘insan onuruna yaraşır’ geçim şartlarını sağlamanın güçlüğü ortaya çıkmaktadır. Kayıt dışı istihdam edilenler ile işsizlerin durumu ise ‘izahtan varestedir.”