TÜİK verilerinde vahim tablo: Ekonomik güven endeksi açıklandı

TÜİK verilerinde vahim tablo: Ekonomik güven endeksi açıklandı
TÜİK, ağustos ayının ekonomik güven endeksini açıkladı. Ekonomik iyimserlik kriterinin 100 olduğu endekse göre Türkiye'de ekonomik güven 85,9... Tüketici güven endeksi geçtiğimiz aya göre düşüşte. Genel endeks ise temmuza göre yüzde 4,4 arttı.

TÜİK, ağustos ayına ait ekonomik güven endeksini açıkladı. TÜİK verilerine göre, temmuz ayında 82,2 olan ekonomik güven endeksi ağustos ayında yüzde 4,4 oranında artarak 85,9 seviyesine yükseldi.

Öte yandan, geçtiğimiz yılın ağustos ayında ekonomik güven endeksi 90,5 olarak açıklanmıştı.

tuik1.jpg

Endeksteki artış ise reel kesim ve hizmet sektöründeki güven endeksinin artışından kaynaklandı. Zira tüketici güven endeksinin temmuz ayına nazaran yüzde 2,2’lik azalışla 60,9’dan 59,6’ya düştüğü gözleniyor.

En büyük düşüş ise inşaat sektörü güven endeksinde yaşandı. Temmuz ayında 87 olan endeks, ağustosta yüzde 2,3’lük düşüş yaşayarak 85’e geriledi.

tuik2.jpg

 

Berat Albayrak: Battık bittik lobisi üzülecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ağustos ayı Ekonomik Güven Endeksi verilerini değerlendirdi. Albayrak sosyal medya hesabından "Battık, bittik' lobisi yine üzülecek" yorumunu yaptı. 

Albayrak paylaşımında, "Battık, bittik' lobisi yine üzülecek. Ekonomik Güven Endeksi temmuz ayında 82,2 iken, ağustos ayında %4,4 oranında artarak 85,9 oldu. Durmak yok. Yola devam!" ifadesini kullandı.

ekran-resmi-2020-08-28-10-42-15.png

Ancak verilerin geçtiğimiz yılın aynı ayına göre düşük olması ve endeksin 100'ün altında olmasının ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor olması Albayrak'ın paylaşımına şüpheyle yaklaşılmasına neden oldu...

Ekonomik güven endeksi nasıl ölçülüyor?

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır.

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulanmakta, güven endekslerine doğrudan uygulanmamaktadır. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılmaktadır.

Ekonomik güven endeksinin hesaplamasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanmaktadır.

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.