"Tarihi TRT binası devredilecek" tartışması: TRT kaynakları Halk TV'ye konuştu

"Tarihi TRT binası devredilecek" tartışması: TRT kaynakları Halk TV'ye konuştu
TRT emekçileri, Harbiye'deki İstanbul Radyosu önünde binanın devredilmesi konusundaki endişeleri hakkında basın açıklaması yaptı. Halk TV'ye konuşan TRT kaynakları ise isteyenin çok olduğunu ama kimseye devredilmeyeceğini söyledi.

TRT emekçileri, Harbiye’deki İstanbul Radyosu binasının Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına verileceği iddiası üzerine tepki gösteriyor. Kamu Emekçileri Sendikasına (KESK) bağlı Haber-SEN, bugün binanın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. TRT kaynakları ise Halk TV'ye konuştu ve bina hakkında güçlendirme gerektiği raporunun İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesinden verildiğini söyledi. TRT kaynakları, "İsteyen çok, bu doğru ama kimseye verilmeyecek. Güçlendirmenin ardından eskisi gibi çalışılmaya devam edilecek" dedi.

Geçmiş uygulamaları hatırlattılar

TRT’nin Ulus yerleşkesi ve Harbiye’deki İstanbul Radyosu tarihi binası depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle güçlendirme yapılmak üzere eş zamanlı olarak boşaltılıyor. Basın açıklaması yapan TRT emekçileri, son 20 yılda yapılan uygulamaları hatırlatarak bu gerekçeye de güvenmediklerini dile getirdi. İstanbul Radyosu önünde toplanan emekçiler şu uygulamaları hatırlattı:

Emekli olmamakta direnen arkadaşlarımızdan bazıları, akla aykırı kriterlerle puanlanarak ihtiyaç fazlası personel adı altında başka kurumlara sürüldü.

 

Emekli edilen, sürgün edilen arkadaşlarımız yerine Özel Hukuk Hükümlerine tabi personel adı altında sınavsız binlerce kişi alındı. Bu kişilerin imza attıkları sözleşmeleri paylaşmaları dahi yasak. Hatta kendileri bile neye imza attıklarını bilmiyor. Haber-Sen sorunca da “Ticari sır” ...

 

Kurumda kalmayı başaran arkadaşlarımızın elinden işleri alındı, pasifize edildiler.

 

Bunun son örneklerinden birini geçtiğimiz haftalarda yaşadık. İnsan kaynakları dahi özel sektöre devredilen kurumda, bir gecede 8 haber montajcısı arkadaşımız sürgün edildi. Yılların birikimiyle yetişen arkadaşlarımızdan bazıları büro işlerinde görevlendirildi. Hiçbir açıklama yapılmadı. Yerlerine, sadece mülakat ile eleman alındı.

 

Vericilerimiz boşaltıldı, söküldü... Akıbeti merak konusu. Milyonlarca liralık yatırım çöp olmaya terk ediliyor. Vericilerde çalışan mühendis, teknisyen arkadaşlarımız fazlalık muamelesi görüyor; sanki bizim asli işimiz yayın yapmak değilmiş gibi.

 

Şimdi de İstanbul’daki binalarımız güçlendirme gerekçe gösterilerek boşaltılıyor…

 

Binalar tehlikeli ise güçlendirilsin, bunun nesine karşı çıkıyorsunuz diyebilirsiniz. Tabi ki haklısınız…

 

Eğer gerçekten güçlendirme yapıldıktan sonra biz yeniden binalara dönecek isek hiçbir itirazımız olamaz.

 

Ne yazık ki binalar o kadar çok elimizden alınmaya çalışıldı ki, kurumun iyi niyetine inanamıyoruz.

Sordukları sorulara yanıt alamadıklarını belirten Haber-SEN, binalarla ilgili çürük raporlarını görmediklerini ve bu raporların nerelerden alındığını öğrenemediklerini ifade etti.

TRT kaynakları Halk TV'ye konuştu: İsteyen çok ama başka yere verilmeyecek

Halk TV’nin ulaştığı TRT kaynakları ise;  hem Harbiye’deki tarihi bina hem de boğaz öngörünümüne sahip Ulus yerleşkesi için 17 Ocak 2020’de İTÜ İnşaat Fakültesinin verdiği raporlar olduğunu ve güçlendirme yapılması gerektiğini dile getirdi. İki bina için de aynı sonuca varıldığını söyleyen kaynaklar, binaların deprem performansının sağlanamadığını ve binaların karma bir taşıyıcı sistem olması da dikkate alınarak güçlendirme yapılması gerektiği görüşünü aktardıklarını söyledi.

TRT emekçilerinin endişelerinde haksız olmadığını söyleyen TRT kaynakları, “İsteyen çok, bu doğru ama başka bir yere, başka bir kuruma, otele, Birleşmiş Milletlere ya da herhangi bir yere verilmeyecek. Güçlendirme çalışmaları sonrası geri dönülerek eskisi gibi çalışılmaya devam edilecek” ifadelerini kullandı.

TRT emekçilerinden halka: Bu bina sizin

TRT emekçileri, yaptıkları basın açıklamasında radyoevi binasının 2000 yılında otel yapılmak istendiğini, 2012 yılında buraya Birleşmiş Milletler’in talip olduğunu hatırlatarak “Söylenenlere kuşku ile yaklaşmayı tecrübe ile öğrendik” ifadelerini kullandı. Halka seslenen TRT emekçileri, “TRT’nin asli görevi özerk kamu hizmeti yayıncılığı yapmaktadır. Kamu hizmeti yayınclığı ‘halk için yapılan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından kontrol edilen’ yayıncılıktır. Kamu yayın kurumları hükûmet, siyasi parti ya da diğer güç odakları ve çıkar grupları için değil, halka hizmet için vardır. Yani bugün önünde bulunduğumuz bu bina sizin” dedi.