Türkiye'yi Sarsan Krizde Herkes Erdoğan'ı Bekliyor

Yargıtay'ın, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması devlet krizine neden oldu. Yargıtay ve AYM arasında bir süredir gerginliğin yaşandığı ve Can Atalay dosyasının bardağı taşıran son damla olduğu belirtilirken, çözüm için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beklendiği öğrenildi. Yargıtay AYM krizine giden süreçte neler yaşandığını analiz haberimizde tek tek açıklıyoruz.

AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın başkanlıkta görev süresi 13 Şubat 2023'de dolmuştu. 2 Şubat'ta başkanlık seçimi yapıldı. Arslan’ın yeniden aday olduğu seçimde diğer aday ise AYM’nin kıdemsiz üyelerinden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğini alan İrfan Fidan'dı. Yapılan gizli oylamada Arslan AYM Başkanı görevine 15 üyenin sekizinin oyunu alarak yeniden başkan seçilmişti. Erdoğan'ın desteklediği aday Fidan ise kazanamamıştı.

Bu gelişme Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rağmen desteklediği adayın AYM'de destek görmediği iddialarını gündeme getirmişti. Ayrıca AYM'ye Hakyolcular olarak bilinen grubun hakim olduğu bu durumun ise yargıdaki diğer grup ve tarikatlari rahatsız ettiği biliniyordu. Verilen Can Atalay kararının ise MHP'ye yakın isimler tarafından verilmesi yargıdaki ülkücü kadroların Hakyolculara operasyon çektiği yönünde değerlendirildi.


BAHÇELİ HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Bir diğer önemli gelişme ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Mart 2023'de yaptığı açıklamaydı. AYM'nin, HDP'nin Hazine yardımı blokesini kaldırmasına tepki gösteren Bahçeli, ''AYM'nin bölücü terör örgütünün arka bahçesi olması beka ve güvenlik sorunu olduğu kadar adalet ve hukuk katlidir" ifadelerini kullanmıştı.

MAAŞ ZAMMI KARARI ORTALIĞI KIZIŞTIRDI

Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay'ın arasına aç an bir diğer konu ise AYM'nin verdiği maaş zammı kararı oldu. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına birinci sınıf hakim savcılardan daha çok ek zam yapılmasını öngören kanun hükmünü Ekim ayında iptal etti. İptal kararı, gerekçenin Resmi Gazete’de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecekti. Ancak AYM'nin verdiği bu karar Yargıtay'da büyük bir tepki toplamıştı.

'YURDA DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ'

Tüm bu gelişmeler ışığında Yargıtay'ın uzun bir sürecin sonunda yaşandığı aşikar. Konuya ilişkin konuştuğumuz Adalet Bakanlığı'ndan bir bürokrat özetle şunları söyledi: "Sayın Bakan bu süreçte sessiz kalıp olayları gözlemlemeyi tercih etti. Ancak kendisi Özgür Özel'in çıkışından oldukça rahatsızdı. Bu olayın bu hukuki boyutu elbette var. Ancak idari boyutu da çok önemli. Cumhurbaşkanımızın yurda dönmesini bekliyoruz. Kendisi tarafları dinleyip, en iyi adımı atacaktır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın yurda gelmesinin ardından yapacağı bir açıklama ya da hamle ile süreci kamuoyu daha net olarak öğrenecek. Erdoğan ya Anayasa Mahkemesi kararına sahip çıkacak ya Yargıtay 3. Ceza Dairesi... Erdoğan'ın açıklamasının ardından HSK devreye girebilir.