Tanrıkulu: Bir halay bile Türkiye'de ayrışmanın ya da kutuplaşmanın aracı olabiliyor
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nde (DİTAM) yaptığı konuşmada, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasal ve toplumsal atmosferi değerlendirdi. Tanrıkulu, İmralı Süreci'ne dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Tanrıkulu, süreçte yürütülen girişimlerin kolay olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Çatışma çözümü ve barış süreci yani kolay işler değil bunlar. Bizim şimdi yaşadığımız, dünyanın en uzun süreli ve en çok bedeli ödenmiş, çok farklı uluslararası yetkilere açık, çok farklı ülkeleri ve bölgeyi ilgilendiren bir sorun konusunda böyle sonuca varmak elbette kolay değil.”
Türkiye’de iktidarla ana muhalefet arasında derin bir gerilim yaşandığını vurgulayan Tanrıkulu, bu durumu şu sözlerle ifade etti:
“Türkiye'nin içinde yaşadığı olağanüstü bir gerilimli süreç var. İktidar blokunda Cumhuriyet Halk Partisi arasında, yakın tarihte görülmemiş bir gerilim var.”
Bu sürecin yargı eliyle daha da derinleştiğini belirten Tanrıkulu, yaşananları “Tamamen hukuk dışı, Anayasa dışı” olarak tanımladı.
Bölgedeki siyasi algıya da dikkat çeken Tanrıkulu, “Görülmemiş, burası açısından söylemiyorum. Görülmemiş dediğimiz zaman da herkes Diyarbakır'ı ve bölgeyi neden görmüyorsunuz diyorlar.” diyerek yerel hassasiyetlere işaret etti.
Konuşmasında silahsızlanma ve şiddetin sona ermesi hedefinin önemine değinen Tanrıkulu, mevcut ortamda yaşanan her olayın siyasi bir tartışmaya dönüşebildiğini belirterek şu ifadeyi kullandı:
“Burada tesadüfen içine düştüğümüz bir halay bile Türkiye'de ayrışmanın ya da kutuplaşmanın aracı olabiliyor.”