Sansür Yasası'nın en tartışmalı maddesi geçti

Sansür Yasası'nın en tartışmalı maddesi geçti
Sansür Yasası'nın en çok tartışılan 29. maddesi TBMM'de kabul edildi. Maddede kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimsenin, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı yer alıyor. Ancak bu ifadenin net olmaması maddeyi eleştirilerin odağı yapıyor.

Kamuoyunun tepkisini çeken ancak AKP-MHP ittifakının ısrarcı olduğu 40 maddelik Sansür Yasası'nın TBMM'deki dünkü görüşmelerinde tartışma çıkmıştı. En çok tartışılan 29. maddenin oylaması tartışmalar sonucu ertelenmişti. Bugünkü görüşmelerde teklifin 29. maddesi kabul edildi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yasa teklifini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onaylaması durumunda hemen Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yapacaklarını açıkladı.

Kanun teklifinin en çok tartışılan 29'uncu maddesi ise şöyle:

Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

whatsapp-image-2022-10-13-at-17-50-39.jpeg

CHP'li Şeker tartışmalı 29. maddenin oylandığı sırada AKP ve MHP milletvekillerinin mutluluklarını bir kare ile gösterdi.

Ne olmuştu?

Dünkü görüşmelerde CHP milletvekilleri, alkışlar eşliğinde “Sansüre hayır” sloganı atmış ve CHP Grubu’nun protestosu dakikalarca devam etmişti. CHP Grubu’na HDP’li milletvekilleri de destek vermiş ve MHP Grup Başkanvekili Feti Yıldız ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay arasında kısa süreli tartışma yaşanmıştı.

Araya AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal girmişti ve CHP’lilerin protestosunun sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Haydar Akar, İçtüzüğün 68. maddesi uyarınca oturumu kapatmıştı. AKP'li Ünal ise Akar'ın yanına giderek duruma itiraz edip oturumu kapatmamasını istemiş ve AKP Grubu da oturumun kapanmasına tepki göstermişti. AKP Grubu Meclis kürsüsüne yürümüştü.