Oyunuzun Geçersiz Sayılmaması İçin Buna Dikkat
Seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verecek.
Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
Mühür dışında işaret koymayın
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak.
Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Oy kullanırken bunlara dikkat edin
Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin. Seçmen bilgi kâğıdı elinize ulaşmadıysa, YSK’nin internet sitesinde, e-Devlet uygulamasından sandık bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Kimliğiniz olmadan oy kullanamazsınız. Seçmen bilgi kâğıdı gösterilmesi ise zorunlu değil. Sandık görevlisinin verdiği pusulayı ve zarfı kontrol edin. Üzerinden hiçbir işaret bulunmadığından, pusulanın arkasında sandık kurulu mührü olduğundan emin olun.
Oy kullanma kabinine cep telefonu, fotoğraf makinesi ya da kamerayla girmez yasak.
Herkesin tek pusula hakkı var. Size verilen “Tercih” ya da “Evet” yazılı mührü, tercih ettiğiniz adaya, partiye, ittifaka ayrılan bölüme, dışarı taşırmamak koşuluyla basmaya özen gösterin.
“Tercih” veya “Evet” mührü dışında pusulanın herhangi bir yerine işaret koyarsanız, mührü birden fazla kez basarsanız oyunuz geçersiz sayılır. Zarftan pusula dışında herhangi bir şey çıkarsa da oyu geçersiz sayılır.
Pusulayı zarfa koyarken yırtılmamasına dikkat edin. Yırtık pusulalar geçersiz kabul edilir. Zarfı sandığa kendiniz atın. Başkasına teslim etmeyin. Seçmen listesinde adınızın karşısındaki alana imza atmayı unutmayın.
Görme engelli seçmenler bu seçimde ilk kez özel hazırlanan şablon ile oylarını kullanabilecek. Oy kullanırken birinci derece yakınlarından yardım alabilecek. Gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılar sıra beklemeden oy kullanabilecek.
Hastalığı ya da engeli nedeniyle yatağa bağımlı olanlar seyyar sandık uygulamasıyla oyunu kullanabilecek. Seyyar sandık kurulları, bu seçmenlerin evlerine giderek oy kullanmalarını sağlayacak.