Murat Yetkin'den Çarpıcı Değişim Analizi: Muhalif Seçmen Şimdi Ne Yapacak?

Murat Yetkin'den Çarpıcı Değişim Analizi: Muhalif Seçmen Şimdi Ne Yapacak?
Değişim sloganıyla aday olan Özgür Özel, CHP liderliğini 2023 seçim yenilgisine rağmen istifa etmeyen Kemal Kılıçdaroğlu’ndan oy farkıyla aldı. Hem değişim, hem yenilenme sloganıyla öne çıkan Özel yaptığı ilk konuşmasında hedeflerinde yerel seçimler olduğunu söyledi. Peki Özgür Özel liderliğindeki CHP muhalif seçmene “değişim” soluğu getirebilir mi?

CHP son derece çekişmeli geçen 4 Kasım Kurultayında Genel Başkanını değiştirdi: delegeler Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerindeki başarısızlığa rağmen istifa etmeyen Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerine partinin TBMM Grup Başkanı Özgür Özel’i seçti. Seçime “Değişim” sloganıyla giren Özel, 5 Kasım sabah saatlerinde sonuçlanan ikinci tur seçimde 536’ya karşı 812 oyla CHP’nin yeni Genel Başkanı seçildi.

Özel seçilmesi ardından yaptığı teşekkür konuşmasında seçilmesinin hedefinin “Umutsuzluğu umuda çevirmek, yere bakan yüzleri havaya kaldırmak ve asılan suratları güldürmek” anlamına geldiğini söyledi. CHP’nin hafta başından itibaren TBMM’deki Bütçe görüşmelerine ve 31 Mart 2024’teki yerel seçimlere odaklanacağını söyleyen Özel “Buradan 1,5 milyon üyemize diyorum ki; yaşadığımız üzüntüyü telafi etmek, ikinci yüzyıla zaferle girmek için yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum” dedi.

HEM DEĞİŞİM, HEM YENİLENME

Murat Yetkin'in, Yetkin Report'ta yer alan analiz yazısında; Özgür Özel’in seçilmesiyle CHP Genel Merkeziyle TBMM Grubu arasında Mayıs 2023 seçimleriyle baş gösteren kopukluk da son buldu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı olduğu için milletvekili adayı olmamış, seçilemeyip TBMM dışında kalınca da Meclis Grup Başkanlığını Özel üstlenmişti. Özel’in “Değişim” sloganıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte hareket etmesi kopukluğu artırmıştı.

Özel’in seçilmesiyle 5 Kasım’da belli olacak Parti Meclisi seçiminde de senaryolar değişti. Kurultay öncesi tahminlerde Kılıçdaroğlu’nun kazanması ihtimali ağır basıyor, ama Parti Meclisinde Özel’in etkili olacağı bunun da yerel seçim sürecinde Kılıçdaroğlu’nu zorlayacağı konuşuluyordu. Oysa ikinci turda alınan açık farklı sonuç ardından delegelerin Özel’e Parti Meclisinde elini rahatlatacak ve Merkez Yönetim Kurulu üyelerini PM içinden rahatlıkla seçecek bir çoğunluğu vereceği senaryosu ağırlık kazandı.

Kurultay’a Özel “Değişim”, Kılıçdaroğlu ise “Yenilenme” hedefiyle girmişti ama Özelin seçilmesiyle iki hedef de birleşmiş oldu.

İKİNCİ ECEVİT OLABİLİR Mİ?

Özgür Özel’in CHP lideri seçildiğinin belli olduğu 5 Kasım 2023, aynı zamanda CHP’de ilk değişim hareketini başlatan Bülent Ecevit’in 2006’da vefatının yıldönümüydü. Özel’in bunu unutmayıp sosyal medyada anması da olumlu bir mesaj oldu CHP tabanına.

Ecevit, İsmet İnönü’nün 12 Mart 1971 askeri darbe yönetimine CHP’den Nihat Erim’i -hem de başbakan olarak- vermesi üzerine Genel Sekreterlikten ayrılmış, Kurultay’da Parti Meclisinde çoğunluğu elde edince İnönü’nün istifa etmesiyle gidilen olağanüstü kurultayda da Genel Başkan seçilmişti.

Bu açıdan bakıldığında Özel’in seçilmesi, CHP tarihinde Genel Başkana karşı delege seçimiyle kazanılan ilk yengi olma özelliğini de taşıyor. Bu seçim aynı zamanda bugünün Türkiye’sinde parti içi demokrasinin en iyi işlediği ana akım kitle partisinin de her şeye rağmen CHP olduğunu gösterdi.

Ecevit o rüzgârla 1973 seçiminde CHP’nin oyunu yüzde 42’ye taşıyarak başbakan olmuştu. Erdoğan güçlü muhalefetin demokratik işleyişi güçlendireceği söyleminde haklı. Deniz Baykal döneminde 19-21 aralığına sıkışan CHP’yi Kılıçdaroğlu 13 yılda 25-26 aralığına çıkartabildi. Özel yüzde 30 eşiğini aşıp AK Parti’ye güçlü bir seçenek oluşturabilmeli.

İTTİFAK SİYASETİ RAYDAN ÇIKINCA

Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı karşısına ittifak siyasetiyle çıkma stratejisi doğruydu.


Bu stratejiyi İYİ Parti lideri Meral Akşener ile birlikte oluşturmuşlardı. Ancak Kılıçdaroğlu ve etrafındaki dar kadro İYİ Partiden gelen “Kazanabilecek aday” uyarılarını görmezden geldi. Sadece Akşener’in değil CHP tabanının da beklentisi olan Erdoğan’a karşı İmamoğlu ya da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aday gösterilmesi durumunda 14 Mayıs parlamento ve 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimin alınabileceği duygusu, sadece CHP değil, muhalif seçmenin de içinde yer etti. Özel’in “yere bakan yüzleri havaya kaldırma, asılan yüzleri güldürme” vaadinin bir karşılığı olduğu görüldü.
Millet İttifakı katarı önce Akşener’in masadan kalkmasıyla sarsıldı. Ardından 39 milletvekili olayıyla raydan çıktı ve Zafer Partisi gizli protokolüyle devrildi. Geriye bakınca bunu görebiliyoruz.

Etiketler :